Slachtoffers op stoel rechter?

Slachtoffers van zware gewelds- en zedenmisdrijven moeten tijdens een proces alles kunnen zeggen. Zo zouden ze zich bijvoorbeeld moeten kunnen uitlaten over de behandeling van de politie en aangeven welke straf de dader van een delict in hun ogen behoort te krijgen. Dat is althans de mening van de Tweede Kamer. Sterker nog, stel dat een slachtoffer daar zelf niet toe in staat is, dan moet zijn of haar buurman als woordvoerder kunnen optreden.

Staatssecretaris Fred Teeven (VVD) van Justitie geeft slachtoffers wel meer mogelijkheden om in de rechtbank hun zegje te doen. Kennelijk vindt zijn partij dat nog niet ver genoeg gaan en dus moet het spreekrecht uitgebreid worden. Het is eigenlijk wel bijzonder dat de Kamer er vervolgens nog een schepje bovenop doet.

Stel u bent slachtoffer van een inbraak waarbij u een pak rammel oploopt. Zou u dan naar de rechtbank gaan en zeggen dat de dader tien jaar de cel in moet?

Ander geval. U wordt op straat door twee mannen beroofd en dusdanig mishandeld dat u er blijvend letsel aan overhoudt. Welke straf moeten de geweldsplegers dan krijgen? Misschien wel dezelfde behandeling? Of een openbare steniging zoals ze het in sommige Islamitische landen doen? Bent u voor castratie als iemand een zedenmisdrijf begaat?

Persoonlijk vind ik het een heel eng idee dat de burger een dergelijke positie zouden kunnen krijgen. Daar hebben we toch het OM voor? Stelt u zich eens voor dat de rechtbank anders beslist. En slachtoffers uiteindelijk teleurgesteld afdruipen. Wat hebben we dan bereikt? Helemaal niets.

Het CDA twijfelt. Omdat men van mening is dat eerst de schuldvraag moet vaststaan. Maar goed, ik ben democratisch. En dus nieuwsgierig hoe mijn volgers daar over denken. Geef uw mening…

5 gedachtes over “Slachtoffers op stoel rechter?

 1. Ik vind dat je het leed van het slachtoffer sowieso moet mee laten wegen in de strafmaat. Maar het slachtoffer mee laten beslissen? Nee, dat lijkt mij geen goed idee. Te veel emoties bij; dat moet neutraal kunnen worden vastgesteld.
  Hoe begrijpelijk het idee ook, toch verwerpelijk in de rechtsgang.

 2. Het CDA vindt dat de schuldvraag eerst vast moet komen te staan en ik zie hier nog iemand die deze mening deelt in de persoon van Monica.Ik weet niet of ze tot de zelfde groep gelegenheids-christenen behoort, maar men moet niet zeuren. Het plegen van een misdrijf riekt ook nergens naar. Criminelen worden toch al teveel beschermd.

 3. Ben het deze keer helemaal eens met de politiek. Waarom zou een dader meer rechten moeten hebben dan een slachtoffer? Die heeft toch ook spreekrecht? Al doen ze dan ook veel vaker een beroep op hun zwijgrecht.

  • Is iemand dader als hij nog voor de rechter staat? In principe (theoretisch) wordt iemand pas dader a;s bewezen is verklaard wat hem wordt verweten. Uiteraard is het anders wanneer een verdachte (dus geen veroordeelde) erkent dat hij een bepaald delict heeft gepleegd, maar om een ontkennende verdachte (en die zijn er in verschillende soorten en gradaties) op de zitting bij wijze van spreken de mantel uit te vegen over wat hem/haar wordt ten laste gelegd, zonder dat hij/zij is veroordeeld gaat wel erg ver. Ik vind het niet juist dat slachtoffers op de zitting kunnen uitspreken wat de straf voor iemand zou moeten zijn zonder alle finesses van de zaak te kennen. Zo zit ons strafrecht nu eenmaal niet in elkaar. Het spreekrecht zou m.i. moeten inhouden dat slachtoffers aangeven wat hetgeen hun is overkomen voor hen heeft betekend in de zin emoties, schade e.d. Daar gaat het om. Niet primair om de verdachte aan te wijzen en te roepen: hij heeft het gedaan!
   Daar gaan de rechters over.

 4. Het slachtoffer meer ruimte geven is een ding, maar inderdaad. Iemand op de stoel van de rechter zetten die emotioneel gezien te nauw bij een zaak is betrokken, vindt ik een gevaarlijke zaak.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s