Als alleen de dood een vluchtweg biedt…

FleurWeet u nog wie Tim Ribberink is? De 20-jarige jongen die zichzelf van het leven beroofde omdat hij het gepest niet langer aankon? Hoe lang is het eigenlijk geleden dat hij het aardse bestaan verliet. Nog niet zo lang toch?

Waarom leren we daar dan niets van. Moet er opnieuw iemand uit het leven stappen om aan pestgedrag te ontsnappen? De 15-jarige scholiere Fleur Bloemen uit Staphorst, leerlinge van het AOC Terra vmbo Groen in Meppel is dinsdagochtend op de spoorwegovergang nabij Huize ABC in Meppel voor de trein gesprongen. Voor de ogen van enkele mede-scholieren. Op weg van haar ouderlijk huis naar school. Wat precies de reden is moet nog onderzocht worden maar uit aantekeningen in een schriftje is wel duidelijk geworden dat de tiener werd gepest. Het leven was voor haar een hel geworden. Een tiener die nog een heel leven voor zich had maar de last niet meer kon dragen.

Een meisje dat vol plannen heeft gezeten. Een geknakte roos. Van alles is beroofd door leeftijdsgenoten die kennelijk niets hebben begrepen van het verhaal van Tim. Of dat van grensrechter Richard. Geen enkel respect voor de medemens hebben. Volgens de berichten zou er een brief zijn waarin Fleur haar pesters met naam en toenaam heeft genoemd. De school heeft toegezegd een onderzoek in te stellen. Hoe erg wil je het hebben dat een meisje, die meer dan twee jaar geleden nog in de prijzen viel met een gedicht over pesten, een dergelijk dramatisch besluit neemt.

Op mijn vorige school ben ik erg gepest. Ik was anders dan de andere. Anders dan de rest.Ik weet niet waarom, het begon als een spel. Het liep uit de hand en eindigde voor mij in een hel. Het ging drie jaar door. En niet alleen schelden. Wat ik ook elke dag hoor. Ik had er genoeg van, het zat me tot hier. Nu ben ik daar weg, met heel veel plezier. Diep van binnen ben ik bang, want straks herhaalt het zich weer, dan voel ik die pijn weer. En dat wil ik nooit meer.

Hoe groot moet het lijden zijn als alleen de dood nog een vluchtweg biedt? De verslagenheid is groot. Men is kapot binnen de gemeenschap van Meppel en Staphorst. Maar dat niet alleen. Een golf van verontwaardiging spoelt daar door de samenleving. Zou ook over de rest van Nederland moeten rollen.

Moeten we nu ook de scholen maar een dag dichtgooien? Tegen de leerlingen zeggen dat ze zelf in actie komen? Om duidelijk te maken dat de grens wel is bereikt? Dat er in onze samenleving geen ruimte is voor mensen die anderen de dood in jagen? Of dat nou op een voetbalveld of op school is?

Scholieren hebben op de plaats van de spoorwegovergang bloemen neergelegd. Er zal een stille tocht worden gehouden om Fleur te herdenken. Om uiting te geven aan de gevoelens van boosheid over weer een pestdode. Over het gruwelijke en zo onnodig einde van een bloem. In de bloei van haar leven… Hoeveel stille tochten moeten er nog volgen voor we eindelijk ontwaken.

Lees ook het gedicht van Paul Zeeman. Fleur Bloemen, einde van een boeket. 

