Zusjes ontvoerd of bevrijd…?

De politie en Bureau Jeugdzorg zijn met man en macht op zoek naar drie meisjes uit Hoogezand. De zusjes worden sinds vorige week vrijdagmiddag vermist. De politie gaat ervan uit dat ze door hun biologische ouders zijn meegenomen.

Een simpele kidnapping is het niet. Als je daar al van spreken kunt.  Vooral als men bedenkt dat er wel iets meer aan de hand is. Dat dit een zaak met een allerminst fraaie geschiedenis is. Eentje die tot over de landsgrenzen reikt.

Het is het zoveelste hoofdstuk in de wrange zaak rond Catharina (6), Carmen (4) en Caithlyn (2), die inmiddels tot aan de Hoge Raad wordt uitgevochten. De ouders van de meisjes zijn al langer bekend bij Bureau Jeugdzorg, zij het volgens henzelf en hun advocaat volkomen ten onrechte. De voorgeschiedenis in een notendop.

Problemen binnen het gezin deden vader en moeder zich bij de huisarts te melden. De arts kon niet helpen en vervolgens zocht het paar hulp bij het Advies- en Steunpunt Huiselijk Geweld (ASHG).

Daar werd ze aangeraden bij de politie aangifte tegen elkaar te doen. Omdat ze anders geen grond hadden om de ouders te helpen. De ouders vonden dat vreemd, maar besloten op advies van het ASHG elkaar van onder andere mishandeling te beschuldigen. Het gevolg was dat de vrouw twee maanden later een huisverbod kreeg opgelegd.

Vervolgens besloot de kinderrechter in november 2011 dat de drie zusjes onder toezicht van Bureau Jeugdzorg (BJZ) moesten komen. Vlak voor de uitspraak verhuisden de ouders echter met hun drie dochters van hun woonplaats Stadskanaal naar het Duitse Esterwegen, vlak over de grens. Op dat moment gold er geen reisverbod voor het gezin, stonden ze niet onder toezicht en woonden de kinderen dus gewoon thuis.

Jeugdzorg vreesde voor het lot van de kinderen en ontvoerde, met assistentie van de Duitse zusterorganisatie Jugendamt, de kinderen terug naar Nederland. Ze werden ondergebracht op twee geheime adressen bij pleeggezinnen in Hoogezand ondergebracht.

De ouders spanden tegen deze ‘gijzeling’ van hun drie dochters een rechtszaak aan. Jeugdzorg zou volgens hen niet bevoegd zijn in te grijpen bij een gezin dat in het buitenland woont. Bovendien was uithuisplaatsing volgens hun Amsterdamse advocaat Huib Struycken onnodig. De meisjes leefden thuis niet in een bedreigende situatie. De ouders werden in het ongelijk gesteld. Dat gebeurde ook in hoger beroep.

Directeur Martin Sitalsing van BJZ is wat dat betreft een andere mening toegedaan. Uit oogpunt van privacyredenen wil hij daar niet verder op ingaan. Wel laat hij weten dat er sprake is geweest van ‘zeer onveilige situaties’ en ‘verschillende escalaties.’

Er werd de ouders een bezoekregeling toegestaan, waarbij ze eens per twee weken, onder toeziend oog van twee gezinsvoogden, de kinderen een uurtje mochten zien. Dat was ook vorige week het geval. Caithlyn, Carmen en Catharina zijn die dag niet meer bij hun pleegouders teruggekeerd. Ze werden door hun eigen ouders mee teruggenomen. Dat gebeurde bij Bureau Jeugdzorg in Groningen. De ouders zouden na afloop van de omgangsregeling ‘in de gemoedelijkheid van het weggaan’ hun drie dochters in de auto hebben gezet en er vervolgens vandoor zijn gegaan.

Struycken is verbolgen dat Sitalsing het woord ‘ontvoering’ in de mond neemt. ‘De kinderen zijn niet ontvoerd, maar uit de klauwen van Jeugdzorg bevrijd. Het gaat Jeugdzorg ook helemaal niet om de belangen van de kinderen, maar om die van de eigen organisatie. Jeugdzorg kan zich geen gezichtsverlies in deze zaak permitteren.’

