Broederliefde

Broederliefde is een goede zaak. Er is niks verkeerds aan het feit dat familieleden het voor elkaar opnemen. Grote vraag is echter hoever ze daarmee kunnen gaan. Neem nou Mark en Chris. Ze gaan vaak samen op pad en ja, ze vreten ook wel eens iets uit dat niet door de beugel kan. Als de een daarbij in de moeilijkheden komt, staat de ander voor hem klaar. En als het niet anders kan, dan maar met geweld. Het duo moest zich woensdag voor de rechtbank in Groningen verantwoorden. Ze hadden vorig jaar op het Hogeland ruzie gekregen met een kroeghouder en daarbij was het er niet al te zachtzinnig aan toe gegaan. Sterker nog, cafébaas Bernie kreeg een bierglas in het gezicht en moest naar het ziekenhuis. Een gescheurd ooglid, een uitpuilende iris en 23 hechtingen waren het resultaat.

Mark en Chris waren een avondje aan het stappen en kwamen op een gegeven moment in de kroeg terecht waar ook Bernie opdook. Zijn eigen café was dicht en dus werd besloten een biertje bij de buren te halen. De broers vertelden de rechtbank dat Bernie meteen na binnenkomst al op ruzie uit was. ,,Hij was dronken en begon te schelden en te provoceren”, aldus Chris. En daar was volgens zijn jongere broer helemaal geen reden voor. In eerste instantie kon een vechtpartij voorkomen worden omdat vrienden van Bernie hem tegenhielden. Een poosje later ging het alsnog fout.

Mark beweert dat Bernie hem tegen het hoofd had getrapt en daarop was zijn broer in actie gekomen. ,,Ik heb hem met de ene hand bij zijn T-shirt gepakt en met de andere een klap verkocht”, bekende Chris tegenover de rechtbank. Wie aan zijn broer komt, komt aan hem. Het liep daarna behoorlijk uit de hand. Bernie zegt dat Chris degene is geweest die hem het glas in het gezicht heeft geduwd. Mark zegt dat de kroegbaas dat uit zijn duim zuigt en dat hij het is geweest. Je ziet de officier aarzelen. Ook hij weet drommels goed dat de verklaringen tegenstrijdig zijn. En dat is nog niet alles, want zelfs de getuigen zorgen voor verschillende versies van het gebeurde. Niet zo verwonderlijk volgens de advocaat van Chris. Familiaire banden met het slachtoffer en alcohol zouden de blik van menig aanwezige wel eens flink vertroebeld kunnen hebben.

Hoe dan ook, de beide knapen hebben geweld gebruikt en zijn in de ogen van de officier dan ook strafbare daders. Als het tot een opsomming komt van voorvallen waarbij Chris de afgelopen jaren betrokken is geweest, slaat je de schrik om het hart. Het is het beeld van een ontspoorde jongeman die, als hij eenmaal aan de drank of drugs is, geen remmingen meer kent. Dan beledigt hij jan en alleman, vloekt en tiert als een razende, beschadigd andermans eigendommen en gaat geweld niet uit de weg. ,,En dat baart ons zorgen”, houdt de rechtbank hem voor. ,,Als we u zo horen ligt het altijd aan iemand anders als u in de moeilijkheden komt. Zou het ook niet een beetje uw eigen schuld kunnen zijn?” Chris trekt met zijn schouders, probeert zich te verdedigen door te zeggen dat hij niet meer weet wat hij doet als hij vijftien glazen bier op heeft. De officier fronst zijn wenkbrauwen. Alsof hij wil zeggen; wie weet dat dan nog wel?

Mark is een heel ander geval. Hij komt over als een bedeesde tiener die zich niet zomaar tot een vechtpartij laat verleiden. Hij heeft wat kleine strafbare feiten op zijn naam staan. Die halen het echter bij lange na niet bij die van zijn broer. En toch krijgt Mark de volle laag. De officier eist de maximale werkstraf van 240 uur en 6 maanden voorwaardelijke celstraf. Chris komt er met een eis van 100 uur en 3 maanden vanaf. 

Hij legt vervolgens uit waarom hij het duo niet naar het gevang wil sturen. Bernie is namelijk ook geen lieverdje. De Noord-Groninger is een bekende van justitie. ,,Hoewel ik op geen enkele manier goedkeur wat ze hebben gedaan, is het heel aannemelijk dat deze meneer de jongens heeft uitgedaagd. Hij heeft het tot op zekere hoogte dan ook aan zichzelf te wijten dat het zo gelopen is. Het laat niet onverlet dat de broers er ook voor hadden kunnen kiezen om te vertrekken op het moment dat het op een vechtpartij dreigde uit te draaien.”

Ik heb aan deze zaak wat vraagtekens overgehouden. Is het werkelijk zo gegaan zoals de broers hebben uitgelegd? Zou het niet zo kunnen zijn dat Chris de kroegbaas wel degelijk met het glas heeft bewerkt, maar dat de broederliefde van Mark zover gaat dat hij Chris voor een gevangenisstraf wil behoeden? Hij is immers degene met het langste strafblad en als hij het incident met het bierglas ook nog eens op zijn naam krijgt, zou de toekomst er wel eens erg somber voor hem uit kunnen komen te zien. Het zijn vragen die bij anderen misschien ook wel zullen leven. De enigen die er antwoord op kunnen geven zijn Mark en Chris.

Update                                                                                                                                                                                                                                                          De rechtbank van Groningen heeft in mijn ogen iets opmerkelijks gedaan. De beide broers hebben dezelfde straf gekregen. Een werkstraf van 240 uur en 6 maanden voorwaardelijk. En dat terwijl er 100 uur en 3 maanden was geëist. Kennelijk heeft het toch zwaar meegewogen dat Chris iets teveel op zijn kerfstok heeft.

2 gedachtes over “Broederliefde

  1. Ik weet dat het moeilijk is om een objectief oordeel te vellen. In dit geval kun je echter niet anders dan voor het slachtoffer pleiten. De uitspraak van de officier past volgens mij niet. Het maakt in mijn ogen niets uit wat iemand heeft uitgevreten. Op het moment dat hem iets overkomt, dienen de daders te worden gestraft. Als het werkelijk zo is als wordt gesuggereerd, dan zou je bijna denken dat de officier de justitiële geschiedenis van de benadeelde als verzachtende omstandigheid gebruikt. Ik vindt dat niet kunnen.

  2. Het zou me niets verbazen als het zo is als de schrijver suggereert. De officier en de rechtbank moeten het echter doen met dat wat ze weten en wat dat betreft is de rolverdeling wel ‘duidelijk.’ Dat het slachtoffer geen lieverdje is weet ik. Ik ken hem namelijk, al is het dan ook niet zo dat ik tot zijn vriendengroep behoor. Zou ik ook niet eens willen. Het is echter voor niemand een excuus om naar geweld te grijpen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s