46 gedachtes over “Als alleen de dood een vluchtweg biedt…

 1. als ik heeeeeel eerlijk mag zijn ben ik hier stil van… ik snap het niet… waarom ben je stoer als je iemand pest.. mijn mening je bent pas stoer als je mensen helpt die gepest worden..praat met ze geef ze aandacht vriendschap en warmte. en ja ik ben ook appart ik heb adhd ben vreselijk gepest. maar de ene kan meer hebben als de andere… ik hoop dat de pesters inzien dat pesten kan lijden tot vreselijke dingen… moge haar ziel rusten in vrede

 2. Ik lees net het geweldige bericht op TV Noord dat naar aanleiding van uw blog leidt tot een anti pest project. “Hou fleur in je leven”. Mijn eigen dochter is ook slachtoffer van pesten op de basisschool geweest. Ik heb op een bepaald ogenblik ook zelf hieraan een verhaal besteed op mijn eigen blog. Het is een hel waar deze kinderen doorgaan. en ik ben dan ook blij met elke aandacht die erdoor scholen aan wordt gegeven, voor de ge-intersseerden hier is de link naar mijn verhaal http://oldsailor2007.blogspot.nl/2010/10/stop-bullying-as-it-absolutely-useless.html

 3. Ik heb een gedicht geschreven voor fleur:

  Nooit meer:

  Elke dag herhaald het zich weer
  Keer op keer
  Op een gegeven moment dacht zij
  Nu is het voorbij
  We zijn allemaal geschokt
  Dat zij haar leven had vergokt
  Terwijl het nog niet zolang was geleden
  Dat een ander is overleden
  Sommigen staan er bij stil
  Het is nu heel erg stil
  Dit mag nooit meer gebeuren
  En zien we in de wereld meer kleuren

 4. wow kreeg bijna tranen in mijn ogen toen ik dit las. een meisje die springt voor de trein alleen omdat ze gepest werd.
  kinderen kunnen blijkbaar nog niet zo goed bedenken hoeveel pijn je iemad kan doen als je ze uitscheld of slaat ofzo.
  schelden en/of slaan is gewoon raar om te doen, ik snap niet waarom je zou gaan pesten. je hebt jezelf er alleen maar mee. en je doet andere mensen er verdriet mee.

  als iemand word gepest dan gaan ze denken dat ze anders zijn net zoals Fleur.
  maar dat is niet zo. Iedereen is anders op een eigen manier.
  DUS PLEASE STOP MET PESETEN ZIE DE GEVOLGEN ERVAN ……………..XX

 5. Klasgenoot 1: Ik vind het heel erg want zoiets mag niet gebeuren.
  Ik hoop dat de pesters realiseren dat dit niet de oplossing is!
  ik heb medelijden met de ouders van dat kind en het zal ook niet leuk zijn geweest voor de machinist…
  iedereen die familie is sterkte!!!

  Klasgenoot 2: De machinist was hevig geschrokken en ik denk de passagiers ook. Ik vind het slecht dat er weer iemand uit het leven moet stappen vanwege pestgedrag. Ze was het zat met het leven. Een geknakte roos.
  Iedereen die familie is sterkte!!!

 6. Wij vinden het heel erg vooral voor de familie en de machinist en de kinderen die er bij stonden.
  Wij vinden dat de school er wat aan had moeten doen. Ze wisten het vast wel.
  De jongens en meisjes die gepest hebben, zouden die nu geen spijt hebben?
  Wie doet nou zoiets. Dat doe je gewoon niet.
  Wij vinden dat die jongens en meisjes gewoon vijf jaar de gevangenis in moeten en een taakstraf van een half jaar moeten hebben.
  Wij leven mee met de familie Bloemen.
  Gewoon afschuwelijk.
  Wij hopen dat dit nooit meer gebeurt.
  Rust in vrede lieve Fleur Bloemen.