Het gezin bevindt zich volgens de advocaat in Duitsland. Het heeft elk contact met de buitenwereld verbroken. Het probeert nu zijn gelijk te halen bij een Duitse rechter, die de uitlevering van de kinderen door het Jugendamt als onrechtmatig moet bestempelen. Struycken: ‘Het gezin heeft meer vertrouwen in de Duitse, dan de Nederlandse rechtspraak.’

De kinderen lopen volgens hem geen gevaar. ‘Het zijn gewone ouders. Ik verwacht niet dat ze door het lint gaan. De meisjes waren ongelofelijk blij dat ze met hun ouders konden vertrekken.’ Woorden van gelijke strekking hebben de beide echtelieden vandaag middels een email aan de Telegraaf ook geuit. De Groninger politie heeft een opsporingsverzoek uitgevaardigd naar de verdwenen kinderen.

Ook op dit weblog is er aandacht voor deze zaak. Dit heeft tot een aantal verontwaardigde reacties geleid omdat sommige mensen de mening zijn toegedaan dat het terughalen van de kinderen door beide ouders een legitieme reactie betrof op de illegale ontvoering door BJZ.

Dat is mogelijk, maar we hebben ons in eerste instantie beperkt tot het plaatsen van de oproep die de politie heeft gedaan. Omdat alle feiten op dat moment niet bekend waren. Dat het woord vermissing beter op zijn plaats is dan ontvoering is nu wel duidelijk.

In een email aan de Telegraaf heeft het echtpaar vandaag verteld dat het uiterst goed gaat met de kinderen en dat ze erg blij zijn dat ze weer bij hun ouders zijn.

Het is te hopen dat deze zaak op een rechtvaardige manier zal aflopen. En dat er in ieder geval ook naar de kinderen geluisterd zal worden.

Met dank aan Dossier Vermist en Jeugdzorg Dark Horse

7 gedachtes over “Zusjes ontvoerd of bevrijd…?

 1. Als opperdraak en woordvoerder van Bureau Jammerlijke Zwevers kan ik geen commentaar geven op individuele gevallen.
  Niet dat de privacy van mensen daar een rol bij speelt, maar als draak ken je beter je muil houwe als je (weer) niet alle kanten van het verhaal kent. Voor je het weet sta jezelf voor die paal.
  Maar het ken natuurlijk geen kwaad om eens in algemene zin door dit artikel te vliegge.
  Het hele gefladder begint eigenlijk bij een paar mensen die om help vragen.
  Maar die krijge dan te horen dat men ze niet ken helpeuh omdat er offieseel nog helemaal niets aannut handje is.
  En dan gaan mense en instanzies krejatiev boekhouwe…
  In feite staat er dus gewoon dat mense geen help kenne krijge als ze daar zelf gewoon netjes om vrage. Daar moeten ze eerst echte crinimelen voor worden
  Maarre;
  Dan staat er dus eigenlijk ook dat als een paar van die inwoners van het land van Down de vuile was niet buiten willen hangen omdat ze menen dat ze hun zaakjes zelf wel op kunne lossen door zich aan de keukentafel de koppen in te slaan,…
  kinderen niet beschermd kunnen worden tot er werkelijk wat mis gaat.
  Als je echter ff beter kijk, hoeveel help mense krijgen die daar netjes om vragen en hoeveel problemen ze daarbij op hun bordje krijgen,…
  Kun je dan eigenlijk die prutsers die zich liever aan die keukentafel naar het leven staan nog wel ongestraft inwoners van het land van Down noemen???
  Tuuuuuurlijk,…
  sterker nog, ze zouwe zo bij BJZ aan de slag kenne
  namens Bureau Jammerlijke Zwevers
  Dr.Aggie

  • @Draggie
   Ergens geef je dus aan dat dat hele systeem vanaf de fundering zo rot is dat het links om en rechtsom niet fatsoenlijk kan functioneren of in elk geval als mosterd na de maaltijd komt.
   @Nanko, excuus. Onze huismascotte heeft blijkbaar weer eens de kuierlatten genomen. Schop hem maar de deur uit voor hij je hele blog onder zevert

 2. ‘Jeugdzorg kan zich geen gezichtsverlies in deze zaak permitteren.’
  In deze zaak? Er zijn helaas vele zaken waarin Jeugdzorg – vriendelijk gezegd – niet de indruk wekt dat zij uit is op het welzijn van de kinderen, maar eerder op haar eigen ‘welzijn’.

