Wat hebben we van 9/11 geleerd…?

Het is 11 september 2001, een relatief rustige dag. De maatschappij doet z’n ding. Ik lees de krantenkoppen en verbaas me over de zaken waar mensen zich druk om maken. En dan staat de wereld ineens stil. Er heerst ongeloof. Vliegtuigen boren zich een weg in het World Trade Center. Een derde stort neer op het Pentagon en een vierde bereikt zijn bestemming niet omdat de passagiers terugvechten. Dat vliegtuig crasht in een veld in Pensylvania.

Er spookt van alles door je hoofd terwijl de beelden van dood en verderf door de ether vliegen. In totaal sterven die dag meer dan 3000 Amerikanen als gevolg van een serie aanslagen. Het is niet de eerste keer dat terroristen de Twin Towers als doelwit hebben uitgekozen. Op 26 februari 1993 ontplofte er een enorme bom in de kelder van een van de torens in een poging om de constructie te ondermijnen. De klap was enorm, maar de toren bleef staan. Zoveel geluk hebben al die mensen op 9/11 niet gehad. Ze zaten als ratten in de val, sprongen uit wanhoop een gewisse dood tegemoet. Schokkende beelden die nooit meer zullen vervagen.

De wereld heeft de verwoestende werking van de vliegtuigen gezien. Keer op keer en vanuit elke mogelijke hoek. Er zijn tal van getuigen wiens verhaal we hebben gehoord. Er zijn ook verslagen van telefoontjes van mensen in de vliegtuigen. Mensen zoals u en ik. Die afscheid namen omdat ze een zekere dood tegemoet gingen. Verbazingwekkend genoeg zijn er overal op het internet en in de media meningen van mensen te vinden die erop aandringen dat de gebeurtenissen van die dag worden onderzocht. Omdat men denkt dat niet de aanhangers van Osama Bin Laden verantwoordelijk zijn voor deze gruweldaad. Nee, de Amerikaanse regering zou achter de aanslagen hebben gezeten.

Negen jaar na dato trekt een dominee wereldwijd de aandacht met zijn oproep om de Koran te verbranden. Op de negende verjaardag van de aanval op Amerika staat ook Geert Wilders op Ground Zero en is bekend dat er in Duitsland een nieuwe partij is opgericht die met de PVV vergeleken kan worden. Ook de controverse omtrent de voorgestelde bouw van een moskee in de buurt van het World Trade Center in New York blijft smeulen.  

De Islam wordt als een verderfelijke godsdienst neergezet, maar hoeveel weet de mens eigenlijk over de Islam? Ik denk dat de meesten onder ons daar nooit echt over nagedacht hebben, laat staan de Koran hebben gelezen. We laten ons liever door andere mensen vertellen wat de waarheid is en vinden dat de conclusies van degenen die we willen geloven de juiste zijn. In plaats daarvan zouden we wat meer huiswerk moeten doen zodat we een beslissing voor onszelf kunnen maken.

Ik weet het, het valt niet mee om in een notendop de Islam te verklaren. Net zomin als dat het mogelijk is om in een blogverhaal als dit het jodendom, het christendom, het hindoeïsme of een van de andere religies van de wereld te verklaren. Er bestaat namelijk een verband tussen het jodendom, het christendom en de islam. In feite kan gesteld worden dat er diverse links zijn. Dat maakt de gebeurtenissen van die verschrikkelijke dag in 2001 en alles wat we daarna hebben meegemaakt nog complexer en verwarrend. De aanslagen van 9/11 zullen voor mij altijd onbegrijpelijk blijven.

Het kan leerzaam om ons niet door anderen te laten vertellen wat we moeten denken. Wat in hun ogen waar of niet waar is. U hoeft ook niet per se te geloven wat ik geschreven heb, wat een dominee in Florida of Geert Wilders en zijn Duitse evenknie René Stadkewitz zeggen of de mening van een Nederlandse premier in wording is. In plaats daarvan zouden we eens de tijd moeten nemen om onderzoek te doen naar de hele geschiedschrijving over de Islam zodat, wanneer we een conclusie trekken, er tenminste een gedegen basis voor onze standpunten bestaat.

Feit is dat we deze datum in de geschiedenis nooit mogen vergeten. Maar het kan nog belangrijker zijn om te bepalen hoe wij mensen de toekomst zullen ingaan. Hoe we decennia later over deze gebeurtenissen zullen denken. Welke plek we dit geven en hoe we kunnen zorgen dat we van elkaar leren zodat dergelijke drama’s zich nooit weer voor onze ogen zullen ontvouwen. Of is dat een illusie?

12 gedachtes over “Wat hebben we van 9/11 geleerd…?

