Gerookte vis…

Stevige rokers zullen niet blij zijn met dit verhaal. Vooral niet als ik hen vertel dat er enkele honderdduizenden paffertjes uit de roulatie zijn gehaald om te worden vernietigd. Een trieste dag voor inhalerend Nederland. Maar ja, als je dit soort handelswaar op illegale wijze op de nationale markt probeert te krijgen? Dan vraag je om moeilijkheden.

Hassan en Mustafa zijn maatjes van elkaar. Ze reizen op zekere dag met een Mercedes Vito richting Noord-Groningen. Wat ze daar willen doen weet alleen het duo. Tot op de dag van vandaag. Ze hebben besloten om er niets over te zeggen. Dat kun je vreemd vinden, maar goed. Ik leg ook geen verantwoording af voor elke kilometer die ik rij. Over de andere kant is het ook weer niet zo dat ik door de politie wordt achtervolgd. Hassan en Mustafa wel.

Het verhaal wordt nog wat vreemder als het duo een tweetal Russen ontmoet. Of de maatjes een vrachtje voor hen willen oppikken. Hassan stemt meteen toe, Mustafa heeft nog wat twijfels. Uiteindelijk gaat ook hij overstag. Het kwartet kachelt richting de meest noordelijke haven van Nederland en komt daar ’s avonds laat aan.

Op de vissersboot in de haven lijkt iedereen zich op te maken voor de nacht. Schijn bedriegt. Vrij snel na de aankomst van de bestelwagen worden er allerlei dozen uit het ruim getakeld. Stinkende dozen waar de meesten van ons hun handen liever niet aan vuil maken. Omdat je dan dagen naar vis ruikt. Er zit echter geen vis in de verpakking. Het blijkt om peuken van Russische makelij te gaan. Maar dat weten Hassan en Mustafa niet. Zeggen ze. Als het spul in de auto ligt duiken er ongenode gasten op. De politie heeft de hele operatie van een afstandje gevolgd en grijpt het kwartet in de kraag.

De Russen nemen niet eens de moeite om naar de rechtszitting te komen. Ach ja, een boete van duizenden euro’s? Die hoest een visser toch zonder problemen op? Hassan en Mustafa kwamen wel. Ze hadden zich de gang naar de rechtbank kunnen besparen maar hebben besloten het er op aan te laten komen. Ze zijn immers onschuldig. Zeggen ze. Het knullige is dat het tweetal daar kennelijk niemand van weet te overtuigen. Het meest merkwaardige is nog wel dat de heren elkaar niet echt vriendelijk bejegenen en met de beschuldigende vinger naar elkaar wijzen.

Hassan heeft de schijn helemaal tegen zich. In een geheime ruimte in zijn huis waren een maand voor zijn aanhouding ook al flinke hoeveelheden rokertjes aangetroffen. Van hetzelfde merk als die in de Vito overigens. Die waren daar door iemand anders gestald. Zegt Hassan. Hoe dan ook, de officier van justitie is van mening dat het viertal de staat flink heeft benadeeld en dat gaan ze in hun portemonnee voelen als het aan hem ligt. De rechtbank zal zich daar binnenkort over uitspreken.

Het is vrijdag laat in de middag. Ik loop vlak achter Hassan en Mustafa de rechtbank uit op weg naar de parkeergarage. Hoewel ik geen ene mallemoer versta van wat het tweetal buiten op de stoep bespreekt, blijkt uit alles dat ze weer dikke maatjes zijn. Een beetje merkwaardig als je elkaar nog geen uur eerder voor rotte vis hebt uitgemaakt. Ze slaan elkaar lachend op de schouder, steken een peuk op en verdwijnen in de mensenmassa…

Een gedachte over “Gerookte vis…

  1. Ik heb altijd al wel gedacht dat verdachten een loopje met de rechtspraak nemen. Wie weet waarom die twee daar zo’n lol hebben gehad. Omdat ze die boete stiekem toch wel kunnen betalen? Of zou het zo kunnen zijn dat ze vooraf al wel wisten dat ze in de mensenmassa zouden verdwijnen om er vervolgens nooit meer uit tevoorschijn te komen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s