Jailhouse Rock…

ardeggensHij speelde een rolletje in de televisieserie Pommetje Horlepiep, kreeg enige bekendheid met het nummer Meisjelief met je rode rok en stond donderdag opnieuw in de schijnwerpers. Van een show was deze keer echter geen sprake. Volkszanger Ard Eggens heeft volgens het Openbaar Ministerie meer noten op zang dan we aanvankelijk voor mogelijk hadden gehouden.  Zijn podium bevond zich donderdag aan de Ossenmarkt in Groningen. In Zittingzaal 14 van de rechtbank om precies te zijn. Dat je als artiest een bepaalde status hebt telt niet op de eerste verdieping van het ‘theater van de rechtspraak.’ Als je in het beklaagdenbankje zit ben je op z’n minst verdacht. Weliswaar onschuldig tot het moment dat de rechtbank je daadwerkelijk heeft veroordeeld maar toch.

De Officier van Justitie vindt dat er genoeg aanleiding is om de zanger een toontje lager te laten zingen. Omdat hij op een ’grove en respectloze manier’ misbruik heeft gemaakt van een puber die zijn eigen seksualiteit nog moest ontdekken.

Er wordt Eggens verweten dat hij over een lange periode meerdere keren ontuchtige handelingen met een 13-jarige jongen heeft gepleegd. Dat zou zich in de woning van Eggens in Harkstede hebben afgespeeld. De knaap woonde daar destijds ook. Aanvankelijk leek de puber de escapades niet erg te vinden. Naarmate de tijd verstreek begon bij hem echter het besef door te dringen dat er iets niet klopte. Dat er dingen gebeurden die helemaal niet konden of mochten.

De zanger ontkende tijdens de zitting in alle toonaarden dat hij de jongen heeft misbruikt. Dat het hele verhaal aan het brein van de tiener is ontsproten. Dat hij het slachtoffer van een complot is geworden. Stel nu eens dat dit het geval is. Wie zou er dan baat bij kunnen hebben om de zanger pootje te lichten? Zo imposant is zijn muzikale CV nu ook weer niet. Ik kan maar op één iemand komen en dat is het vermeende slachtoffer.

Het Openbaar Ministerie (OM) is in ieder geval van mening dat Eggens zijn verantwoordelijkheid als volwassene niet heeft genomen. Dat hij iemand heeft misbruikt uit een kwetsbare leeftijdsgroep die door de wetgever tegen dit soort zaken beschermd dient te worden. En om die reden eist men drie jaar cel.

Tegen een medeverdachte is een taakstraf van honderd uur geëist. De man heeft toegegeven tot twee keer toe aan een triootje te hebben deelgenomen waarbij ook Eggens aanwezig was. Een verklaring die lijnrecht tegenover die van de zanger staat en dus bestaat er twijfel over diens uitspraken.

De advocaat van Eggens is van mening dat er te weinig ondersteunend bewijs is en vindt dat zijn cliënt moet worden vrijgesproken. Wat de uitspraak over veertien dagen ook zal zijn, de reputatie van de volkszanger is aan gort geslagen. De man die als kleuter voor een snoepje in stad-Groninger winkels stond te zingen mag zich, als het aan het OM ligt, binnenkort op het nummer Jailhouse Rock uitleven.

UPDATE 13 DECEMBER 2012

De rechtbank in Groningen heeft de zanger vandaag tot 18 maanden cel veroordeeld. De man tegen wie 100 uur werkstraf was geëist is vrijgesproken.

11 gedachtes over “Jailhouse Rock…

 1. “Weliswaar onschuldig tot het moment dat de rechtbank je daadwerkelijk heeft veroordeeld maar toch.”

  Juist ja, onschuldig dus, de rechter heeft nog niet gesproken!

  Maar dat weerhoudt jou er niet van om deze man maar bij voorbaat te veroordelen en zijn naam te publiceren!

  Ook geen respect voor de rechter dus, die mag hier lezen dat jij de man schuldig hebt bevonden. Wat kan hij anders doen dan een veroordeling uitspreken?

  • Alsof het een groot geheim is om wie het hier gaat. Stuur dan ook even een berichtje naar de overige media, het Openbaar Ministerie en zijn advocaat. Ze hebben er allemaal geen enkele moeite mee gehad dat zijn naam voluit wordt genoemd.

  • Benieuwd welke media, nergens iets gelezen.
   En wil je me wijsmaken dat OM en advocaat een persbericht verspreid hebben?

  • Nee over persberichten heb je het niet gehad, maar moet ik dan aannemen dat OM en advocaat het op straat hebben lopen roepen?
   En zie idd dat er twee berichten zijn geplaatst in de media. Kwalijke zaak dus, zolang er geen uitspraak is.
   Verbaast me wel dat jij beweert dat medeverdachte bekend en Groningendichtbij schrijft dat deze zich niets kan herinneren.

   En als A ontkent en zijn maat zich niets herinnert, staat de jongen alleen met zijn verhaal en zal A dus worden vrijgesproken.

  • 3 berichten:
   groningen dichtbij: kan zich niets herinneren;
   rtvnoord: helemaal niets over hem
   jij: bekentenis.

   Moeilijk moeilijk al die verschillende media.

  • Ik heb ook niet gezegd dat het gemakkelijk was met al die verschillende media. Overigens heeft RTV Noord wel degelijk iets over een bekentenis van de tweede verdachte gezegd. Sterker nog, ze hebben het over een volledige bekentenis. Even verder googelen dus..
   En er komt een blog aan over de afwegingen waarom je wel of niet met volledige namen zou moeten/kunnen werken.

 2. Ja ,daar ga je dan met je repertoire, maar goed weg is weg. Wat jammer nu dat anderen, die gelijksoortige viespeukerijen uithalen en waarvan overigens genoeg bewijs/verklaringen aanwezig zijn, gewoon nog rondlopen. Wellicht vallen die onder het predikaat ‘te lastig.’

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s