Digitale sluipmoordenaar…

Cyberpesten. Ik heb dit onderwerp al een keer aangekaart. En ja, ik doe het gewoon nog een keer. Omdat één waarschuwing kennelijk geen waarschuwing is. Omdat we deze week weer opgeschrikt zijn door een verschrikkelijke gebeurtenis waar het internet misschien wel medeschuldig aan is geweest. En omdat ouders op hun hoede moeten blijven. Overigens niet alleen zij, want ook volwassenen kunnen elkaar op een ongelofelijke manier een hels bestaan bezorgen.

De vader van een in januari vermoorde Nederlandse 15-jarige tiener heeft eerder deze week een emotionele oproep in EenVandaag gedaan. Zijn dochter werd om het leven gebracht na een ruzie die via social media volledig uit de hand was gelopen. Hij drukte ouders op het hart het internetgedrag van hun kinderen goed te volgen.

En om het allemaal nog wat erger te maken is er een tweede dode gevallen. Een 13-jarig meisje heeft zelfmoord gepleegd omdat volgens hardnekkige geruchten via het internet haar naam op een ‘sletjeslijst’ was opgedoken.

Mensen staan er vaak niet bij stil wat ze doen als ze een bericht op internet plaatsen. Een in hun ogen misschien wel onschuldig stukje tekst. Waarvan ze slechts kunnen raden wat de impact is. Honderdveertig tekens die een verwoestend karakter in zich kunnen hebben.

Bij alle ongewenste praktijken kunnen we nu dus het fenomeen Bangalijst toevoegen. Lijstjes die niet nu ineens opduiken, maar door de zelfmoord volop in het nieuws zijn gekomen. Lijstjes die scholieren doorsturen en niets meer of minder zijn dan een top tien van meisjes die volgens de jongeren de grootste sletten zijn. Tienertalk? Kinderachtig tijdverdrijf dat je niet serieus moet nemen?

Misschien zouden we dat eens aan de ouders moeten uitleggen van de beide meisjes die het leven hebben verloren. De een door de  messteken van een 14-jarige, de ander omdat ze zichzelf van het leven heeft beroofd. Omdat haar naam op een ‘sletjeslijst’ zou staan. Nogmaals, volgens de geruchten. En zoals dat op social media gaat werd het vuurtje nog eens flink opgestookt. Was ‘Bangalijst’ ineens trending topic. Al vrij snel bleek dat er veel meer aan de hand is geweest. Dat ze misschien niet eens op zo’n lijst heeft gestaan. Wat haar uiteindelijk tot zelfmoord heeft gedreven, zullen we nooit te weten komen. Feit is wel dat er weer twee levens weggenomen. Hele families in rouw en voor de rest van hun leven getekend.

En ondertussen blijft recht overeind dat het fenomeen cyberpesten mensen tot gekke dingen kan aanzetten. Het is allang geen onschuldig virus meer dat met een griepje vergeleken kan worden. Het is een uiterst besmettelijke plaag die wereldwijd om zich heen grijpt. Vroeger kon je jezelf nog terugtrekken achter de muren van je eigen beschermde woonomgeving. Daar is met de digitale snelweg echter een definitief einde aan gekomen. De belagers sluipen tegenwoordig gewoon via de social media naar binnen. Onstuitbaar en vaak anoniem bedienen ze zich van taalgebruik waar de honden geen brood van lusten.

Nu zou je kunnen stellen dat dit een gevolg is van het feit dat de jeugd tegenwoordig  alleen maar druk is met twitteren, chatten en weet ik veel wat nog meer. En dat we de schuld niet altijd meteen bij de social media neer moeten leggen. Kern van het probleem blijft echter de anonimiteit. En daardoor het ontbreken van verantwoordelijkheid. Iedereen kan wegkruipen achter een ‘alias’. Niemand die hem of haar terecht wijst. We gebruiken in sommige gevallen de social media voor anti-sociaal gedrag en helaas zijn er te veel excessen.

