Justitie wordt zuinig..

De afgelopen jaren heb ik heel wat uren in Zittingzaal 14 van de rechtbank in Groningen doorgebracht. Om daders en slachtoffers te observeren. Om naar rechters en advocaten te luisteren. Om officieren van justitie te horen vertellen hoe slecht mensen soms kunnen zijn en dat ze straf verdienen.

Op een vreemde manier vond ik het altijd wel gezellig om daar te zitten. Je had hoe dan ook altijd wel contact met iemand. Soms met een slachtoffer en ja, zelfs wel eens met een dader. Maar ook met de mensen in het zwart. Ik heb me wel eens verbeeld dat ik een soort van band had opgebouwd met het justitieel apparaat. En vooral met mijn collega’s.

Aan die tijd lijkt een einde te zijn gekomen. Waarom? Omdat we de zittingslijsten niet meer toegestuurd krijgen. De motivatie? Bezuinigingen. Zomaar, zonder vooraankondiging wordt besloten om de openbaarheid van de rechtspraak geweld aan te doen. Soms ben je het tijdens een zitting verschrikkelijk eens met Justitie, soms ook niet. Ik hou dat voor me. Het past namelijk niet dat je er als journalist een eigen mening op na houdt. Je hoort een objectief verhaal te schrijven. Ook al vindt je een slachtoffer nog zo’n aansteller en al is een verdachte ook een oplichter van jewelste.

Nu mag ik mijn mening echter wel ventileren en dat doe ik dan ook. Ik ben het deze keer helemaal oneens met de manier waarop men de rechtbankjournalistiek monddood maakt, want dat is wat er dreigt te gebeuren. Als we de lijsten niet meer krijgen waarop de mensen staan die iets uitgevreten hebben en we krijgen ook niet meer de dagvaardingen waarop staat wat die mensen precies allemaal op hun kerfstok hebben, hoe komen we dan te weten wat er zich achter de massieve deuren van Zittingzaal 14 allemaal afspeelt? Moeten we dan maar hopen dat de advocatuur gaat lekken? Dat er een rechter is die ons af en toe een mailtje stuurt met de mededeling dat er weer iets op de rol staat wat ons misschien wel zal interesseren?

Net als collega Rob Zijlstra ben ik van mening dat het strafrecht openbaar is en dat dit ook zo dient te blijven. Dat het volk inderdaad moet kunnen zien hoe er recht wordt gesproken. En dat wij daar melding van moeten kunnen blijven maken. Dat is geen voorrecht, dat is een recht. Bezuiniging of geen bezuiniging.

Meteen nadat het bericht bij ons op de redactie binnenkwam, heb ook ik geklaagd. Men zoekt weliswaar naar een oplossing, maar ondertussen bestaat de mogelijkheid dat we allerlei strafzaken mislopen. Als dat dreigt te gebeuren stuur ik een adreswijziging naar al mijn vrienden, bekenden en contacten. Dan wordt mijn bezoekadres Guyotplein 1 in Groningen. Sla ik daar mijn bivak op.

Mocht het zo ver komen en u wenst mij te spreken, gewoon even bij de balie vragen of u naar de perskamer mag. Wel voor negen uur als het kan. Maar ook weer niet te vroeg. Ik moet wel eerst mijn slaapzak opruimen en mezelf een beetje toonbaar kunnen maken in de toiletten op de gang.

Niet de meest ideale oplossing, maar ik weet even niks anders.

17 gedachtes over “Justitie wordt zuinig..

  • @Madbello: Ik ben even met vakantie geweest en weet eerlijk gezegd niet of de situatie alweer is veranderd. Het is wel te hopen, want anders wordt het verdraaid lastig voor ons. Je kunt moeilijk de hele dag door in de rechtbank gaan zitten in de hoop dat er wat bruikbaars voorbij komt…

  • Ben benieuwd, anders is het echt geen werken zo. Laat het weten als je weer gaat werken. Werkse 😉

  • @Madbello: Als ik het moet geloven heeft men bij justitie toch maar besloten om de informatie weer beschikbaar te stellen. Het vooruitzicht van slaapzakken in de perskamer zal ze wel niet hebben aangesproken.

  • Tja,
   waar ze namelijk niet bij hadden stil gestaan is dat de meeste rechters hun informatie toch uit de krant halen.
   Als ze jullie dus niets meer vertellen raken ze zelf de weg helemaal kwijt.
   .
   Waar zouden we zijn zonder mensen als jij Nanko,…
   waar zou jij zijn zonder mensen als mij….
   Rest ons eigenlijk de vraag waar we samen zouden zijn zonder die rechter die moet oordelen en die dat vaak doet naar vooroordelen over mij, vooroordelen die worden voorgeschreven door mensen met een beroep als jij
   .
   Wie zal er ooit oordelen over mensen met vooroordelen, over mensen die oordelen en veroordelen, over mensen die vooroordelen schrijven en over vooroordelen schrijven.
   Wie veroordeelt de laatste rechter……

 1. Of topic….
  Het is zondagmorgen
  .
  Zag je quote weer eens staan
  .
  Quote
  Weer zo’n discussie over zelfmoord waar geen touw aan vast te knopen valt…
  .
  dat schiet niet op nee, daar kun je gif op innemen
  .
  Sta je met één been in het graf, dan kun je met het andere er alleen nog rondjes omheen lopen. Beter om met twee benen in het leven te staan tot je dood omvalt
  .
  loveUall
  Jean

 2. Ik hoop voor jou niet dat het zo ver komt dat je er dag en nacht moet bivakkeren. Wat een rare gedachte zeg om de media op deze manier van het nieuws weg te houden.

