De koffermoorden van Nij Beets…

In januari van dit jaar schreef ik op mijn weblog over geweld tegenover kleine kinderen. Daarin maakte ik melding van het volgende: Hoeveel baby’s er in werkelijkheid sterven als gevolg van geweld, weet niemand. Op basis van beschikbare gegevens kunnen wel een paar conclusies worden getrokken. Meestal is er één dader en bij pasgeboren baby’s is dat vrijwel altijd de moeder. Termen als psychische, relationele en financiële problemen, minderjarigjarigheid en ongewenste zwangerschappen duiken daarbij steeds weer op.

Deze week werd het verschrikkelijke nieuws bekend dat een 25-jarige vrouw in het Friese Nij Beets er van wordt verdacht in de afgelopen jaren vier baby’s om het leven te hebben gebracht. Haar eigen kinderen notabene. De lijkjes zijn gevonden in koffers. Verstopt op de zolder van het huis waar de vrouw samen met haar ouders en een jongere zus woonde. Zij zeggen van niets te hebben geweten. De vrouw heeft inmiddels een gedeeltelijke bekentenis afgelegd.

Zou het inderdaad mogelijk zijn dat vier zwangerschappen en evenzovele lijkjes onopgemerkt zijn gebleven? Dat men geen argwaan heeft gekregen? Je kun het je bijna niet voorstellen. En toch gebeurt het. Er zijn gevallen bekend van vrouwen die zeven maanden zwanger waren, amper een buikje hadden, nog steeds een maatje 40 konden dragen en enkele weken later een kerngezonde baby ter wereld brachten.  Ik bedoel maar. Anderzijds zou je zeggen dat een zwangere vrouw niet alleen dikker wordt. Ze verandert in alle opzichten. Misschien zie ik het wel helemaal verkeerd, maar je moet toch wel behoorlijk blind zijn om niets te zien. Of een hele slechte relatie met je ouders of de vader van de kinderen hebben.

Het is slechts één van de vele vragen die er leven. Er wordt ondertussen druk gespeculeerd. Over het motief van de verdachte,  de mogelijke rol van de ouders en de identiteit van de vader van de kleintjes. Zinloos, omdat men vooralsnog slechts kan gissen naar de reden van deze wanhoopsdaad. Was er bijvoorbeeld sprake van een moeilijke thuissituatie? Was ze ongewenst zwanger geraakt? Wist ze zich geen raad met de omstandigheden? Had ze last van een psychose? Was ze bang voor de gevolgen?

Het is hoe dan ook een bizar verhaal. Met een waarschijnlijk trieste achtergrond. Een tragische gebeurtenis  waar iedereen graag iets over wil zeggen maar waar alleen de dame in kwestie het antwoord op kan geven. De vrouw is vrijdag voorgeleid aan de rechter-commissaris. Die heeft bepaald dat ze in elk geval nog veertien dagen blijft vastzitten.

Normaal gesproken had ik gezwegen over deze kwestie. In dit geval dus niet. Omdat er weer genoeg mensen zijn geweest die de vrouw hebben veroordeeld. Zonder wat voor vorm van proces dan ook. Zonder precies te weten hoe de vork in de steel zit. Omdat ik van mening ben dat elk verhaal twee kanten heeft. Omdat de vrouw ook een slachtoffer kan zijn. Omdat dit vaak wordt ‘vergeten’.

UPDATE 11 OKTOBER 2012

Het gerechtshof in Leeuwarden heeft Sietske H. uit Nij Beets vandaag tot drie jaar cel en tbs met dwangverpleging veroordeeld. De vrouw beroofde in een periode tussen 2003 en 2009 vier baby’s van het leven. Dat gebeurde vrijwel meteen na de bevalling. Het Openbaar Ministerie had twee weken geleden vier jaar cel en tbs met dwangverpleging geëist.

Volgens het Leeuwarder hof is er geen sprake van moord maar van doodslag. Om van moord te kunnen spreken moet er volgens de rechters een vooropgezet plan zijn geweest. Men is van oordeel   dat dit bij Sietske H. niet het geval is geweest.

