Moord als ‘leermoment’…

Je moet het maar durven zeggen. Dat je een moord, en de hele gang van zaken er omheen, als leermoment ziet. Woordvoerder Melanie Kompier van het Openbaar Ministerie deinst er kennelijk niet voor terug. Zij is van mening dat er geen grove fouten zijn gemaakt. Fouten die op 17 juni van het afgelopen jaar tot de moord op Aswintha Dijkstra uit Sneek hebben geleid.

Wel wordt de politieopleiding aangepast. Er moet meer gecommuniceerd worden tussen hulpverleningsinstanties enerzijds en justitie en politie anderzijds. Ayla van der Heiden, moeder van het slachtoffer, zegt tegenover het Friesch Dagblad dat de dood van haar dochter niet nodig is geweest.

Er zijn altijd veel vragen geweest rondom de macabere gebeurtenis aan de Partuurstraat. En eerlijk gezegd heb ik ook niet het idee dat er ooit een afdoend antwoord zal komen.

Enkele dagen voor het bloedbad in Sneek had Denekamper Elias B. al aangekondigd dat er iets vreselijks stond te gebeuren. De nacht voor de moord stichtte hij brand op een camping in Jislum waar zijn ex zat. Het was slechts een voorbode voor wat er nog komen zou.

Elias B. hing in de nacht van de moord enkele uren rond de woning van zijn slachtoffer alvorens hij naar binnen besloot te gaan om meedogenloos op zijn schoonzus in te hakken. B. werd tot achttien jaar cel en TBS veroordeeld. Hij ging tevergeefs in hoger beroep.

‘Er waren aangiften van bedreigingen tegen hem gedaan. Die hebben ze gewoon niet serieus genomen. Dat heeft mij m’n dochter gekost. Ze hadden eerder moeten ingrijpen’, zegt Van der Heiden.

De onduidelijkheden hebben na de strafzitting tot een evaluatie naar de gang van zaken geleid. De uitkomsten daarvan zijn inmiddels bekend, al laat justitie er weinig over los. Men vindt dat er geen grove fouten zijn gemaakt. Maar ja, wie gaat dat op juistheid controleren? Er staat namelijk niks op papier.

Van der Heiden en haar advocaat Richard Korver nemen geen genoegen met de uitleg die ze hebben gekregen. ’Wat ze ook roepen, mijn dochter krijg ik er niet mee terug. Elias B. heeft de messteken toegebracht. Hij is de moordenaar. De politie heeft in mijn ogen echter gefaald en dus zijn zij mede-schuldig.’

6 gedachtes over “Moord als ‘leermoment’…

 1. Een tijdje terug was een een man uit Fryslân die de pedo Sytze bedreigde..De politie kwam gelijk in actie, de man werd gearresteerd, mijn dochter, haar vriend en haar zus deden tig aangiftes van bedreiging en de politie deed niks… Zelfs niet toen de gsm op het politie bureau afging en twee agenten mee luisterden, ze hoorden dat hij haar zou vermoorden en een bloedbad zou aanrichten….Pedo’s worden dus beschermt….Ben wel benieuwd of die aangiftes er nog zijn of al verdwenen zijn naar oud papierland

  Hoeveel doden moest het nu kosten voor jullie eens gaan nadenken, hoeveel verdriet hebben jullie gezaaid?..Hoeveel ouders de vernieling in geholpen?…TE VEEL…..Jullie hebben twee oren aan je hoofd, maar snij ze er af jullie luisteren er niet mee

  Als men tegen mij zegt waar ik getuigen bij waren van *we kunnen u uw dochter niet terug geven* dus dat is al een bekentenis van dat ze fout zijn geweest en dan ook nog zeggen dat ze fouten hebben gemaakt, Dan heb ik nu de bewijzen dat ze niet in hun eerste leugen zijn gestikt, is voor mij een bewijs dat ze elkaar de handen boven het hoofd houden…..Politie Sneek heeft dit kunnen voorkomen, maar deed het niet..Mijn gevoel zegt dat ze medeschuldig zijn….Maar schijnbaar mag de politie fouten maken, maakt niks uit als het een mensen leven betreft ..O,ja pedofielen die beschermen ze met wapens traangas knuppels enz want er mag die zielige vieze pedo’s niks overkomen….Dat noemen ze nou recht, nou politie ik vind het vreselijk krom…Ik kan jullie niet eerder vergeven als jullie mijn dochter levend terug brengen……

 2. Mijn zoon die sinds de moord rare dingen doet zoals rijden zonder rijbewijs hebben ze ook hard handig te pakken gehad hij hield er blauwe ogen aan over en gekneusde ribben…..en een pedosexueel en een moordenaar laten ze lopen..mijn zoon zei de politie is niet eerlijk en heeft er dan ook de schijt aan….logisch toch

 3. De politie was eens heel alert toen een jongen uit Fryslân de pedo Sytze van de Velde bedreigde, de politie greep meteen in..Flink van ze maar waar dan niet bij Aswintha? heeft een pedo meer rechten? Ja dat hebben ze

 4. Als iemand sterft door de fouten van politie en of arts, noemen ze het leermomenten
  Zelfs de ellende in de jeugdzorg, noemen ze een leermoment……Maar vele leermomenten verder is er nog niks veranderd….

  • Precies Ayla een dooddoener om er van af te komen.
   Maar wat hebben nabestaanden daar aan? Voelen nog intenser het verdriet en waar ze allemaal nog tegen aan lopen. Ook deze worden zwaar gestraft, voelen zich machteloos en onbegrepen. Terwijl zij het als een afgehandelde zaak beschouwen.

   Leerden ze maar van die z.g.n. leermomenten dan zou het nog enig zin hebben!

 5. Politie en OM is er voor de mensen echter maken ze fouten dan is het een orgaan wat zich eerder tegen je gaat keren.
  Hoe vaak hoor je niet dat men er van kan leren…..een makkelijke dooddoener.

  Gisteren op TV lieten ze nog eens amateurfilmpjes zien van hoe politie onnodig hardhandig mensen behandeld. Oud-woordvoerder van politie probeert dat weer goed te praten want men heeft maar een klein stukje van het gebeuren gezien……kom nou….twee agenten waarvan een erbij staat te kijken hoe een collega hardhandig en schoppend een weerloze zwerver mishandeld…want zo is het gegaan.

  Al die uitvluchten en smoesjes……daar wordt je misselijk van.
  Gewoon toegeven dat ze zaken hebben onderschat en niet mensen wegsturen met motto er moet eerst bloed aan kleven.
  Door eerder serieus nemen en ingrijpen kan veel worden voorkomen en ja ze zijn dan mede-verantwoordelijk.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s