Verknal uw toekomst niet…

vuurwerkHet is al een poosje onrustig in het deel van Delfzijl waar wij wonen. Enorme dreunen verstoren de avondrust. Hoewel je weet dat het ieder jaar rond deze tijd gebeurt, schrik je elke keer weer. Omdat het net lijkt alsof de klappen steeds zwaarder worden. De gedachten gaan meteen uit naar mannen die in een kil en schemerig schuurtje aan het knutselen zijn. Ik heb namelijk nog nooit gehoord dat ze een vrouw voor dat soort zaken hebben opgepakt. De kortzichtige avonturiers  experimenteren met zelfgemaakte vuurwerkbommen om deze vervolgens op straat uit te proberen.

Op het moment dat Johan Derksen in het programma VI het over vuurwerk op het voetbalveld heeft, gaat er weer een explosief af. Je moet er niet aan denken wat er kan gebeuren als zo’n brouwsel je in de handen ontploft. Afgerukte vingers, verwondingen in het gezicht. Valt wel mee denkt u? Nou, sla de cijfers er maar eens op na hoe veel vuurwerkslachtoffers er ieder jaar bij de poorten van de diverse ziekenhuizen aankloppen. Als ze dat tenminste nog kunnen doen.

Deze week werd in Delfzijl een 23-jarige man aangehouden. Hij voldeed wel een beetje aan het plaatje van de doorsnee fabrikant van illegaal vuurwerk. In de woning van de Havenkanter troffen de agenten onderdelen van vuurwerk en drie complete vuurwerkbommen aan (zie foto). In een berging lag een behoorlijke hoeveelheid grondstoffen voor het vervaardigen van vuurwerk. Alle grondstoffen van vuurwerk en de vuurwerkbommen zijn in beslag genomen. De verdachte kreeg een gratis ritje naar het cellencomplex in Groningen aangeboden.

Afgelopen maand  werden drie inwoners uit de gemeente Eemsmond aangehouden omdat ze zwaar en illegaal vuurwerk in huis hadden. En het meest erge was nog wel dat de ouders van twee knapen er van op de hoogte waren dat ze vlinderbommen, lawinepijlen en nitraatbommen onder hun dak hadden liggen. De beide heren hadden een handeltje opgezet. Paps en mams zullen er misschien niet op gerekend hebben maar zijn mede-verantwoordelijk. En dus niet alleen ongelofelijk dom bezig maar ook nog eens strafbaar.

oogletselDe politie doet een dringend beroep op ouders om hun verantwoordelijkheid te nemen en hun kinderen te beschermen tegen de gevaren van illegaal zwaar vuurwerk. ‘Sta niet toe dat kinderen dit zware illegale vuurwerk kopen en thuis bewaren.

Op het moment dat ik dit verhaal maak klinkt er opnieuw een dreun waar je U tegen zegt. Er lopen dus kennelijk nog meer mensen rond die misschien wel weten wie het buskruit heeft uitgevonden maar niet beseffen hoe gevaarlijk het goedje kan zijn als het in ondeskundige en dus verkeerde handen terecht komt.

9 gedachtes over “Verknal uw toekomst niet…

 1. ik hoor / lees een stukje zelfkennis met een onvolledig recept, tot op heden was mijn recept incompleet !But thanks for the missing link 🙂
  @ iqmopdenkamp ik zie Uw verhaal meer als een aanmoediging dan een waarschuwing , ondanks het verlies van Uw vriend , het laatste kan /mag geen excuus zijn om bommen te produceren.
  Ben Laden kwam er ook niet mee weg !

  • @da-vinci
   inzake Ben Laden, ofwel Obama Sim Laden…
   Als je de verliezers noemt noem de winnaar dan ook. Het enige land dat ooit atoombommen op tegenstanders heeft gegooid komt daar blijkbaar tot nu toe mee weg.
   Sterker nog, zij preken het hardste tegen andere landen dat die geen kernwapens mogen ontwikkelen. En dan moet je eens tot je door laten dringen hoe die “pubers” daar naar luisteren.
   Maar goed, het zou mogelijk een oplossing zijn: “Drones”
   Gewoon vanuit de lucht de boel in de gaten houden en als ergens een paar tieners rottigheid uithalen met vuurwerk boem een raket op hun flikker.
   Standrechterlijke executie zonder verdere vorm van proces. Wordt het gelijk ook veel spannender en haken de watjes vanzelf af.
   .
   inzake mijn woorden…
   Mijn “preek” zal die pubers niet tegen houden. Maar ik dacht dat ik met mijn slot zinnen “ik vind ze zielig en ik kan het weten” toch een behoorlijke afstand neem van het “verstandige” van mijn vroegere handelen.
   .
   inzake Nanko’s woorden…
   Alsof zijn blog hier jeugdigen gaat weerhouden van stomme daden. Ze zullen hem waarschijnlijk zien als een ouwe zeur en maar precies datgene gaan doen wat hij afraadt.
   Misschien als mensen als hij eens achter die geraniums uitkomen 😉 en tijd en aandacht schenken aan onze volwassenen in de maak, dat er meer wordt bereikt dan met praten over ze.
   .
   inzake jouw woorden….
   Als dat de enige missing link was, zo’n basaal stukje stoffenkennis dan sta je er fraai voor. Men zou jou een heel kookboek in de handen kunnen drukken en je zou nog niet beseffen dat het bij die recepten aankomt op een beetje kennis en heel veel gevoel voor wat iets oplevert.
   Hoe moet ik je woorden dan zien? Geef jij werkelijk aan dat je op zoek bent en al heel veel hebt ? Dat je nu eindelijk verder kunt ?
   Ik ga er maar liever vanuit dat je de sarcast uithangt.
   Maar wat wil je dan zeggen? Want je draagt geen oplossingen aan!!! Zo te zien wil je alleen maar een bom leggen onder mijn woorden en je blaast mijn verhaal op op een plek die ikzelf al had gebombardeerd… proost.
   Als we jouw code eens ontrafelen komen we mogelijk bij iemand die lekker anoniem wil zijn en zich van achter dat toetsenbord groot wil voordoen. Als je een ander de les kunt lezen dan ben je wat… nietwaar.
   Ik heb meer reacties van jou gezien en het valt mij op:
   Als jij eens heel goed ging kijken waarmee en hoe je bezig bent van achter die nick, dan zou je zien dat je veel meer kon bijdragen aan oplossingen wanneer je wat minder voor je eigen gelijk ging.