 3. Erg verwarrend…
  Nu weet ik dus echt niet meer…
  als een inbreker je kinderen komt stelen…
  mag je hem dan afknallen als je een geweer in huis hebt ?
  Dát lijkt me nou namelijk wel een risico waar je onder dergelijke omstandigheden als inbreker rekening mee moet houden…

  • Mijn ex man had kinderen uit een eerder huwelijk, die kinderen zaten in een pleeggezin, de man had een hoog aanzien in de PvdA en was directeur van een tehuis voor geestelijke gehandicapte kinderen, wat mijn ex ook deed was altijd moeilijk om de kinderen te bezoeken zowel de pleegvader als de man van jeugd en gezien werkten erg tegen..In de jaren 80 zette ik met ouders die ook in de zeik werden genomen en voor idioot werden aangezien en nieuwe groep op (groep heette *belang van het kind*) het belang van het kind door de jeugdzorg finaal om zeep geholpen met de bedreigingen zetten jullie dit voort zien jullie de kinderen niet weer…..En dit hoort niet zo. Ik weet dat er rare dingen met kinderen gebeuren, maar laat jeugdzorg dan beter hun werk doen, en verniel geen kinderen meer

 4. Het gaat nog verder: In de berichtgeving die overal te vinden is lijkt het of de ouders voorafgaand aan de uitspraak van de rechter zijn verhuisd, maar niets is minder waar; Het gezin is naar Duitsland verhuisd vóórdat er een verzoek tot uithuisplaatsing is geweest.door BJZ. (zie Cassatieverzoek:

  ik citeer: “Verzoekers zijn met kinderen begin november 2011 geëmigreerd naar Duitsland. De intentie van verzoekers naar Duitsland te verhuizen bestond vanaf begin 2010. Op 23 november 2011 is door verzoekers, nadat hiertoe nog door de gemeente Stadskanaal nieuwe paspoorten waren afgegeven, een huurovereenkomst met betrekking tot de woning in Duitsland afgesloten voor de duur van 2 jaar. Verzoekers hebben zich op 23 november 2011 ingeschreven in de Duitse Burgerlijke Stand aan het adres Lattensberg .., 2… Esterwegen en uitgeschreven uit S…., 9502.. Stadskanaal.”

  en:

  “Naar aanleiding van een bij Bureau Jeugdzorg op 23 november 2011 binnengekomen bericht van de gemeente Stadskanaal, dat het gezin naar Duitsland was geëmigreerd heeft de Raad en Bureau Jeugdzorg Groningen op 24 november 2011 een verzoek tot ondertoezichtstelling en het verlenen van een machtiging tot uithuisplaatsing ingediend bij de Rechtbank Groningen.

  Op 25 november 2011, nadat de politie had geconstateerd dat de woning in Stadskanaal leeg en ontruimd was, heeft de Raad en Bureau Jeugdzorg gegrond op de verhuizing van verzoekers naar Duitsland een verzoek ingediend tot een machtiging tot spoeduithuisplaatsing van genoemde kinderen”

 5. Jeugdzorg is een uiterst gevaarlijke rotzooi, en als ik het verhaal zo lees zijn ze niet de enigsten die het zo doen…is niet de eerste keer dat dit gebeurd wat wel opvallend is aan BJZ dat waar het niet goed gaat met de kinderen die vaak gewoon laten misbruiken, mishandelen of gewoon laten afslachten..Dikke pluim voor deze ouders

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s