Dit is niet zijn kind…

De locatie Delfzijl van de Ommelander Ziekenhuis Groep, bij de lokale bevolking beter bekend als het Delfzicht Ziekenhuis, hoeft geen gegevens te verstrekken aan een lesbisch stel dat via kunstmatige insemenatie een kind heeft gekregen. Tijdens de ingreep zou het zaad van de donor zijn verwisseld. Het stel had een blank kind gewild maar heeft nu een 7-jarige  met een donkere huidskleur en donkere krullen. Foutje bedankt? Het stel wil graag weten hoe de vergissing heeft kunnen ontstaan en vindt dat het Noord-Groninger ziekenhuis kan helpen in de zoektocht naar de biologische vader. De rechtbank in Groningen denkt daar anders over.

Het lesbische stel is altijd in de veronderstelling geweest dat ze een blank kind zouden krijgen. Een goede blanke vriend van hen had zich namelijk als donor aangemeld. Na een bevalling zweven kersverse ouders vaak op een grote roze wolk, verwonderd als ze zijn over  het geluk dat hen ten deel is gevallen. In dit geval vielen ze echter van verbazing achterover. Hoewel ze heel blij zijn met de kleine, vinden ze toch dat ze het recht hebben om te weten wie de echte vader van de spruit is. De rechtbank in Groningen heeft echter geoordeeld dat er geen spoedeisend belang is.

Dat doet natuurlijk niets af aan het feit dat het ziekenhuis een blunder heeft begaan. Dat hebben ze ook wel toegegeven en het zou ze in mijn ogen sieren als ze er alles aan doen om het stel te helpen. Weliswaar zijn de gegevens van de biologische vader niet bekend in Delfzijl, maar als er ergens in een kluis wel de naam en het adres van een vrouw liggen die zich met de vermoedelijke vader eveneens in het Delfzicht heeft gemeld voor kunstmatige insemenatie, waarom doet men dan niet een poging om via deze weg achter de ware toedracht van de misser te komen?

Je gaat je serieus afvragen of dit geval op zich staat. Hoeveel gelukkige ouders zouden er in ons land rondlopen die via kunstmatige insemenatie een kind hebben gekregen en zich nu beginnen af te vragen of ze wel afkomstig zijn van de donor die de aanstaande ouders daarvoor op het oog hebben gehad? Volgens de advocaat van het lesbische stel is de verwisseling die nu naar buiten is gekomen nog maar het topje van de ijsberg. De mogelijkheid bestaat zelfs dat het zaad van de beoogde donor ook voor andere stellen is gebruikt. De Inspectie voor de Gezondheidszorg heeft inmiddels besloten een onderzoek in te stellen.

6 gedachtes over “Dit is niet zijn kind…

    • Ik heb de aflevering niet gezien maar kan me enigszins voorstellen wat de intentie is geweest. De kans op het maken van fouten bestaat natuurlijk altijd en hoe je het ook bekijkt, het kan ook op dit vlak gebeuren. Ik blijf echter van mening dat men er alles aan moet doen om tot een voor iedereen bevredigende oplossing te komen.

  1. Dat het stel erg blij is met hun kleine, doet natuurlijk niet af aan het feit dat ze toch willen weten wie de biologische vader is, zou ik ook willen weten.

    Dat ze een vriend hebben gevraagd als donor zou natuurlijk (denk ik) voor in de toekomst van de kleine mooi zijn geweest zodat hij wist wie zijn biologische vader was. Dat komt hij nu dus nooit te weten…

    Ik zou ook doorgaan met zoeken naar de biologische vader, ben het dan ook met Clara eens.

    • Het is nog maar de vraag of de zoektocht ten einde is. De kans bestaat dat er uiteindelijk toch nog iets positiefs zal uitrollen. We zullen het moeten afwachten…

  2. Je kunt wel zeggen dat er overal fouten worden gemaakt, maar het Delfzichtziekenhuis staat nu niet bepaald bekend als het meest betrouwbare. Ik ben het trouwens ook niet eens met barand. het kind dat ze nu opvoeden zal echt wel de liefde krijgen die het verdient maar de vraag van de biologische vader zal altijd blijven bestaan. Ik vindt dan ook dat ze door moeten gaan met de zoektocht naar de echte vader. Daar hebben zij recht op en het bespaart ze later een hoop vragen van het kind. Die gaan er ongetwijfeld komen.

  3. Gewoon aanvaarden. Genetisch verschillen we nauwelijks van elkaar en door het kind op te voeden krijg je vanzelf een band. Overigens zeer slordig om met deze materie om te gaan zoals in Delfzijl.

Plaats een reactie