De Friezin wilde aanvankelijk niet aan een psychologisch onderzoek meewerken. Dat was dan ook in hoofdzaak de reden dat de rechtbank in mei van het afgelopen jaar de maximale straf voor kindermoord wilde opleggen. Die bedraagt twaalf jaar. In een van de vier tragische gevallen werd van kinderdoodslag gesproken. De overige drie werden als kindermoord bestempeld.

Met dat vonnis in het achterhoofd besloot Sietske H. dat ze toch aan een onderzoek wilde meewerken. Dat heeft nu geleid tot de fors lagere celstraf die het gerechtshof heeft uitgesproken. Men acht in allevier de gevallen niet bewezen dat er van moord sprake is geweest en houdt het op doodslag. Deskundigen hebben gezegd dat H. aan een aangeboren hersenafwijking lijdt. Ten tijde van de gebeurtenissen is zij sterk verminderd toerekeningsvatbaar geweest. Sietske H. zit al meer dan twee jaar in voorarrest in de gevangenis van Zwolle.

 

13 gedachtes over “De koffermoorden van Nij Beets…

 1. En nu heeft Sietske H. ook al bekend dat zede kleintjes van het leven heeft beroofd. Wat is dit een triest verhaal. En toch blijf ik erbij dat de ouders er iets van hebben moeten geweten. Wat dat betreft ben ik het wel met Nanko eens.

  ‘Misschien zie ik het wel helemaal verkeerd, maar je moet toch wel behoorlijk blind zijn om niets te zien. Of een hele slechte relatie met je ouders of de vader van de kinderen hebben.’

  Ben benieuwd wat hier nog meer achter weg gaat komen.

 2. ’n update -je
  Vanmorgen, deze jongen natuurlijk weer het nieuws uit de eerste hand. Krijg ca 3.45am mijn krantjes. Een speciale regeling met de uitgever, zo heb ik ze altijd eerder dan de abonnees…!!!!
  Kijk ik op dat AD. Die voorpagina. Ik moet gelijk aan Roelof denken. Die weet dus niet meer of hij een klomp naar zijn hoofd krijgt of dat ze hem kiel halen. In dat dorp zit namelijk een heel nest van dat spul. Dat mens daar wordt niet zomaar afgeschreven. En dat gaan ze nog eens hardop in de krant zeggen ook. Volgens ons is ze slachtoffer!!
  Zoiets verzin je toch niet.

  Volgens mij zijn die mensen niet van deze wereld (www) of heel vaak offline. Op een of andere manier krijgen ze die verfijning van de cultuur, zoals we die op forums toch zien, niet mee.
  Wat een maatschappij zeg!!! Mensen krijgen kansen, worden niet zomaar afgeschreven………….

  Nanko, dit moet toch niet nog gekker worden. Straks komt er nog eentje hier op je site roepen dat hij veroordeeld pedoseksueel is. Dat hij ervoor kiest om daar open voor uit te komen en zijn fouten bij de kraag te pakken. Dat ga je dan toch niet geloven dat zo iemand kansen krijgt.
  Blijven jij en Chris nu maar zo praatjes maken, dan heb je binnenkort een keer zo’n mafketel op je site met zijn ongeloofwaardige praatjes. Als je niet oppast maakt hij het nog waar ook……………….

 3. @jgmopdenkamp
  Ik ben nog niet vaak op dit weblog wezen kijken. Wat ik er van gelezen heb bevalt me echter wel. Hier is voldoende tegenwicht te vinden. Het is altijd goed te weten dat er mensen zijn die weten dat je altijd beide kanten van het verhaal moet kennen om een afgewogen oordeel te kunnen vellen.

 4. Een werkgever was op de hoogte van de zwangerschap.
  Het babyleed is onvoorstelbaar.
  Maar ook voor de moeder moet dit vreselijk zijn.
  Oorzaak en reden blijven onbegrijpelijk en onvoorstelbaar.

