Digitale bedreiging…

De hele wereld is gedigitaliseerd. Je hoeft tegenwoordig de deur niet meer uit om een brief te versturen of mensen te ontmoeten. We hebben email, Hyves, Facebook en Twitter. Waarom zou je dus nog naar een brievenbus lopen als het ook gewoon vanuit de luie stoel kan? Publieke podia hebben echter ook een keerzijde. Ze kunnen zelfs levensgevaarlijk zijn. Maar dat een chatsessie op Twitter tot een gijzeling kan leiden?

Achter de muren van een rijtjeswoning gaat het helemaal mis. Dat is althans de boodschap die de politie te horen krijgt. Agenten worden naar het bewuste adres gestuurd en treffen er vijf mensen aan. Onder hen bevindt zich Oompie. Hij was eerder op de dag via Twitter door Darryl met de dood bedreigd. Via de digitale snelweg laten weten nog wat kogels op voorraad te hebben en dat deze gebruikt zouden worden. En zo vlogen er die dag meer bedreigingen door bekabeld Groningen.

Oompie maakte de aanstichter op een gegeven moment duidelijk dat hij de bedreigingen zat was en dat hij wel even met zijn kameraden naar hem toe zou komen. Darryl was niet echt onder de indruk. ,,Kom maar op. Voor hen heb ik ook nog wel wat patronen klaarliggen’’, berichtte hij Oompie. Die stuurde op zijn beurt een berichtje naar wat vrienden en op een gegeven moment stond een vijftal zeer boze twitteraars tegenover Darryl.

Hij was er niet zo happig op om het gezelschap binnen te laten, maar daar had het kwintet geen boodschap aan. De deur werd ingetrapt en in de woonkamer van Darryl ontstond een felle discussie waarbij er over en weer met vuur- en steekwapens werd gedreigd.

In de woning waren naast Darryl ook twee vrouwen aanwezig. Een van hen wilde zich in de discussie mengen maar kreeg enkele rake klappen en het ‘vriendelijke verzoek’ om zich verder koest te houden. Het drietal werd enige tijd gegijzeld en in die periode werd de computer van Darryl zodanig bewerkt dat hij twitteren wel een poosje kon vergeten.

Er kwam een einde aan het voorval toen de stiefvader van Darryl via andere twitteraars lucht had gekregen van het incident. Hij probeerde er op zijn manier een einde aan te maken. Ging naar het huis van het slachtoffer en zwaaide daar vervaarlijk met een bijl in het rond. Het vijftal gijzelnemers besloot daarop het hazenpad te kiezen.

Het is algemeen bekend dat podia als Twitter gevaarlijk kunnen zijn, al denkt het merendeel van de gebruikers dan eigenlijk alleen aan de mogelijkheid van verslaving. Je gaat er op voorhand niet van uit dat er ook contacten met foute personen tot stand kunnen komen. Toch?

Uit onderzoek is gebleken dat mensen zich voldoende bewust van de risico’s zijn, maar niet in de gaten hebben wat dit voor het eigen gedrag betekent. Het wordt juist als spannend ervaren om via Twitter een beetje uit te dagen.

Of bovenstaand verhaal echt is gebeurd? Nee, maar het had wel gekund. Kijkt u een beetje uit met dat wat u aan de digitale wereld toevertrouwt? De wegen die wij in reallife bewandelen zijn namelijk al hobbelig genoeg.

2 gedachtes over “Digitale bedreiging…

  1. Waar mensen zich druk om kunnen maken staan ze hier met een pistool! Schieten ze toch niet en schieten ze wel, dan zal het mijn tijd wel zijn. Had al vier, vijf keer dood kunnen zijn! En als mijn leven door een gek beeïndigd moet worden dan zal dat het lot zijn wat beslist heeft. Ik heb hier iemand rond lopen met 17 jaar ervaring in de bak. Die zei eens tegen mij, ik ga een gun halen. Ik zeg, je bent net vrij en je schiet mij toch niet neer. Oh zei hij, loop ik wel langs de voordeur. Toen nog eens twee keer via internet bedreigd. Ik zei, laat die gun maar thuis en neem maar een lekkere joint mee. Zorg ik voor koffie. Gelijk waren ze stil. Ligt nog altijd aan jezelf hoor! Ik zet zelfs mijn adres, telefoonnummer en zo op internet. Mijn medisch dossier zit aan usb-sleutelhanger! Waarom zou ik geheimen moeten hebben?

    • Ik zeg ook niet dat iedereen zich achter een muur van geheimzinnigheid moet verschuilen of paranoide verschijnselen moet krijgen. Het is slechts mijn bedoeling om iedereen twee keer te laten nadenken voor ze hun venijnige teksten uit het toetsenbord tevoorschijn toveren.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s