De martelgang van Koos…

Drie jaar de cel in vervolgens een behandeling in een TBS-kliniek. Het zal je maar gezegd worden. Verplichte opname is niet niks. Dat etiket draag je jaren met je mee. Koos hoort de eis zichtbaar onbewogen aan. Hij zit er wat verloren bij. Wekt de indruk dat het hem allemaal niks uitmaakt. De rechtszaak lijkt voor hem een martelgang. Hij knikt slechts bevestigend wanneer de rechter vraagt of hij wel in de gaten heeft wat hem boven het hoofd hangt. Koos wil maar één ding. Dat ze hem helpen.  

Je vraagt je af wat er werkelijk tot de grijze massa in de bovenkamer van de Noord-Groninger doordringt. Zoals zijn advocaat zich afvraagt of het allemaal wel waar is wat Koos bij de politie heeft verteld. Over het misbruik van vier peuters. Kinderen waarvan een zijn zoontje was. En het jongste slachtoffertje nog maar anderhalf jaar.

Zij denkt dat er veel is gebeurd, maar dan vooral in het hoofd van Koos. Uit de verklaringen van de twee oudste slachtoffertjes kan volgens haar alleen maar afgeleid worden dat ze het geslachtsdeel van de verdachte als stickervel hebben gebruikt. Daar doet ze dan ook niet moeilijk over. Stom geweest, straf verdiend. Koos had beter moeten weten.

Voor de rest komen de schokkende berichten uit de mond van de ouders. Maar vooral van Koos zelf. Het lijkt alsof de raadsvrouw hem voor een lange opname wil behoeden. Omdat TBS met dwangverpleging en drie jaar cel wel erg veel is voor het plakken van een paar stickers op de edele delen van de verdachte. Als je hem ziet zitten zou je bijna medelijden met dat zielige hoopje mens krijgen.

Koos mag na het formuleren van de eis als laatste het woord voeren. En dat doet hij dan ook. Met trillende stem zegt de Noord-Groninger nog een keer dat het hem allemaal geweldig spijt. Dat hij de kinderen en hun families pijn heeft gedaan. Dat hij hoopt op vergeving.

Aan het einde van de zitting verlaat Koos de rechtbank zoals hij binnen kwam. Met gebogen hoofd. Zijn blik naar de grond gericht. Hij voelt ze misschien wel, maar ziet de blikken niet van de ouders van de slachtoffers die de strafzaak hebben bijgewoond. Onder hen bevindt zich de moeder van zijn zoontje. Die hij ooit nog eens weer hoopt te zien. Dan moet hij een kloof zien te overbruggen die vijftig kilometer breed is. Dat is namelijk de afstand die hij tot de slachtoffers dient te bewaren. Vindt de reclassering tenminste. De rechtbank zal over twee weken een oordeel vellen.

2 gedachtes over “De martelgang van Koos…

 1. Iemand als Janus dient wel geholpen tye worden, waarbij er dient te worden bekeken in hoeverre hij te helpen is. Dat bij sommigen geen hulp mogelijk is, omdat zij hun neigingen boven de gevoelens van een ander stellen, behoeft volgens mij geen nadere toelichting. Laten we die dan ‘veilig opbergen’.

  Voor mensen die beseffen dat ze fout zitten, is er mogelijk redding. Daarbij neig ik eerder naar het idee van Opdenkamp. Maar wel met de aantekening dat het heel goed mogelijk is dat de slachtoffers hem nooit meer wensen te zien. Da’s dan jammer voor Janus, maar welde wens van het slachtoffer.

 2. Dit heb ik wel eens eerder gesteld en bij dit verhaal schiet het me gelijk weer te binnen…
  Waarom mag iemand als Janus niet kiezen om eerst die behandeling in te gaan.
  Terug komen als er hij zelf meer kijk heeft op hoe hij in het leven staat en als een vent afrekenen met zijn daden, bij rechters die kunnen zien hoe hij in het leven staat.

  En dat bedoel ik niet als softy straf. Als hij die weg wil, dan hoort dat voor de veiligheid van de maatschappij achter de deuren. Door die keuze is er ook een stuk vrijwilligheid en daarmee motivatie
  Een behandel en straftraject zoals we dat niet kennen, maar wat wel redelijk binnen onze bestaande mogelijkheden in te passen valt.
  Duidelijker, eerlijker meer kansen voor “Janus” en meer zekerheden voor die maatschappij……………

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s