Naastenliefde…

Het is een buurt zoals zovelen. Niks bijzonders. Een leuk speeltuintje. Kindvriendelijk. De helft van een dubbel huis. Een gezin met tien kinderen. Het is echter allemaal een stuk minder vrolijker dan het lijkt. Achter de voordeur heeft zich de afgelopen jaren namelijk een drama voltrokken. Twee van de kinderen zijn misbruikt. Door hun vader.

Men spreekt er schande van. Te triest voor woorden. Maar twee slachtoffers? Daar gelooft niemand wat van. Er zijn er meer. Die durven echter niks te zeggen. Dat is de algemene indruk. Eind mei wordt de man opgepakt. Hij zit in de gevangenis. Tijd genoeg om na te denken. Niet alleen over zijn eigen toekomst, maar ook over die van zijn kroost. Waar hij niet met zijn vingers van af kon blijven.

Zijn kinderen willen niets meer met hem te maken hebben. Zijn vrouw, in blijde verwachting van het volgende kind, heeft aangekondigd van hem te willen scheiden. Ze heeft van niets geweten. Zegt ze. Onzin volgens buurtgenoten. Er sliepen regelmatig kinderen in het echtelijk bed. Daar is vast meer gebeurd. Denkt men te weten.

Binnen de kerkelijke gemeente hult men zich in stilzwijgen. Een enkeling fluistert dat het verdwaalde schaap uit de kudde dreigt te worden verstoten. Sterker nog,  zijn zo geregeld lijkend leventje te verliezen. Het huis staat inmiddels te koop.

Er wordt twintig maanden tegen de man geëist. Tien maanden daarvan zijn voorwaardelijk. En ook moet hij een klinische behandeling krijgen. Want dat de man hulp nodig heeft? Dat is wel duidelijk.

Verkrachters, mishandelaars en ontuchtplegers moeten voortaan altijd de cel in. Tot nu toe konden ze nog wegkomen met een taakstraf, maar daar gaan minister Opstelten en staatssecretaris Teeven wat aan doen.  Ze vinden die misdrijven te ‘ingrijpend en traumatisch voor de slachtoffers’ om daders in plantsoenperkjes aan het schoffelen te zetten.

Hoe lang iemand ook gestraft wordt, de slachtoffers zullen er niet veel meer aan hebben dan een stukje genoegdoening. Seksueel misbruik heeft namelijk een verwoestend effect. Om met de woorden van een Ten Boerster te spreken: ,,Het moet verschrikkelijk zijn. Alsof je in botsing komt met een rijdende trein. In een oogwenk is je hele leven verknald. En dan heb ik het niet alleen over het slachtoffer.’’

3 gedachtes over “Naastenliefde…

 1. Beste Nanko,

  het gaat inderdaad niet aan om ze een taakstraf te geven. Het beste was nog de schandpaal, maar helaas die is afgeschaft.

  De slachtoffers help je er niet meee, helaas. Eigenlijk zou de dader gewoon smartegeld moeten betalen, zoveel dat ie nog net kan rondkomen. Als de slachtoffers dat dan niet willen hebben (kan ik me voorstellen) dan zouden die dat aan een goed doel naar keuze kunnen schenken.

  Op die manier zou de dader het flink voelen, en de maatschappij ook niet zitten opgescheept met de kosten voor het gevangenschap.

  Deze mensen ontwrichten hele gezinnen, helaas is het wel vaker zo dat dit meer voorkomt bij extreem religieuze gezinnen. Heb het bvroeger bij ons in het dorp ook meegemaakt, een ouderling van de gereformeerde kerk verkrachtte zowel zijn zonen als dochters – vanaf een leeftijd van 3 jaar voerde hij van alles met ze uit. Er is pas een einde aan gekomen na het trouwen van de oudste dochter!

  Te walgelijk voor woorden, deze vent had dertien kinderen. En ook daar ‘wist zijn vrouw van niets’. Daar geloof ik dus ook niks van…

  Hoe zat dat trouwens met Frau Fritzl?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s