En ondertussen kijken we elkaar allemaal aan en wordt er te weinig aan gedaan.  Iedereen kent het probleem, niemand komt met een oplossing. De pestkop die je vroeger gewoon vertelde wat hij of zij van je dacht is, hoe triest ook te moeten concluderen, gewoon met de tijd meegegaan.

3 gedachtes over “Digitale sluipmoordenaar…

 1. Oww, oeps en zo…. Vergat ik even dat het topic van het laatste verhaal gesloten was. Nou ja, ook een beetje mijn eigen schuld omdat ik dus ook niet inhoudelijk op het verhaal ben ingegaan. Dat wil ik dan nog wel even bij deze doen omdat dit schrijven er natuurlijk gewoon de aanleiding van is geweest dat de discussie is losgebarsten.
  Het is idd heel erg wat sommige mensen elkaar kunnen aandoen. En dat het internet daar ook schuld aan heeft ben ik niet met iedereen eens. Je geeft de postbode toch ook niet de schuld als hij ergens een dreigbrief aflevert? De persoon in kwestie die dit soort dingen doet is volledig verantwoordelijk voor zijn acties. Ja, je zou kunnen zeggen dat providers beter moeten filteren wat er zoal op het web verschijnt. Maar ja, waar begint het en waar houdt het op.
  Er zit idd een kern van waarheid in de manier waarop mensen zich verstoppen om de grootste vuiligheid over het internet uit te strooien. Waar ook een kern van waarheid in zit, is dat men de veiligheidsaspecten van het internet schromelijk heeft onderschat toen het fenomeen van de www’s is ontstaan. Ik ga niet meteen pleiten voor een soort ‘internetpolitie’, maar het zou heel goed zijn dat er wat meer gekeken wordt naar de manier waarop men dit medium gebruikt. En in sommige gevallen zelfs misbruikt. Zo, ik heb gezegd wat ik wilde zeggen. Doe er mee wat u wilt, maar hou het wel beschaafd.

 2. Weer goed onder de aandacht gebracht Nanko.
  Verwijs weer even naar je/ons stuk hier Internet als wapen?
  http://studio-photoinsite.com/2011/07/23/internet-als-wapen/

  Ik bemerk dat veel mensen hier hun ogen voor sluiten er niets van willen weten, kop in het zand….eigen schuld dikke bult. Je zult het er zelf wel naar gemaakt hebben!
  Dat is het probleem, totdat ze het zelf eens gaan ondervinden dan piepen ze wel anders.

  Dit trieste geval weer wat jij hier beschrijft heb ik zelf het idee dat dit is opgezet niet door jongens maar door meisjes.
  letterlijk is het een hoerenlijst en jaloezie is de grootste boosdoener, Vrouwen/meisjes kunnen heel geraffineerd te werk gaan om rivalen uit te schakelen.
  Politie laat weten dat zo`n lijst verboden is en ben benieuwd of ze de moeite nemen de daders op te sporen en hiervoor vrijwilligerswerk te laten doen daar waar ze eens goed met de neus op de feiten en ernstige zaken wordt gedrukt.
  Ben bang dat het niet zal gebeuren en daardoor voor herhaling vatbaar want ze komen er toch weer goed van af.
  Ouders probeer toch meer te communiceren met je kinderen, ga na wat ze allemaal uitspoken, zoiets wil toch niemand op zijn geweten hebben? Het is eerder gebeurd even schrikt men is het een hot item en dan vergeet men het weer.

 3. In reactie op je verhaal het volgende. Het is heel herkenbaar en ik kan het weten. Mijn dochter heeft er mee te maken gehad. Gelukkig heeft ze ons wel kunnen vertellen wie er achter zat. We hebben zijn ouders op het onverantwoordelijke gedrag van hun zoon aangesproken en sindsdien is het aardig rustig geworden. Uit jouw verhaal blijkt wel dat het ook heel anders kan aflopen. En ik ben het ook wel met Monica eens dat we internet altijd als een zegen hebben beschouwd, maar ons te weinig bewust zijn geweest van de gevaren die dit met zich mee kan brengen. Ik wens de ouders van beide kinderen veel sterkte toe.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s