 5. Nanko,
  Je kunt me nog meer vertellen. Ik heb die straat gezien jongen.
  Zelf met mijn eigen ogen op de televisie. Buren mochten daar vertellen hoe het was. Ik weet verdorie al dat haar ouders zijn verhuisd en ik heb een foto gezien van dat “mens”
  Als je eens wist man wat ik er al allemaal van weet.
  Als je alleen al een beetje het niveau van gemiddeld verslaggever haalde, dan bracht je ons op zijn minst een interview met die winkel die haar die koffertjes heeft verkocht.
  En wanneer ga je er nu eindelijk eens achter aan dat bij die sektie op die kleintjes een webcam wordt verinstalleerd.
  Feiten moeten we hebben Nanko, keiharde feiten.
  Heeft haar opa haar mogelijk het tuinieren tegen gemaakt?
  Een net mens begraaft die kleintjes toch tenminste.
  We hunkeren naar nieuws, ter zake doende informatie.
  Met alles wat ik weet moet ik toch op een forum kunnen komen met een meni………………….

  Eùh, Nanko wanneer vertel je ons meer

  • @jgmopdenkamp: Soms vraag ik me wel eens af of je iets cynisch bedoelt of het echt meent. Feit blijft dat ik bij jouw reacties altijd twee keer moet nadenken en de woorden tussen de regels probeer te vinden die je werkelijk wilt schrijven. Volgens mij ben ik daar wel in geslaagd.

  • Nanko,
   Mijn leven is verstoord doordat ik ben opgegroeid in een schijnvertoning. Woorden waren nooit de woorden die zeiden wat er speelde. Vanuit de emotional disorder waarin ik terecht kwam heb ik fouten en slachtoffers gemaakt. Sinds een paar jaar vecht ik heel gericht mijn eigen weg uit die afgrond.
   Maar dat zal me er niet van weerhouden om die afgrond ook te laten zien. Misschien is dat een weg naar minder slachtoffers.
   Je doet er goed aan om tussen mijn regels te lezen, want daar vind je de inhoud van mijn postings.
   Misschien niet altijd leuk voor de lezers, misschien ook juist goed als ze net als jij eens leren om twee keer na te denken voor ze oordelen.
   Het feit dat jij dat doet was nou net mijn reden om dat compliment aan jou weg te zetten tussen de regels van bovenstaande posting.
   Dat mijn leven meer en meer inhoud krijgt en het gevoel om het maar te willen wegwerpen verdwijnt, dat komt doordat er meer en meer mensen in mijn leven zijn die zien wie er tussen die regels staat. Maar je was één van de eersten. Dank je

 6. Ik dacht altijd dat je collega Chris Klomp de enige was die een zwak voor daders van geweld heeft. We hebben er dus nog eentje bij gekregen?

 7. Het is soms erg triest dat de actualiteit je eigen weblog vooruitsnelt. Dit is inderdaad een verschrikkelijk verhaal. Je leest er de hele dag over en het maakt niet uit waar of op welke manier. Ik heb ook de reacties gelezen die op de diverse sites staan. Voor sommigen kan ik nog begrip opbrengen. Er wordt echter veelal aan de zaken voorbij gegaan die jij hier zo duidelijk omschrijft. Het is goed dat er nog mensen zijn die een ‘open mind’ hebben en niet bij voorbaat al met de hakbijl klaar staan om als beul te fungeren. Goed stuk!

  • @Marieke: Het is niet mijn bedoeling om iets te vergoeilijken. Het is en blijft een feit dat er, als de berichtgeving klopt, op onnatuurlijke wijze een einde is gemaakt aan nog zeer jonge levens. Dat valt op geen enkele manier goed te praten. Je hebt mijn boodschap begrepen, dat is wel duidelijk.

  • @Marieke
   Zouden we die mensen met die open mind niet eens kunnen porren om wat vaker hun mond open te doen ipv in stilte van hun wijsheid te genieten.
   Ze zouden een mooi tegenwicht kunnen bieden aan de wijsheid die op veel forums niet te genieten is….

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s