Gehandicapte in de cel…?

De rechtbank in Groningen heeft besloten een bewoonster van een tehuis in Appingedam geen straf op te leggen voor het mishandelen van een van haar begeleidsters. Het is niet de eerste keer dat er aangifte tegen de 22-jarige was gedaan. De verstandelijk beperkte vrouw heeft de handjes kennelijk wat los aan het lijf zitten. Het is de bedoeling dat de dame in kwestie nu hulp krijgt bij het beheersen van haar agressie.

Je vraagt je af wat het nut is van een dergelijke rechtsgang. In haar geval zinloos, omdat ze er door haar stoornis niets van opsteekt. Nog niet zo lang geleden sloeg een voetballer van een gehandicaptenteam een scheidsrechter knock-out. De dader werd door de politie opgepakt. Nu zou je kunnen stellen dat G-voetballers qua verstandelijke vermogens nog kinderen zijn. Dat zijn actie dus ook in dat licht bekeken zou moeten worden. Emotioneel gezien zijn ze vaak niet volwassen en daarom vaak licht ontvlambaar.

Wat denkt u. Zou een gehandicapte ook gewoon in de gevangenis gegooid moeten kunnen worden? Er wordt heel vaak geroepen dat je verstandelijk gehandicapten op een zo normaal mogelijke manier moet benaderen en behandelen. En dus moet je ze ook leren wat het verschil tussen goed en fout is. En als ze dat niet duidelijk wordt, zouden er maatregelen moeten volgen. Als kinderen iets doen wat niet door de beugel kan worden ze immers ook gestraft. Je achter een handicap verschuilen gaat dus niet op. Of toch wel?

Het ligt er volgens mij aan wat er precies is gebeurd en hoe zwaar de handicap is. Dat bepaalt wel in hoeverre je iemand zijn of haar daden kunt aanrekenen. Een aangepaste TBS-kliniek en een therapie die de daders op hun eigen niveau leert waarom ze gestraft worden is misschien niet zo’n gek idee. Het is nog altijd beter dan ze in een cel tussen de ‘normale criminelen’ te zetten. Daar heeft de maatschappij niets aan en de gehandicapten zelf al helemaal niet.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s