  Pieter en Jaap

 7. Het is best wel erg dat het gebeurt, want ze weten dat ze mensen daarmee ongelukkig kunnen maken. Door het gedicht van Fleur Bloemen hadden sommige mensen het wel een beetje door moeten hebben en daarmee iets aan kunnen doen. Je gaat met tegenzin naar school en dat maar elke dag, want je weet dat het zich weer opnieuw herhaalt. Dus aan de ene kant snappen we het wel dat ze het leven niet meer zag zitten. Maar misschien is het wel te erg om voor de trein te springen. Nadat we het gedicht hadden gelezen vonden we het wel echt schokkend dat het zo is geëindigd.
  En ‘s avonds zag ik dat er op rtl 4 gepest op kwam. Toen had ik dat gekeken en dat ging ook over een meisje die gepest is en dat is haar hele leven achtervolgd. Dus gaf ze zich op en is ze gaan praten met de pesters. Later hebben ze het uiteindelijk goedgemaakt.
  Wij hopen dat de pesters nu ook beseffen dat pesten zo ver kan komen.

  Danielle en Bente.

  • Dat kun je rustig stellen. het is te zot voor woorden dat we zo kort na haar heengaan alweer in de realiteit van alledag terecht zijn gekomen.

 8. @Henk “aanwijzen/beschuldigen/zwartmaken en straffen van de daders is te gemakkelijk.”

  Dit gebeurt nooit, dat de daders worden aangepakt, maar dit was wel te makkelijk geweest.

  Het lijkt mij dat het belangrijk is dat de dader STOPT met z’n zeer kwalijke gedrag.

  Maar als iedereen als een lafbek wegkijkt en de dader de hand boven het hoofd houdt zal dit nooit gebeuren.

  1= daders stoppen. Als dit gebeurd was hadden Fleur en Tim nog geleefd.

  Misschien is het te makkelijk om te zeggen dat er niks aan te doen is, en slachtoffers maar gewoon aan hun lot over te laten. Of je verschuilen achter protocollen wat niets helpt 😦 😦 😦

 9. Het is triest wat Fleur is gebeurd en wat waarschijnlijk dagelijks met honderden, misschien wel duizenden andere kinderen gebeurd. Maar het aanwijzen/beschuldigen/zwartmaken en straffen van de daders is te gemakkelijk. Waarom zijn degenen die pesten zo geworden dat het lijkt alsof ze geen geweten meer hebben. Vermoedelijk doordat hun sociale leven ook zo’n dusdanige puinhoop is (echtscheidingen / emotionele verwaarlozing / de druk van erbij willen horen / lichamelijk / mentaal geweld van ouders ) dat ze dit botvieren op kinderen die kwetsbaar zijn doordat ze mentaal minder sterk in de schoenen staan. De maatschappij verandert snel naar een keiharde, super egoïstische maatschappij waarbij iedereen alsmaar agressiever reageert tegenover anderen.

  Was geen fan van Balkenende maar normen en waarden vervagen en het gezin is allang niet meer de bakermat van de beschaving. Kijk eens door je woonkamer heen. Vermoedelijk zit nog geen 10% een gezelschapsspel te spelen.

  Daarom voor iedereen die hier die een oordeel heeft kijk ook naar jezelf en je eigen gezin. Tuurlijks is waar dat het pesten vaak op of rond om school gebeurd en dat het wel of niet goed oppakken door leerkrachten een belangrijke factor is in hoe een gepest kind zich hierin voelt maar als ouders zijnde kun je een kind nog veel meer zelfrespect en respect voor anderen meegeven dan welke leerkracht dan ook

 10. Verziekte wereld..leven we..er gaan steeds meer ogen open..”Ontwaken heet dat”maar we hebben een enorm lange weg te gaan om nog zoveel mensen wakker te laten worden.

  Ik ben zelf ook vroeger gepest en durfde dit thuis niet te vertellen dacht altijd dat het aan me zelf lag. Ik zal wel een raar kind zijn. Mijn leven was daarom ook niet makkelijk en dat druk dan maar heel zwakjes uit.

  Niet door mijn slechte jeugd en niet door andere zeer rottige dingen die me zijn overkomen in het leven ben ik soms down.

