Exit voor pedoclub…

De rechtbank in Assen heeft bepaald dat pedofielenvereniging Martijn een verboden organisatie is. De vereniging is meteen ontbonden. De rechtbank heeft eveneens bepaald dat de uitspraak per direct geldig is. Martijn kan weliswaar hoger beroep aantekenen, maar dat is niet van invloed op de beslissing die in Assen is genomen. Met andere woorden, de vereniging krijgt geen uitstel. Het Openbaar Ministerie (OM) had om het verbod en de ontbinding van de club gevraagd.

De rechtbank vindt dat wat de in 1982 opgerichte vereniging doet, zegt en uitdraagt over seksueel contact tussen volwassenen en kinderen in strijd met de algemeen aanvaarde normen en waarden die in onze maatschappij gelden. Bij Martijn heeft men seksueel contact tussen kinderen en volwassenen altijd lopen te verheerlijken. ‘Dat druist in tegen de rechtsorde en daarmee tasten ze de integriteit van kinderen aan. Daar hoort de Nederlandse rechtstaat geen ruimte aan te bieden’, concludeert de rechter.

Het Openbaar Ministerie (OM) is tevreden met de uitspraak. Men stelt zich op het standpunt dat de werkzaamheden en het gedachtegoed van de vereniging inbreuk maken op de rechten en de belangen van het kind gezien de schadelijke effecten van seksueel kindermisbruik. De Amsterdamse zedenzaak kan volgens het OM daarbij als triest voorbeeld dienen van de maatschappelijke onrust die door seksueel kindermisbruik kan ontstaan.

Nou mooi. Weer een onacceptabel clubje mensen de juridische nek omgedraaid. Case closed zou je denken, maar is dat wel zo? De vraag rijst namelijk hoeveel effect het verbod zal hebben. Alsof  je een club nodig hebt om ergens bij te horen. Waren mensen als Robert M., Sytse van der V. en Benno L. bijvoorbeeld ook lid van Martijn?

‘Seksueel misbruik van kinderen komt bijna net zo vaak voor als te hard rijden door de bebouwde kom.’  Even voor de duidelijkheid, dat is niet mijn mening maar die van een mevrouw wiens man voor misbruik was veroordeeld en er schande van sprak dat er zoveel ophef over werd gemaakt. Hij had uw buurman kunnen zijn. Sterker nog, misschien is het wel uw buurman.

Op zijn weblog stelt misdaadverslaggever Chris Klomp terecht dat het niet belangrijk is of seksueel misbruik onderdeel van onze maatschappij is geworden. De grote vraag is hoe dit misbruik effectief te bestrijden. Daar kun je allerlei manieren voor bedenken. Met alleen maar het verbieden van een vereniging als Martijn zijn we er nog lang niet. Het is een maatregel, maar geen oplossing voor het probleem op zich…

Een gedachte over “Exit voor pedoclub…

 1. Het geeft een triest en dubbel gevoel:
  Ooit was ik lid van die vereniging. Schreef ook toen onder eigen naam en onder pseunoniem in hun “vakblad”
  Het was de tijd dat alles vrijer werd en met de successen van bijv de homobeweging voor ogen leek het erop dat het voor diverse mensen binnen Martijn slechts een kwestie zou zijn van het opeisen van “onze rechten”.
  Ik hoor nu van mensen binnen die kring die veel jonger zijn dan mij, dat ze het gevoel hebben met hun inbreng en wensen compleet stuk te zijn gelopen op die houding die mij toen al niet beviel.
  Ik ben dus niet rouwig om dat verbod op Martijn omwille van het verdwijnen van dat platform.
  Maar ik vraag me wel af waar de grenzen liggen voor een volgende stap.
  Aan de Erasmus universiteit start voor het eerst sinds tientallen jaren weer eens wetenschappelijk onderzoek naar pedofilie.
  Stel eens dat daar ook positieve kanten naar voren komen, wordt publicatie dan ook verboden?
  Martijn als vereniging heeft de moed niet weten te vinden om de stekker er zelf tijdig uit te trekken.
  Of ze nu de moed, de mensen en de financiën nog hebben om deze beslissing op hoger niveau aan te vechten is maar de vraag.
  Maar als ze nu de boel de boel laten, dan hebben ze deze ellende niet alleen blind over zichzelf afgeroepen maar over alles en iedereen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s