Gruwelijk toeval in Oudwoude…

Het is mei 2004 als in Deventer een man zijn lusten botviert op een 4-jarig kind. Het meisje, dat  op straat aan het spelen is, wordt meegenomen naar een afgelegen plek en vervolgens onder bedreiging van een mes misbruikt. Een jaar later, om precies te zijn in oktober 2005, probeert iemand zich in Kollum aan een 11-jarig meisje te vergrijpen. Ook nu dreigt de dader het kind overhoop te zullen steken.

Het is januari 2006. Nederland heeft er een vorstdag bij. Erg koud is het niet. Ook niet in het Friese Oudwoude. Voor velen is het een doodnormale dag. Er zijn echter ook mensen die allesbehalve met plezier aan deze winterdag terugdenken. Zoals bijvoorbeeld de dan 13-jarige Cynthia.

Ze maakt totaal onbezorgd een ritje op haar paard in de omgeving van Oudwoude. Plotsklaps krijgt ze de schrik van haar leven. Er duikt een man voor haar neus op. Cynthia wordt  van haar paard gesleurd. Van haar vrijheid beroofd en op een afgelegen plek misbruikt. Niet eens zo ver uit de buurt van de plaats waar jaren eerder het lichaam van Marianne Vaatstra werd gevonden.

Terwijl ze naakt op de grond  ligt, fotografeert de dader Cynthia ook nog eens in tal van vernederende posities. Uiteindelijk laat hij haar volledig ontkleed en vastgebonden in de vrieskou achter. Het meisje mag van geluk spreken dat ze het er levend van af heeft gebracht.

De 25-jarige Ramjish wordt opgepakt. Hij woont op dat moment in Westergeest, een dorp op enkele kilometers afstand van Oudwoude. De man ontkent in eerste instantie. Zegt dat hij bij zijn vriendin en haar zoontje was ten tijde van de verkrachting. De in Sri Lanka geboren en als baby geadopteerde Ramjish staat vrijwillig DNA af en loopt vervolgens tegen de lamp. Omdat zijn DNA matcht met het materiaal dat men op de plaats delict heeft gevonden. En omdat er gruwelfoto’s bij hem thuis op de computer worden aangetroffen. Hij bekent en zegt spijt te hebben van zijn gruwelijke daad. Pas later blijkt dat hij ook de incidenten in Deventer en Kollum op zijn geweten heeft.

Als de zomer van 2006 op zijn laatste benen loopt moet Ramjish voor de rechtbank in Leeuwarden verschijnen. Hij blijkt als kind al een probleemgeval te zijn geweest. Werd jong uit huis geplaatst. Bracht tien jaar door in een instelling voor moeilijk opvoedbare kinderen. Sloeg zijn vriendin en haar zoontje. Wat men ook probeerde, het woord integratie is de werkloze hovenier volkomen vreemd.

Hoewel in mindere mate toerekeningsvatbaar zal  hij tot zes jaar cel en TBS met dwangverpleging veroordeeld worden. Omdat de rechters van oordeel zijn dat in alledrie de genoemde voorvallen ‘wettig en overtuigend’ bewezen kan worden dat hij de dader is geweest.

Wat ongetwijfeld in het vonnis zal hebben meegewogen is dat de dader eerder met Justitie in aanraking is gekomen. Voor de hierboven opgesomde voorvallen heeft Ramjish namelijk meerdere strafbare feiten, waaronder een zedenmisdrijf, gepleegd waarvoor hij werd veroordeeld. Even leeft er in Zwaagwesteinde de hoop dat hij met de moord op Marianne in verband gebracht kan worden. IJdele hoop, want het DNA van de Westergeester matcht niet met dat wat men op het lichaam van Marianne heeft gevonden.

Waarom ik u bovenstaande vertel? Omdat in eerste instantie werd gedacht dat Ramjish een knecht van Jasper S. was geweest. De man die nu hoofdverdachte is in de moordzaak van Marianne. Nu ligt er echter een nieuwe melding en daarin wordt verteld dat niet Ramjish maar het slachtoffer op de boerderij aan de Allemawei heeft gewerkt. Dat maakt de zaak overigens niet minder bizar.

De naam van het slachtoffer in dit verhaal is gefingeerd. Het vonnis kunt u nalezen op rechtspraak.nl

11 gedachtes over “Gruwelijk toeval in Oudwoude…

  • U heeft volkomen gelijk. Omdat de andere data tot nu toe niet geverifieerd konden worden, heb ik het maar even wat algemener gemaakt. In ieder geval dank voor de scherpe blik.

  • Zoals je hebt gezien hebben we enige voorzichtigheid ingebouwd omtrent haar info, al was ze er zelf heel stellig in. Maar als je info hebt die het tegendeel bewijst, laat het dan even weten.

  • Hoezo afgeven op mensen? De opgesomde feiten zijn allesbehalve uit de duim gezogen. Die kunt u ook uit het vonnis halen. En een ongelofelijk toeval? Tja, daar kan ik niet omheen. Of gaat u mij nu vertellen dat het geen toeval is geweest dat de verkrachting uit 2006 en de moord uit 1999 niet ver uit elkaar hebben plaatsgevonden? Dat er misschien wel een verband bestaat tussen de twee voorvallen? Daar kan ik namelijk niet met mijn doorsneeburgerlijkverstand bij.

 1. Ja,,,,,,,,,,,,
  waarom is dit niet eerder onderzocht door politie …
  en is de NU verdachte daarnaar gevraagd ?
  En wat te denken van de ” Nationale Nederlands Grote Speurder”
  die vertelde dat HIJ de dader had, HOEZEE !!!!
  En inderdaad , hij heeft ook mn 2 onderzoekers voor gek verklaard,die opgesloten moesten worden. en helaas vele persorganen volgden die dat overnamen.
  Helaas ook deze site.
  Komt grote speurder nog met een excuus op TV , of stopt hij nu toch echt definitief ?
  Liefs alle twee.

  Zo zijn er nog vele vragen die spontaan opkomen .. en de duimzuigverhalen nu inderdaad anders beoordeeld moeten worden.

  Maar er schijnt nu ook nog een onderzoekrapport , van een oud rechercheur ,
  op internet verschenen te zijn waarin beschreven word
  >> dat het eerste onderzoeksteam grote fouten heeft gemaakt <<

  Hierbij gezegd,

  • Aanvulling :
   misschien dat het dagboek van moeder Vaatstra ook helderheid kan geven ?

 2. Wat kan de wereld klein worden , hoe is het mogelijk !! hoe het ook zij hij heeft zijn straf niet kunnen ontlopen, vroeg of laat ………………….!!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s