Schuldig of niet…?

De rechtbank in Groningen verdenkt een 19-jarige man uit Rotterdam van het misbruiken van een vijftienjarig meisje uit Groningen. Tegen de man is een werkstraf van 180 uur en drie maanden voorwaardelijke celstraf geëist. De Rotterdammer zou de tiener afgelopen jaar onder de douche misbruikt hebben.

De man ontkent ten stelligste. Hij schijnt al een tijdje contact met het meisje te hebben gehad  en volgens hem had ze met de seksuele handelingen ingestemd. De verklaringen van de verdachte en het slachtoffer staan wat dat betreft lijnrecht tegenover elkaar. De advocaat van de verdachte heeft naar voren gebracht dat de man nog maar net negentien was en het slachtoffer bijna zestien. Bovendien dacht zijn cliënt dat het meisje zeventien jaar oud was.

Wanneer is er sprake van het plegen van ontuchtige handelingen en wanneer niet. Stel nou eens dat ze verkering hebben gehad. Ik bedoel, dat is toch niet zo gek als je even naar de leeftijd van beiden kijkt. Zo groot is het verschil nou ook weer niet. En ja, we leven in 2012. Dus van het een komt vaak het ander. Daar hoeven we de ogen niet voor te sluiten.

Had hij vooraf naar de leeftijd van het meisje moeten vragen? Misschien wel. Nu kwam hij er in een later stadium pas achter. Nadat hij klappen had gekregen van vrienden van het meisje. Omdat hij haar verkracht zou hebben. Zij wisten namelijk wel hoe oud ze was.

Feit blijft dat seks met een vijftienjarige niet is toegestaan. Daar is de wet heel duidelijk over. ,,Hij die met iemand, die de leeftijd van twaalf jaren maar nog niet die van zestien jaren heeft bereikt, buiten echt, ontuchtige handelingen pleegt die bestaan uit of mede bestaan uit het seksueel binnendringen van het lichaam, wordt gestraft met gevangenisstraf van ten hoogste acht jaren of geldboete van de vijfde categorie.’’

Artikel 245 Wetboek van Strafrecht

Wat denkt u? Zal de rechtbank, met de wet in de hand, de Rotterdammer een straf opleggen? Of vindt u dat dit wel erg ver gaat. Dat hij misschien wel is misleid. Laat het weten. De uitspraak is over twee weken.

3 gedachtes over “Schuldig of niet…?

  1. Als die man de leeftijd van het meisje nog niet eens wist, was het dan tenminste niet wat voorbarig om al sexuele handelingen te verrichten. Het getuigt mijns inziens in ieder geval niet van respect.

  2. tja, dit is dus weer zo een lekker geval
    wat is te bewijzen, en wat niet, wat is een leugen en wat niet
    was het tegen haar wil, of heeft zij gelogen over haar leeftijd en over een relatie of niet
    ik weet het niet en kan dus zonder verdere details ook niet weten wat de rechter beslist. ik zou dus eerst alle details willen weten om zelf een oordeel te vellen
    groetjes henry

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s