Doodnormale moordenaar…

Balkjes voor de ogen van de 17-jarige Derck S. uit Haren. De zo’n beetje overal geliefde leerling van het Willem Lodewijk Gymnasium in Groningen is ineens moordverdachte en dus voorpaginanieuws. Hij zou zijn 49-jarige moeder zaterdag om het leven hebben gebracht.

Onbegrip, verwarring, u zegt het maar. Niemand snapt wat de jongen heeft bezield. Niemand begrijpt hoe dit heeft kunnen gebeuren. Het drama dat zich op de Weg voor de Jagerskampen 16 heeft afgespeeld, is er eentje van de eerste orde. In de villarijke buurt, getypeerd als het Wassenaar van het Noorden, is geschokt gereageerd.

Zo’n keurige buurt, zo’n innemend gezin uit de betere kringen. Waar eigenlijk helemaal niks mis mee was. Niks asociale toestanden die er op zouden kunnen wijzen dat er vroeg of laat wel iets ernstigs moest gebeuren. Dat is althans het beeld dat door de buitenwacht wordt geschetst.

En Derck? Hij was een doodnormale jongen. Met vrienden en hobby’s. Met eigenlijk alles wat elke tiener heeft. Een vrij onbezorgd leven. Tenminste, dat is wat de buitenwacht zegt.

Je kunt er eigenlijk niet omheen dat er wel iets moet zijn voorgevallen waardoor bij de tiener de stoppen zijn doorgeslagen. Maar wat dat is geweest? Daar kan men voorlopig slechts naar gissen. Dat zal wellicht pas naar buiten komen als de rechtszaak op de rol staat. Of misschien wel nooit.

Ik kan me best voorstellen dat er al langere tijd sprake is geweest van een sluimerend en misschien wel onoplosbaar conflict. Een probleemsituatie die Derck uiteindelijk tot die laatste fatale stap heeft gebracht. De moord op zijn moeder. In mijn leven als journalist ben ik op diverse dingen gestuit. Veel triester dan dit kan het volgens mij niet meer worden.

2 gedachtes over “Doodnormale moordenaar…

  1. Tja, een doodnormale moordenaar. Je zegt het al in de kop van het verhaal. Nu kan ik natuurlijk heel simpel stellen dat je een moordenaar niet aan zijn kop kan herkennen. Je kunt hem gewoon op straat tegenkomen. Misschien is het je buurman wel. Weet jij veel wat een mens beweegt om out of the blue en ander van het leven te beroven. Misschien ben je zelf wel een moordenaar?

  2. Zo zie je maar, geld maakt niet gelukkig. Mensen die TE streberig zijn hebben vaak nog veel meer stress dan mensen die helemaal niets hebben.

    En inderdaad, veel triester kan het niet.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s