Pedofiel of pedoseksueel?

De afgelopen dagen heb ik veel reacties ontvangen op mijn blog Schreeuw om hulp. Iedereen had het zijne of hare over het onderwerp te vertellen. Sommige reacties heb ik niet geplaatst. Bewust, want het taalgebruik van de schrijvers ging alle perken te buiten. Ik ga het voeren van een discussie echt niet uit de weg, maar dan wel op een beschaafde manier… Sterker nog, zelfs een voorstander zou ik aan het woord laten. Al was het alleen maar omdat ik het principe van hoor en wederhoor graag blijf toepassen. Zo, dat moest ik even kwijt. Dat geldt ook voor onderstaande.

Op diverse sites valt te lezen dat de term pedofilie op twee manieren vaak foutief wordt gebruikt. Ten eerste slaat pedofilie alleen op het verlangen naar seksueel contact met kinderen, niet op het daadwerkelijk hebben van seks met kinderen. Dat laatste heet pedoseksualiteit. In het dagelijks gebruik wordt echter vrijwel uitsluitend van pedofiel en pedofilie gesproken, ook als men pedoseksueel of pedoseksualiteit bedoelt.

In de jaren zeventig werd door sommigen voor verlaging van de minimumleeftijd voor seksuele contacten gepleit. Er verschenen publicaties waarin de conclusie werd getrokken dat homoseksuele pedofiele contacten niet in alle gevallen schadelijk voor een kind zijn. Er waren echter ook rapporten waaruit bleek dat al dan niet afgedwongen seksualiteit tussen kinderen en volwassenen tot ernstige en langdurige psychische en/of lichamelijke problemen kan leiden, ongeacht de sekse en leeftijd van dader en slachtoffer en de aantallen keren waarop het voorval zich voordeed. Onze maatschappij verwerpt seks met kinderen. Een belangrijk argument daarbij is het machtsverschil tussen volwassenen en kinderen, waardoor er voor het kind geen werkelijke keuzevrijheid bestaat.

Het Wetboek van Strafrecht (artikel 247) is er in ieder geval duidelijk over. Ontucht met iemand die jonger is dan zestien jaar waarmee men niet is getrouwd, is strafbaar. Volgens artikel 248b is dit ook verboden met een man of vrouw van zestien of zeventien die zichzelf prostitueert. Artikel 244 en 245 behandelen zwaardere gevallen. Zo is volgens artikel 244 het verrichten van seksuele handelingen met minderjarigen tot twaalf jaar oud, waarbij het lichaam wordt binnengedrongen, strafbaar met als straf maximaal twaalf jaar gevangenisstraf.

In de zedenalmanak van het ministerie van justitie worden pedoseksuele handelingen geschaard onder seksueel geweld. De leeftijd is geobjectiveerd: ‘Ik wist niet dat het meisje maar vijftien was, ze zag eruit als achttien’ wordt in principe niet als verweer gehonoreerd. Ook indien wederzijdse toestemming bestaat is dit in principe geen reden om niet tot vervolging over te gaan. Bescherming van minderjarigen wordt van groter belang geacht. Tot justitiële vervolging kan worden overgegaan, ongeacht of het minderjarige slachtoffer weerstand biedt aan, of zelfs uitnodigt tot de handelingen.

En voor wie nu nog steeds een discussie wil voeren. U weet mij te vinden.

2 gedachtes over “Pedofiel of pedoseksueel?

  1. Ik ben van mening dat er te weinig begrip is voor pedofielen/pedoseksuelen. Zij zullen er vast niet zelf voor gekozen hebben om dit soort gedrag te vertonen. Veelal gaat het met deze mensen in de eigen jeugd al mis. Vette kans dat ze er zelf mee te maken hebben gehad. Een oplossing heb ik niet voorhanden, maar het is te gemakkelijk om hen meteen aan de schandpaal te nagelen. Enige nuance is wel op zijn plaats. Wij kennen de achtergronden niet en weten evenmin wat hen hiertoe heeft aangezet…

  2. Ik ben nieuwsgierig. Welke waaghals durft hier voor zijn geaardheid uit tekomen en vervolgens ook nog prediken dat seks met kinderen moet kunnen? Niet alleen de auteur, maar ook ik wil me er wel in mengen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s