De digitale bijenkorf…

Hyves is voor kleine kinderen, Facebook voor kanslozen, een eigen weblog iets voor mensen met een contactstoornis en Twitter gaat helemaal nergens over. Herkent u dat soort uitspraken? Ze worden vaak gebezigd door mensen die nog wel weten waar de aan- en uitknop van hun computer zit, maar al in paniek raken als het toetsenbord ineens niet meer doet wat zij willen. Ze prefereren het om zich anoniem over het worldwideweb te bewegen, maar kijken ondertussen wel over je schouder mee. 

Natuurlijk worden er op de diverse podia, waar miljoenen mensen zich voortbewegen als bijen in een bijenkorf, veel onzinberichten verspreid en duiken er vervelende horzels op. Dat zijn de luizen in de pels van andermans vacht. Die zullen er altijd blijven. Maar net als in het dagelijkse leven heb je ook hier de mogelijkheid om dit ‘ongedierte’ te bestrijden, om aan te geven dat je iemand niet interessant vindt. Een vriendje van Hyves die ineens niet zo vriendelijk blijkt te zijn, kun je in de ban gooien. Heeft u een follower op Twitter die alleen maar onzin uitkraamt? Heel simpel, je unfollowed de irritante webwalker en ook dat is geregeld. In het echte leven ga je toch ook niet op bezoek bij iemand die je, bij wijze van spreken dan, wel kunt wurgen?

Mits goed gebruikt kunnen netwerken als Hyves en Twitter ook een hele nuttige functie hebben. Dat heeft vooral te maken met het feit dat niet alleen de ‘gewone man’ zich er mee bezighoudt. Dat maakt dat er ook interessante berichten op het internet verschijnen. Het is aan de gebruiker om een goede mix te vinden. Je kunt het je niet voorstellen, maar voor Hyves en Twitter geldt precies hetzelfde als de televisie en de mobiele telefoon. We kunnen er niet meer zonder. Misschien ga ik mijn rechtbankcollega’s wel voorstellen om de perskamer van de rechtbank een poosje te bezetten. Deur dicht en alleen maar contact met de buitenwereld maken via Hyves, Facebook, en Twitter. Ben heel benieuwd wat dat zou opleveren…

4 gedachtes over “De digitale bijenkorf…

  1. Moet je doen Nanko, maar of je lang daar kan zitten weet ik niet. En voor je het weet zit je ergens anders.
    Maar mocht je het toch doen, maak ik er wel verslag van hahahaha…

  2. Ik heb geen Hyves meer, puur omdat drie sites me teveel werd om bij te houden. Ik heb nu alleen nog My Space en Facebook en met veel plezier. Ik onderhoud er goede contacten met o.a. mijn Amerikaanse schoonfamilie- en buddies. Mijn belangrijkste contacten die ik via Hyves had, zitten ook op Facebook. Ik begrijp die eeuwige kritiek niet op die sites. Vind je het niks, blijf er dan weg maar ga er niet over zitten zeuren.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s