HIV-zaak moet over…

De Hoge Raad heeft geoordeeld dat het hoger beroep in de geruchtmakende Groninger hiv-zaak opnieuw moet worden behandeld omdat nog onvoldoende is uitgesloten dat ieder slachtoffer zijn hiv-besmetting ook via onbeschermde seks had kunnen oplopen.

De verdachten organiseerden in 2005 en 2006 in Groningen en in Scharmer seksfeestjes voor homoseksuele mannen. Deelnemers werden uitgenodigd via internet en homo-ontmoetingsplaatsen. Op de feestjes hadden aanwezige mannen beschermde of onbeschermde seks met elkaar. De beide verdachten Peter M. en Hans J. waren drager van het aids veroorzakende hiv-virus en waren hiervan op de hoogte. Verdachte Peter M. opperde het plan andere mannen bewust met hiv te besmetten met het doel binnen deze besmette groep met mannen onbekommerde seks te kunnen hebben. Dit plan hebben ze vervolgens uitgevoerd. Vanaf augustus 2005 zijn vier mannen tegen hun wil en zonder dit te weten geïnjecteerd met het hiv-geïnfecteerde bloed van verdachte Hans J. Alle vier zijn zij in de betreffende periode daadwerkelijk met hiv geïnfecteerd geraakt.

De rechtbank Groningen veroordeelde in november 2008 de beide verdachten tot respectievelijk negen jaar en vijf jaar gevangenisstraf voor onder meer poging tot zware mishandeling met voorbedachte rade.  Het hof in Leeuwarden sprak op 22 januari 2010 straffen uit van respectievelijk twaalf (Peter M) en negen jaar (Hans J.) cel uit voor onder meer zware mishandeling met voorbedachten rade. Volgens het hof is het niet bij een poging tot zware mishandeling gebleven, maar is bewezen dat de verdachten door het injecteren met besmet bloed de hiv-besmetting van de slachtoffers daadwerkelijk hebben veroorzaakt. Men vindt dat er daadwerkelijk een direct verband bestaat tussen het injecteren en de hiv-besmetting. Volgens het hof kan voldoende worden uitgesloten dat de vier slachtoffers besmet zijn geraakt door de onbeschermde seksuele contacten die zij met de verdachten en/of anderen op de seksfeesten hebben gehad. Het hof heeft daarbij overwogen dat in het algemeen de kans op besmetting door injectie veel groter is dan door onbeschermde seks.

De verdachten hebben daarna beroep in cassatie aangetekend. Zij maakten bezwaar tegen het door het hof vastgestelde causale verband tussen de injecties met geïnfecteerd bloed en de hiv-besmetting van de slachtoffers. Advocaat-generaal Silvis heeft de Hoge Raad vorig jaar geadviseerd deze klacht ongegrond te verklaren.

De uitspraak van de Hoge Raad luidt als volgt:

Het gaat hier om een uitzonderlijk geval waarin onzeker is of het gedrag van de verdachten (het injecteren met besmet bloed) de hiv-besmetting van de slachtoffers heeft veroorzaakt of dat die besmetting het gevolg is van onbeschermde seks met anderen. Het hof heeft vastgesteld dat in algemene zin de kans op besmetting met hiv door injecties met geïnfecteerd bloed veel groter is dan de kans dat dit via onbeschermde seks gebeurt. Dat levert wel het vermoeden op dat de verdachten de besmetting hebben veroorzaakt. Maar het hof heeft niet vastgesteld dat het hoogst onwaarschijnlijk is dat de hiv-besmetting van ieder van de slachtoffers het gevolg is van onbeschermde seks met een besmet persoon. Dat de kans op hiv-besmetting door seks met derden veel kleiner is dan de kans op besmetting door het injecteren door de verdachten, betekent nog niet dat het hoogst onwaarschijnlijk is dat de besmetting het gevolg is van onbeschermde seks. Het hof heeft dus nog onvoldoende uitgesloten dat ieder slachtoffer zijn hiv-besmetting ook via onbeschermde seks had kunnen oplopen. Dat moet alsnog worden onderzocht. Daarom wordt de uitspraak van het hof Leeuwarden vernietigd.

De Hoge Raad merkt nog op dat onzekerheid over het noodzakelijke causale verband tussen de gedraging van een verdachte en het voltooide delict meestal geen probleem zal zijn om een poging tot dat delict aan te nemen.

Gevolg van deze uitspraak is dat beide zaken opnieuw behandeld moeten worden, ditmaal door het hof Arnhem.

Bron: www.rechtspraak.nl

2 gedachtes over “HIV-zaak moet over…

 1. Ik ben van mening dat het met name heel triest is voor de slachtoffers dat ze dit opnieuw moeten beleven. Net op het moment dat ze de zaak achter zich denken te kunnen laten, wordt alles nog een keer opgerakeld. Er wordt hier overigens gesteld dat alleen het hoger beroep opnieuw moet. Die nuance mis ik in de andere berichtgeving. Het is dus kennelijk zo dat men niet de hele zaak vanaf de bodem opnieuw moet behandelen.

 2. Die zaak staat me goed bij en zal me ook niet zomaar loslaten.
  Ik heb in die tijd ook die advertenties gezien.
  Diverse keren heb ik echt op het punt gestaan om te reageren. Waarschijnlijk ben ik gered door mijn afkeer van “geestverruimende” middelen bij dergelijke contacten.
  Ik blijf er namelijk zelf liever bij als ik pret beleef.
  Dat er op die feestjes middelen werden gebruikt sprak ook uit die advertenties.
  Het was een tijd waarin ik heel goed doorhad, dat ik behoeftes had, en dat ik ergens de sociale vaardigheden miste om daar middels normale contacten invulling aan te geven.
  Die feestjes boden dus een kans, die er elders niet was.
  Nu, achteraf, nu er zo vreselijk duidelijk is wat daar is gebeurd ben ik uiteraard blij dat ik er elke keer net te laf voor was om dat contact te leggen.
  2005 – 2006 Dat is niet eens zolang geleden. Ik verkeerde toen in een fase dat ik behoorlijk aangeslagen was en zeker de weerbaarheid niet had van nu.
  Na diverse relaties met minderjarigen was het een keer volledig uit de klauw gelopen en had ik een slachtoffer op mijn naam staan dat ik niet meer als zodanig kon ontkennen. Ik moest dus iets invullen in mijn leven waar ik niet mee overweg kon.
  En dat had door deze “fijne gastheren” hele vervelende gevolgen kunnen krijgen.
  De juridische touwtrekkerij nu vind ik schandalig.
  Het mag voor de wet wat betekenen of er te bewijzen valt dat deze mannen ook door andere contacten die HIV besmetting konden oplopen, voor mij verandert dat geen steek aan de intenties van die daders.
  Daarom zou het ook in de strafmaat niet zichtbaar hoeven te zijn.
  Zelfs als die injecties met besmet bloed niet tot besmetting hadden geleid maakt dat voor mij weinig verschil aan het onmenselijke van die daden.
  Maar volgen van die zaak zal ik zeker blijven doen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s