  • Welnu een monoloog van iemand die geen tegenspraak duld of hoor ik iemand die net betrapt is met z’n fikken in de koekjestrommel.

   @ Uw handschrift :
   Als jij eens heel goed ging kijken waarmee en hoe je bezig bent van achter die nick, dan zou je zien dat je veel meer kon bijdragen aan oplossingen wanneer je wat minder voor je eigen gelijk ging.

   U begeeft zich op glas ijs !

  • Oh ja, vergeten:
   ***het laatste kan /mag geen excuus zijn om bommen te produceren.***
   Kun je ons de excuses dan eens even op een rijtje zetten om wel bommen te produceren ?

  • Oh ja vergeten ……………….

   @ Uw handschrift.
   Kun je ons de excuses dan eens even op een rijtje zetten om wel bommen te produceren ?

   Hier verliest U het thema , derhalve raakt Uw vergeten vraag kant nog wal !

   Mij rest nog , U een paar Prettige feestdagen te wensen , en wees vooral voorzichtig met vuurwerk,

 2. Tja, als kind had dat wel wat die knallen. En liefst steeds harder.
  Dus werd er geknutseld. En het geluk is met de dommen dus alle vingers zitten er nog aan.
  Maar harder? Wat wil je dan? Een paar ramen aan diggelen, de halve straat geen ramen meer. Gelijk maar de voorgevels uit de huizen.
  Sorry hoor, maar het stelt geen barst (niet die in het raam) voor.
  In ’89 hebben mannen in blauwe pakken mijn voorraadje ook eens met angst en beven mijn woning uitgedragen. Later ben ik het gaan terug halen.
  Emrys Merlinus Ambrosius zou er jaloers op zijn geweest. Spulletjes als loodarsenaat,
  Rodax (arseentrichloride), strychnine e.a. gebruik je namelijk niet iedere dag in de saus.
  Maar wat ik nodig heb om een halve straat weg te blazen haal ik in een dagje winkelen legaal bij elkaar.
  Dat harde knallen had dus als puber al geen zin meer, het ging immmers niet om het kunnen maar het kwam er meer op neer wie de grootste randdebiel was en geen respect had voor have en goed van de omwonenden.
  Een bengaals vlammetje werd veel leuker. Eén keer per jaar om 12 uur ’s nachts ging het vlammetje er in. En ze zullen het nog niet vergeten zijn in Geleen.
  De rest van de buurt kon beter wachten met hun vuurwerk tot je er weer wat van kon zien. Een vuurzuiltje dat hoger reikte dan de bomen.
  Natriumchloraat, een onkruidverdelger (destijds) als oxidant, met de overige samenstelling ‘regelde’ je de felheid van de verbranding. Het heeft iets van een vertraagde explosie en je kunt de vlam horen bulderen.Je kunt de vlam zelfs tussen sprints laten maken.
  Maar misschien is het iets voor jou Nanko als dat geknal je de strot uit komt. De vlam een beetje rustiger laten branden en afdekken met een laag onvermengd zwavelbloem van 5 a 6 cm. Wedden dat in een wijde omgeving iedereen probeert om naar binnen te gaan…
  … als ze het nog halen.

  • Het was eigenlijk niet de bedoeling dat je hier een soort van recept zou achterlaten voor een goed stuk vuurwerk. Ben wel opvoedkundig bezig geweest met dit verhaal. Hoop ik althans. Die indruk heb jij kennelijk niet gekregen…

  • Nanko,
   Die reactie hoopte ik eigenlijk op. Het recept is niet compleet. Maar ik wilde wat anders laten zien.
   Ik was een pubertje toen ik mijn vriend verloor en mijn leven stond op zijn kop. Als het ooit al normaal rechtop had gestaan.
   Herken je de dreiging die van dat verhaal uitgaat?
   Dat hele vuurtje met de jaarwisseling had meer te maken met een stukje angst dan met gezelligheid. Het was namelijk een dreiging. De hele omgeving wist dan weer eens waar je geen moeilijkheden zocht.
   Maar de angst die ik zaaide was in feite de mijne.
   Explosieven, vergif, onherkenbare wapens etc., het had van mijn kant meer aandacht dan echt huiswerk. Ik heb recepten verzameld, maar nog meer zelf ontwikkeld.
   Als ik daarop terug kijk… waanzin.
   Het is een goede zaak dat ik niet meer in Geleen woon.
   Ik ga je hier ook geen opsomming geven van mogelijke “prestaties”.
   Men kan veel in beslag nemen, maar deze verzamelde kennis zou een Alzenheimer moeten komen halen.
   Maar die gastjes met hun “superknallen”… ik vind ze zielig en dat in meerdere betekenissen.
   En ik kan het weten.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s