  • @KeesJan
   De ware rare gedachte is dat ze blijkbaar ooit een excuus menen te hebben gevonden om deze gegevens aan de “pers” voor te behouden. Wie is Nanko (en collega’s uiteraard) voor de wet wel, wat jij en ik niet zijn, inzake openbare zittingen!!!!
   In feite wordt hier dus eindelijk een einde gemaakt aan discriminatie,….
   alleen jammer genoeg de verkeerde kant op.
   .
   Welke kant ging het op met justitie?????

 3. Rare actie hoor van het OM. Ik mag de verhalen van jou en die van je collega’s altijd graag lezen. Omdat ze niet zo zwartwit gesteld worden. Er zit zelfs een menselijke kant aan, waarbij het niet uitmaakt of het over dader of slachtoffer gaat. Dit soort verhalen zou ik straks dus moeten missen? Waar blijft die openheid dan waar terecht aan gerefereerd wordt?
  Dat je moet bezuinigen kan ik me nog voorstellen, maar in deze technologische werld is het toch niet zo’n dikke klus om een paar A4-tjes, op vertrouwelijke basis uiteraard, naar het journaille te sturen?

  • @ Frits,
   Ze zouden behoorlijk kunnen bezuinigen door deze gegevens gewoon te publiceren.
   .
   Openbaar maken wat openbaar is.
   .
   Die rechtbank rol zouden jij en ik ook gewoon moeten kunnen inzien. Als er iets te berechten valt waarvan wij vinden dat zulks onze aandacht verdient, dan betreft dat OPENBARE zittingen, iets waar we bij betrokken horen te zijn!!!
   De afgelopen weken heb ik een paar keer laten zien dat ik recht heb op dergelijke gegevens, en ben me mijn informatie gaan halen. Zo kwam ik in de zaal bij de door mij begeerde zitting waar iemand in hogerberoep terecht stond voor bedreiging en opruiïng tegen onze
   .
   minister van justitie.
   .
   Ik was daar als enige als publiek!!!
   Laat ik jullie maar besparen hoeveel doorzetting het kost om daar als “ongewenst” toehoorder bij een openbare zaak te komen. Rechtbankslaggeverd Draggie heeft op broken tulip trouwens in een heel aparte stijl verslag gedaan. En de uitspraak: DNH (de nieuwe hilterman, Michel H) heeft een volledig voorwaardelijke straf. Dus toch niet achter de tralies.(Volgens mij Nanko gooide jij een posting van hem hier ooit de deur uit, maar dat blijft gissen)
   Beetje heeft die vrijheid van menings uiting dus toch gezegevierd.
   .
   Dat ze die zittingslijsten maar gewoon in de krant zetten.
   Ze staan zelfs online, maar knap als je wat vindt.
   Waarom mag een aanklager, die dat werk in feite NAMENS het volk doet datzelfde volk straal negeren en achter de schermen onze medeburgers beschuldigen.
   Daar hoort geen drempel tussen, is die er toch, dan valt er wat te verbergen….
   En dat verdient een veel groter en breder protest dan het gepruttel van onze rechtbankverslaggevertjes die nu zelf even op hun pik getrapt worden
   loveUall
   Jean

 4. Beste Nanko,
  Dan ook maar eens een minder plezierige posting van mij.
  Eigen schuld dikke bult!!!
  Als jij en die collega’s van je nu al zoveel jaren met oogkleppen oplopen en dit pas tot jullie hersens doordringt als het jullie aan je broodwinning raakt……………..
  Nou proficiat dan. Mooi stelletje zijn jullie bij elkaar.
  Die hele zooi daar in het zwart heeft nu al een paar generaties kunnen bouwen aan het dicht timmeren van die tent. Rolstoel toegankelijk, maar met drempels tot aan de bovenkant van de deuren.
  Smijt uit protest alle drie de perskaart maar eens een week in de kast en ga eens lekker als gewoon burger op “bezoek” bij verschillende van die “openbare” zittingen dwars door Nederland.
  Openbaar, laat me niet lachen, je moet je recht goed kennen wil je gewoon doorlopen.
  Zullen we samen gaan, ga IK vragen of ik naar de perskamer mag………. kun jij daar verslag van doen
  Maar begin nu eerst maar eens met goed kijken naar wat jullie alle drie eerder niet zagen…….
  loveUall
  Jean

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s