 1. Wat een flauwekul weer van Ayla. Een aantal godsdienstfanaten is misled door mensen die de macht uitoefenden, of dat niou Bin Laden was of Bush. En terwijl die machtshebbers lekker hebben verdiend zijn veel mensen gestorven.

  Zo zijn er altijd mensen die zich, om wat voor reden dan ook, voor een anders karretje laten spannen. En de hoge heren wassen hun handen in onschuld. Of in kijkcijfers.

  ben wel nieuwsgierig Ayla, of het nog wat geworden is met die 40 maagden. waarbij ik me wel afvraag wat die dan in het aardse leven hebben misdaan.

 2. Het is inmiddels 12/9 Nanko. Het is weer zondagmorgen…

  en om heel eerlijk te zijn heb ik sinds 11/9 niet eens begrepen of

  zeuren geen zin heeft of dat ik even geen zin heb om hier

  te zeuren (oeps….)

  nb Beetje rare regelafstand vandaag!!!

  Is het trouwens 9/11 of 11/9 ???
  In elk geval post ik dit om 9 uur 10 seconden en 6 minuten op de negende maand in de twaalfde dag van het jaar

  • @jgmopdenkamp: Nou goed, dan ga ik wel zeuren. Het is inderdaad 9/11 omdat men in Amerika de maand voorop plaatst. Wij doen dat niet. Dat doen we overigens ook niet met de tijd. Dus is het 9 uur, 6 minuten en 10 seconden en de 12e dag in de 9e maand van het jaar.

   Groet,

  • Leuk,

   Dan mag je mijn opvatting ook:
   Je zet dingen in een volgorde van groot naar klein of van klein naar groot.
   Dus dag – maand – jaar en sec – minuten – uren
   of jaar-maand-dag en uren-minuten-sec
   (eigenlijk kiezen wij ervoor om de essentie voorop te zetten!!! dag/maand/jaar en uur/min/sec… dus zo gek zijn we niet)
   De verwarring die Amerikanen met hun zotte maand/dag/jaar (middel/klein/groot) constructie scheppen levert als je zoals ik aan twee kanten van dit aardklootje thuis bent heel veel misverstanden op.

   Je zegt het dus helemaal correct, wij doen dat niet.
   En er is ook alle reden voor om die onzin volgorde van ze niet te volgen.

   Het is hier bij mij nu nog altijd 12/09/2010 en inmiddels 10.31u (Die seconden daar typ ik te langzaam voor)
   11/9 is en blijft voor mij een verschrikking,
   maar nine-one-one is hier nu één-één-twee
   Als je alleen al kijkt naar het symbolische van de datum van die aanslag, dan is het de moeite waard om bij dat eigenwijze wereldbepalende van de US stil te staan…
   Je wilt er toch zo graag wat van begrijpen en leren.
   Doe dat dan met open ogen.
   Wat was dat nou??? Waarom 9-1-1……..

 3. Ik heb donderdag en vrijdag genoten van mijn buren, collega’s en leerlingen hoe zij met heel veel plezier een periode van bezinning hebben afgesloten met een prachtig feest.
  Zo vreselijk als zij met mij 9/11 vinden, zo respectvol kijken zij naar ons gezamenlijke leven.
  Het gedenken van de slachtoffers doen wij dan ook gezamenlijk.
  Wetende dat sommigen verderf en haat roepen …..
  Vriendelijke groet uit Amsterdam-ZuidOost

 4. De ramp van 11-9 is voorbereid door de Amerikaanse regering….Konden ze de moslims weer wat in de schoenen schuiven.

  een klein voorbeeld, verleden jaar kwam er een klein vliegtuigje over en er werd gevraagt wie hij was er kwam geen antwoord op er werd niks gezegt, Toen zijn er 2 F16 op af gegaan, De man kon niet antwoorden omdat hij dood was het vliegtuigje is later ook neergestort

  In Amerika werkt het ook zo maar daar waren geen F 16 te zien en zo zijn er tal van dingen die er op wijzen dat het in scene is gezet

  • @Ayla: Denk je werkelijk dat een overheid in staat is om duizenden slachtoffers te maken, alleen maar om een excuus te hebben voor een aanval op anders denkenden? Ik stel me voor hoe zoiets er in Nederland uit zou komen te zien…. Beter gezegd, ik stel het me liever niet voor…

 5. Dergelijke drama’s zijn er al duizenden jaren. Zolang er nog iemand opstaat die macht wil uitoefenen over anderen zullen ze ook blijven voorkomen.
  En hoe meer we verder gaan met het ontwikkelen van oorlogstuig, hoe erger de rampen kunnen worden.
  Je kunt er alleen innerlijk aan ontsnappen door een andere levenshouding aan te nemen, en je niet te laten meezuigen in gevoelens van disrespect.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s