Oplichters gezocht…

Simon had wat spullen te koop gezet. Niet op Marktplaats, want daar had hij slechte ervaringen mee. En al die verhalen over internetoplichting maakten hem ook niet bepaald vrolijk. Nee, Simon was nog van de oude stempel. Hij schreef een papiertje vol en plakte dat op het mededelingenbord van de plaatselijke supermarkt.Te koop aangeboden. Een in een goede staat verkerende wandmeubel en een eethoek met vier stoelen. Het moest toch geen probleem zijn om die spullen snel kwijt te raken. Dat gebeurde dan ook. Simon kreeg een telefoontje van een vrouw die de meubels wel wilde hebben. Samen vierhonderd euro? Geen probleem. Ze zouden ’s avonds wel even komen kijken.

Vlak na het eten gaat de deurbel bij Simon thuis. De aspirant-kopers zijn gearriveerd. De verkoper laat het duo binnen en denkt al snel dat het wel zal loslopen met de verkoop. Hij krijgt gelijk. Er is echter een klein probleempje. Ze willen de spullen wel kopen, maar zitten even zonder geld. Dat hebben ze voor een groot deel in nieuwe huisraad moeten steken. Er was tijdens een brand nogal wat verloren gegaan. Of het heel erg was als ze later zouden betalen. Desnoods wilden ze wel een papier ondertekenen. Bij wijze van schuldbekentenis.

Simon en zijn wederhelft vinden dat wel erg ver gaan. Ze hebben het hart op de goede plek zitten. Het zal je maar gebeuren dat de zaak in de hens vliegt. Dan help je je medemens toch weer op de been?  Ze vertrouwen het tweetal en besluiten hen de koopwaar mee te geven.  Ach wat, ze helpen zelfs wel even met het inladen.

Als het spul op de aanhangwagen ligt geeft de man Simon een telefoonnummer. En de boodschap dat hij het nummer maar moet bellen als het hem te lang gaat duren voor de euro’s er zijn. Niet dat hij er gebruik van hoeft te maken, want het komt allemaal goed.

Even later rijdt de auto de straat uit. ‘Leuk stel. Zielig dat ze zoveel spullen hebben verloren tijdens die brand’, zegt Simon. Zijn vrouw knikt bevestigend.

Zes weken later is het geld nog niet binnen. Simon besluit er een telefoontje aan te wagen. Hij kijkt  raar op als een voorgeprogrammeerde juffrouw hem vertelt dat het door hem gekozen nummer niet meer in gebruik is.

Na drie vruchteloze pogingen bekruipt hem een vreemd gevoel. Het adres van het tweetal hebben ze vergeten te vragen. Ook niet echt handig natuurlijk. En ja, het kenteken van de auto noteren? Dat staat zo dom als je zegt dat je iemand op zijn woord gelooft.

Daar sta je dan. Spullen weg en geen enkel houvast. Simon en zijn vrouw hebben zich laten flessen.  Hoe onnozel kun je zijn. Ze hebben het nooit aan iemand durven vertellen. Familie en vrienden geloven nog altijd dat ze die vierhonderd  euro uiteindelijk toch gekregen hebben. Ze moesten eens weten…

2 gedachtes over “Oplichters gezocht…

 1. ik ken hem wel
  hij zit ook in de drugs
  hij is levensgevaarlijk, hij lijkt heel aardig en eerlijk maar hij besodemietert je waar je bij staat.
  tip: aangifte doen bij de politie, daar kennen ze hem wel.

 2. Beschrijf je hier niet het gezicht van de huidige heersende moraal?
  Ja, ik geloof best dat deze mensen zich schamen.
  Schaamte voor hun eigen begrip
  Schaamte geschonken behulpzaamheid
  Schaamte voor het getoonde meeleven
  Schaamte voor eigen kortzichtigheid.
  Mondiaal veroordeelt onder de noemer ‘naïviteit’
  Schaamte op zijn plek, of gaat hier toch een groot maatschappelijk gebrek.
  Laat ik het zo schrijven; ik hoop dat ze ondanks alles blijven wie ze zijn !

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s