Is Jasper S. een ‘toevallige’ moordenaar?

Jasper S. heeft de moord op en verkrachting van Marianne Vaatstra bekend. Het Openbaar Ministerie heeft dat donderdag laten weten. De 45-jarige man uit Oudwoude heeft toegegeven dat hij het meisje in de nacht van 1 mei 1999 in een weiland aan de Keningswei nabij Veenklooster heeft verkracht en van het leven beroofd. De veehouder verklaarde dat hij de tiener niet heeft gekend maar haar die nacht toevallig was tegengekomen. Hij heeft het meisje onder bedreiging van een mes meegenomen het weiland in.

Woensdag besloot de raadkamer van de rechtbank in Leeuwarden nog het voorarrest van S. met negentig dagen te verlengen. Een dag later komt het nieuws van de bekentenis naar buiten. Nu die er ligt, zijn de beperkingen waarin de Fries vastzat door de Officier van Justitie opgeheven.

Jasper S. werd 18 november in zijn woonplaats aangehouden. Dat was op hemelsbreed slechts enkele kilometers van het weiland waar het levenloze lichaam van Marianne werd aangetroffen. Dat S. de dader wel eens kon zijn werd duidelijk na een grootschalig DNA-verwantschapsonderzoek. Zijn DNA matchte met het spoor dat men op het lichaam van Marianne had aangetroffen.

De familie Vaatstra is opgelucht. Men was er na de aanhouding van de veehouder al wel van overtuigd dat hij de dader moest zijn. In Zwaagwesteinde is men blij dat er een bekentenis ligt. De familie is donderdagavond ingelicht. Dat gebeurde bij vader Bauke Vaatstra thuis. Broers en zussen van Marianne waren daar bij aanwezig. Peter R. de Vries liet de volgende tweets over de social media rollen.

peter2

En ja, er zullen mensen blijven die er meer achter zoeken dan er is. Over grote complotten spreken waarbij ook justitie betrokken is. Dat Jasper S. slachtoffer is van ‘een verschrikkelijk bedrog, een zondebok om de ware toedracht onder het tapijt te houden. Sterker nog, in staat zijn om de familie Vaatstra van medeplichtigheid te beschuldigen aan de veroordeling van een onschuldige provinciegenoot zoals uit de mail blijkt die door Wim Dankbaar aan moeder Maaike werd verzonden.

‘Wat er nu gebeurt is in- en intriest. De familie Vaatstra schaart zich achter het OM om een volledig onschuldige mede-Fries te veroordelen voor de moord op hun dochter en zusje. Met uitzondering van jou uiteraard. Want jij weet donders goed dat Feik en Ali de moordenaars zijn die weggesluisd zijn door het OM en dat nu een onschuldige Fries wordt opgeknoopt om dit onder de pet te houden. Ze willen het afsluiten maar toch niet over de rug van een onschuldige boer en zijn gezin?

peter1

Het is voor de vrouw en kinderen van S. verschrikkelijk om van je man en vader te moeten horen wat hij heeft gedaan. De bekentenis is voor hen een klap in het gezicht. Zij belanden in de hel die de nabestaanden van Marianne dertien jaar hebben meegemaakt.

Onder het mom van één bewijs is geen bewijs zal de bekentenis voor het Openbaar Ministerie als een geschenk uit de hemel zijn komen vallen. ‘Het is iets waar we op gehoopt en ons op gericht hebben. Er is met hart en ziel gewerkt om deze zaak op te lossen. Voor de familie, maar ook voor de bevolking in Noord-Friesland’, aldus een woordvoerder.

Er zullen de komende tijd nog veel vragen worden gesteld over het hoe en waarom het na een ‘toevallige ontmoeting’ tot deze verschrikkelijke moord heeft kunnen komen. Vragen waarop alleen Jasper S. de komende tijd een antwoord kan geven.

2 gedachtes over “Is Jasper S. een ‘toevallige’ moordenaar?

 1. Welnu , ik was van mening uitgaande van de verhalen / suggesties / en aanverwanten dat het absoluut uitgesloten was dat Jasper deze handeling buiten en alleen gedaan had kunnen hebben,derhalve was ik er redelijk van overtuigt dat het niet tot een Mea Culpa zijner zijds kwam !
  Het wegsluisverhaal van Alie etc………. heb ik alleen ter kennis aangenomen en was M.I. te gecompliceerd .
  Er van uitgaande dat het OM een eerlijk spel heeft gespeeld moet ik bekennen dat ik met mijn gedachtegoed betreffende Jasper er dus flink naast zat !! en het is maar weer een bevestiging hoe snel men ( en ondergetekende ) in een “verhaal ” verstrikt raakt.
  Mijn medeleven gaat uit naar zijn gezin en laat dit relaas een waarschuwing zijn m.b.t.gevaarlijke fantasieën en bevooroordeling.

 2. Gemixte gevoelens van triest en opluchting bij het vernemen van het laatste nieuws. Jasper St.. dan nog niet rechtelijk veroordeelt, toch een bekentenis en DNA match laat nog maar weinig aan de verbeelding over.
  Velen zullen nog lange tijd gebukt gaan onder groot verdriet. Laten we hopen dat beide families een respectvolle rust gegeven mag zijn om de diep geslagen wonden te laten helen tot leefbare littekens.
  Trieste stilte

  and with a sharper tongue
  mijn sceptische argusoog, of laat ik het cynisch mijn 666e zintuig noemen, doet me bij deze toch afvragen of justitie stappen gaat ondernemen tegen de jaren lange lasterlijke uitlatingen van complotbullebakken en hun volgzame poedels.
  Hun zielige toch zeer schadelijke drang naar aandacht vandaag verguld met een stinkend randje ‘kots’.
  Uiteraard zal ik gewillig en met een mediahypevolle c(h)ampagne kurk een dergelijk verzoek om rechtspraak tot de laatste letter verorberen. Al is men natuurlijk pas ‘schuldig’ als het bewezen recht zegeviert. Let it be multimedia and copyright.
  De nieuwe voetbalpoel voor vandaag:
  wordt het TBS voor dit soort malloten of een gedegen schade vergoeding met werkstraf en een gepast multimediaal verbod tot.

  *piep*
  Dat beide families met rust gelaten, de volgende fase van een zeer zwaar verwerkingsproces in mogen gaan.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s