Op zijn pik getrapt…

‘Ik ben nogal snel op mijn pik getrapt. Ze moeten me niet uitdagen. Als ze ruzie zoeken, kunnen ze het krijgen ook.’ Ik hoor het de 20-jarige nog zeggen die zich vandaag in Zittingzaal 14 van de Groninger rechtbank moest melden. Uit onderzoek is naar voren gekomen dat hij een nogal kort lontje heeft. Licht ontvlambaar dus.

Men kent ze allemaal. De dagelijkse ergernissen. Gebeurtenissen die weliswaar irritatie opwekken, maar zeker niet om een overtrokken reactie vragen. Zoals uitschelden en bedreigen of, in het ergste geval, naar fysiek geweld grijpen. De 20-jarige weet nu ook dat een kort lontje je in een lastig parket kan brengen.

Ik moest daar aan denken toen ik de jongeman nerveus aan de microfoon zag friemelen die voor zijn neus stond. Het is natuurlijk ook niet niks als je een papiertje van de officier van justitie in huis krijgt waarop staat dat je van poging tot moord wordt verdacht.

Het is niet mijn stijl om in geweld te vluchten en eerlijk gezegd ben ik ook niet zo snel op mijn pik getrapt. Toch wil het bloed bij mij ook wel eens koken. Een mooi voorbeeld daarvan was de agent die mij dacht te kunnen bekeuren omdat ik volgens hem geen autogordel had gedragen. Hij hield mij staande bij een pompstation.

Eigenlijk is dat een verkeerde uitdrukking, want ik stond er al en hij kwam met zijn auto achter me staan. De zwaailampen aan en op de digitale display op zijn dak knipperde de tekst Stop Politie. Alsof je met een slang in de tank kunt wegrijden. Ik kon de man niet van zijn ongelijk overtuigen en zijn collega mocht ik niks vragen. ‘Ik ben met u in gesprek. U heeft met mij te maken’, kreeg ik te horen.

Toen ik hem vroeg of hij altijd zo kortaf was en eigenlijk niet voor rede vatbaar, werd de diender pissig. Je moet natuurlijk ook niet zo zeuren en gewoon toegeven dat je fout bent geweest. Als je tenminste fout zit. Afijn, ik kon zeggen wat ik wilde. Het hielp niets. Hij zou me hoe dan ook op de bon slingeren. De azijnpisser.

Uiteindelijk was ik er helemaal klaar mee. De man had mijn theewater aan de kook gekregen. Dat ik tegen hem zei dat al die opgewaardeerde parkeerwachters maar eens echt aan het werk moesten gaan, viel niet in goede aarde. Een bon voor belediging van een ambtenaar in functie kon er volgens hem ook nog wel bij. Ik geef toe, de grijns die op zijn gezicht verscheen had ik er best af willen vegen.

Of mijn betoog indruk op de man heeft gemaakt weet ik niet. Merkwaardig is wel dat het inmiddels een maand of zes is geleden dat dit voorval zich heeft voltrokken. Een acceptgiro heb ik tot op de dag van vandaag nog steeds niet gekregen. Misschien is de agent in kwestie toch niet zo zeker van zijn zaak geweest. Of zou hij het te druk hebben met het vangen van echte boeven? Zoals bijvoorbeeld die jongen van 20 jaar die iemand zou hebben geprobeerd te vermoorden, maar zelf van mening is dat hij niets heeft gedaan?

9 gedachtes over “Op zijn pik getrapt…

 1. Nanko ik heb het al jaren geleden opgegeven om me te verzetten tegen de domme gedachten van de politie.

  Ooit heb ik nog eens een prent gehad wegens niet-handsfree-bellen. Ik belde wel handsfree, maar met een ‘oortje’. Dat donderde door de gigantische kwaliteit van het wegdek nogal eens uit m’n oor, en dan moest ik het weer terugstoppen. Dat vond die agent nou niet echt handsfree…

  Tja daar had ie wel een beetje gelijk in. Dat ik ook wel een beetje gelijk had dat ie beter z’n vrouw een beurt kon gaan geven, al dan niet handsfree, vond ie helaas niet. En daar had je dan ook weer die ‘belediging van een ambtenaar in functie’.

 2. Ach Nanko,

  Dat gevoel wat je beschrijft met die eik-euh-agenten dat herken ik zo goed. Had ik vroeger ook
  Nee hoor, niet dat ik nu verstandiger wordt, IN TEGENDEEL.

  Maar met mijn ouder worden heb ik wel iets ontdekt wat veel leuker werkt dan al die tegenwerpingen.
  Ik maak een inschatting wie van die twee er het meest kwetsbaar voor is, en terwijl ik in woorden de meest voorkomende en meewerkende “dader” ben, gaan mijn ogen één van die gasten staan uitkleden terwijl ik de ander als een stuk afval bekijk.

  Over een aantal jaren zullen ze in hun opleiding mogelijk wel een keer leren hoe ze met een dergelijke splijtzwam in hun macho cultuur om moeten gaan. Maar voor die tijd zijn er nog heel vaak onverantwoorde opmerkingen gemaakt, disciplinaire straffen uitgedeeld en zelfs huwelijken uit elkaar gejaagd.

  Het gebeurt trouwens wel vaker dat mensen hun fatsoen verliezen, omdat die ogen van een draak andere taal spreken dan de woorden. Soms lopen dingen dan niet meer volgens het draaiboek….. Moet je eerder gezien hebben. 😉

  Woorden en taal, ze zijn het struikelblok waarop de menselijke evolutie is blijven hangen…. Moet je eerder gehoord hebben 🙂

  • Jammer trouwens dat je geen edit mogelijheid hebt. Nu kunnen we geen foutjes verbeteren.
   “Ik had vroeger” moet bij vervoegen uiteraard “Hadt ik vroeger” zijn dan word’t nogwat

   Ik schrijf goet fout.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s