  Nee ik heb dat allemaal redelijk kunnen verwerken door hulp en blijkbaar ben ik enorm sterk dit mede door het feit dat ik blijkbaar meer mag voelen tussen hemel en aarde en daardoor zo “anders”was en nog ben. Hier ben ik erg dankbaar voor ondanks dat ik zelfs nu als volwassen vrouw nog vaak raar aangekeken word of vervelende opmerkingen krijg.

  gaven:
  Maar..dat geeft ook zijn negatieve kanten dat ik gauw down kan zijn (te veel slechte energie om me heen) of het horen of lezen van rottig,verdrietig of gruwelijk nieuws (etc.)

  Het grijpt me soms zo erg aan dat ik ook me wel eens afvraag in wat voor wereld leef ik ? Wil ik dit nog wel?

  Keiharde wereld daar leven we in en we zullen goed moeten beseffen dat we er nog lang niet zijn. Hopelijk komen er toch betere tijden omdat we onze handen samenvouwen om te zorgen voor een betere samenleving.

 11. Moeder van een gepest kind.
  ook mijn dochter is erg gepest,zowel op school als op straat. Het moeilijkste vond ik als moeder dat ik van haar niet mocht gaan praten met de pesters. Dan werd het alleen maar erger zei ze. Ze is nu volwassen en het gaat goed,maar af en toe komt het oude gevoel weer naar boven in conflictsituaties dat zij toch altijd de klos is.
  Er zijn tijden geweest dat ik haar opwachtte in de buurt van school, zodat ze haar niet konden pakken. Dat ze haar de straat uit gooiden heb ik niet kunnen voorkomen en de angst heb ik ook niet kunnen wegnemen.
  Wel probeer ik haar te stimuleren om het verleden los te laten en niet weer te vervallen in oud gedrag.
  Zij heeft een afwijking in het autistisch spectrum en dan ben je ook anders.
  Fleur was kennelijk ook anders en niet geaccepteerd. HOE ERG IS DAT!

 12. Pesters winnen altijd. De maatschappij ontkent dat jongeren tot zoveel ellende in staat zijn. Niemand kan of wil dat geloven.

  Ze was kansloos tegen deze wrede overmacht.

  Pesters van Fleur: natuurlijk wilden jullie haar niet dood hebben. Jullie wilden dat ze een leven had wat nog veeeel erger was dan de dood! Jammer hé dat je haar nu niet meer kapot kan maken. Maar geen zorgen er komt wel iemand anders die jullie tot op de grond kunnen afbreken.

  Fleur heeft het geluk dat ze nooit meer in deze harteloze en kille wereld hoeft te zijn.

  Fijne Feestdagen!

 13. Een school is voor diverse mensen niks anders dan een concentratiekamp!!!

  Ik weet als geen ander dat de school voor diverse leerlingen niks anders inhoud dan een soort concentratiekamp. Het enige verschil met een concentratiekamp uit de 2e wereldoorlog is dat de slachtoffers niet door de daders zelf dood worden gemaakt. Maar het gaat toch zeker wel zover dat een aantal slachtoffers gaat verlangen naar de dood of zelfmoord plegen.

  Pesten gaat zo geniepig, Er word alles maar dan ook alles in het werk gesteld om je het leven zo zuur mogelijk te maken. Spugen, slaan, schelden, je word bekogeld met dingen, en als er dan een GRAPJE werd uitgehaald, wie was dan weer ALTIJD het slachtoffer? Uiteraard werd je als dat tuig even geen tijd of zin had om je het leven zuur te maken doodgezwegen. Je bent immers niet verplicht om met iemand om te gaan. Dus dat is nog net even die kleine trap na, wat je als klas geen enkele moeite kost.

  Dit was mijn schooltijd. Voor Tim was dit ook dagelijks werk. En ook Fleur moest DAGELIJKS het terreur van dit soort NAZIE’S ondergaan.

