Was Monique H. opdrachtgever voor huurmoord op Marumer..?

elzingaOp het moment dat voor de rechtbank in Groningen de eerste pro forma-zitting op de rol stond in verband met de zogenaamde zwembadmoord van Marum, was er breaking news. Via de politie werd maandagmorgen namelijk bekend gemaakt dat men de 33-jarige vriendin van de in juli geliquideerde Jan Hendrik Elzinga uit Marum had opgepakt. Monique H. wordt verdacht van betrokkenheid bij zijn dood. Ook haar in Twijzel wonende broer is achter de tralies gezet. In totaal zijn er nu vijf aanhoudingen verricht.

En net als je denkt dat de moord nu wel snel tot een oplossing zal komen, wordt het volgende bericht de wereld in geslingerd. Een van de in september opgepakte Zwollenaren (35) heeft namelijk een volledige bekentenis afgelegd. De man heeft verklaard dat hij degene is geweest die Elzinga heeft doodgeschoten. Hij beweert dit in opdracht van de eveneens opgepakte 44-jarige wietcrimineel Willem P. uit Elburg te hebben gedaan.

De Elburger zou op zijn beurt door Monique H. en haar broer zijn ingehuurd om H. definitief van haar relationele problemen te verlossen. Volgens bekenden van de vrouw is dat echter volslagen onzin en een opzetje om het ware motief voor de moord te verbloemen. De Groningse is de afgelopen maanden door de politie in de gaten gehouden. Ook werd haar telefoon afgeluisterd. Monique H. ontkent tot nu toe iedere betrokkenheid bij de moord. Zij zegt dat de andere verdachten haar er proberen in te luizen.

Meteen na de aanhouding van broer en zus heeft de politie huiszoekingen gedaan in Marum, Twijzel en Nieuw-Roden. De rechter-commissaris bepaalde vrijdag dat het duo in ieder geval nog twee weken vastgehouden mag worden.

De 40-jarige Elzinga werd op 10 juli voor de ingang van het zwembad in Marum doodgeschoten. De auto van de schutter werd even later brandend aangetroffen op een parkeerplaats buiten het dorp.

Aanvankelijk was de zaak met veel vraagtekens omgeven. Niemand wist waarom men het uitgerekend op deze modelburger had voorzien. De geruchtenstroom kwam al snel op gang. Elzinga zou een dubbelleven hebben geleid en dieper in het criminele circuit zitten dan menigeen wist. Het begon er steeds meer op te lijken dat een geschil in het drugscircuit het einde van Elzinga’s leven had ingeluid.

Die conclusie kon getrokken worden uit het feit dat Willem P. bij de moord betrokken lijkt te zijn. De man stond te boek als een kunstzinnig persoon maar is minstens net zo bekend als wietboer.  Acht jaar geleden werd hij tot vier jaar cel veroordeeld voor grootschalige wietteelt en deelname aan een criminele organisatie. Ook moest hij de staat 25.000 euro terugbetalen.

Monique H. trok afgelopen voorjaar zelf bij de politie aan de bel omdat ze vond dat Elzinga zich op dat moment ‘vreemd’ gedroeg. Er werd destijds geen actie ondernomen omdat de vrouw wegbleef op het moment dat er een vervolgafspraak stond gepland en daarna niets meer van zich had laten horen.

Er ligt nu weliswaar een bekentenis maar over het werkelijke motief voor de moord is slechts weinig bekend. Het heeft er alle schijn van dat de verdachten elkaar de schuld in de schoenen proberen te schuiven.

UPDATE 17 DECEMBER 2012

De officier van justitie heeft besloten om een man en een vrouw die verdacht worden van betrokkenheid bij de moord op Jan Hendrik Elzinga, in vrijheid te stellen. Het gaat om de 33-jarige Monique H. uit Marum en haar 30-jarige broer uit Twijzel.

Beide verdachten werden op 4 december aangehouden, en op vrijdag 7 december voorgeleid aan de rechter-commissaris. Zij zijn in de tussentijd uitgebreid gehoord. De officier van justitie heeft besloten hen niet langer vast te houden. Beide personen blijven echter wel verdachte.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s