  Ik heb op een gegeven moment de knop omgezet, en heb tegen mezelf gezegd, blijven doorgaan, hoe erg het leven ook is. Er komt na deze hel ook een betere tijd. Helaas duurde dat JAAAREN!!!! Als m’n leven nooit beter was geworden dan toen, had ik niets meer om voor te leven. Gelukkig heb ik volgehouden en kan ik nu ondanks alles nog redelijk normaal in de maatschappij functioneren.

  Alleen pesten maakt mij erg kwaad. Dat gewoon om niets, zonder aanleiding je leven tot een hel word gemaakt.

  Aan de pesters van Fleur: donder op met je bloemen, we hoeven die schijnheiligheid niet. Gewetenloze criminelen en moordenaars zijn jullie!!!

  Geen straf is voor jullie erg genoeg.

  Gelukkig grijpt de maatschappij heel hard in tegen dit soort walgelijk en kwalijk gedrag en zeggen ze zonder er doekjes om heen te winden: Foei !

  Dit gebeurt er in een wereld waar het meest gesproken word over, voetbal en roddels over iemand anders om een ander uit te lachen.

  Leerlingen en ook personeel die niks deden en van niks wisten v/d GMA te Almelo bedankt voor de ergste 4 jaar van m’n leven.

 14. Fleur jij lief mensenkind,
  die op zo’n gruwelijke wijze het einde vind.

  15 jaar jong nog een heel leven te gaan,
  nog lang niet uitgeleerd,nog niet eens een baan.

  Weggepest van deze aardbol,
  het was niet serieus maar voor de lol.

  Maar jij kon dit lachen niet delen,
  en was doodongelukkig zoals zovelen.

  Niet van tevoren bedacht,
  anders had je wel voor de trein gewacht.

  Fleur jij lief mensenkind,
  zo tragisch dat jij op deze manier het einde vindt.

  BB.

 15. Ik hoor steeds weer praten praten praten over het gebrek aan respect, en dan gaat het steeds over respect voor elkaar, voor anderen.. Nergens hoor ik iemand over ZELFRESPECT …
  Wat mij betreft is het chronisch tekort aan zelfrespect in deze wereld de belangrijkste veroorzaker van heel veel serieuze problemen. Niet bij Fleur, dat bedoel ik niet, maar bij de pesters, en de ouders van de pesters (zoals bij de vader van Thimo, die waarschijnlijk zelf ook beschadigt is ergens in zijn leven) Ik geloof dat als jij met respect bent opgevoed (door ouders die zichzelf, andere mensen en het leven respecteren) je een gezonde dosis respect voor alles zult hebben. En als je de waarde van het leven kent, dan zul je anderen niet willen pesten, want je wilt zelf toch ook niet gepest worden?! Het zijn vaak de onzekere, gekwetste figuren die anderen pijn doen, ze hebben zelf pijn, en doen daarom (onbewust, vaak) anderen pijn.
  Laten we nu EINDELIJK EENS WAKKER WORDEN…!
  Ik ben niet gelovig, maar ik zeg altijd ‘Love is my religion..’
  Er is volgens mij een ernstig tekort aan liefde in deze wereld, terwijl dat het belangrijkste is wij allemaal nodig hebben. Liefde voor elkaar, maar zeer zeker ook liefde voor onszelf. Veel te veel mensen zijn alleen maar met zichzelf bezig, helaas. En wijzen naar een ander, als er iets mis gaat.
  Ik weet helaas ook niet direct een oplossing, dat zou pas echt geweldig zijn, maar ik hoop dat er misschien eens over nagedacht gaat worden, het is er nu echt de tijd voor!
  #WeesLiefVoorElkaar
  SC

 16. Ik moet telkens aan de uitspraken van mijn vader denken. Jaren geleden kwam ik een keer huilend thuis omdat ze me gepest hadden en toen ik dat thuis vertelde zei mijn vader dat ik van hem wel een schop kon krijgen als ik nog een keer kwam lopen janken. Ik moest mijn pestkoppen gewoon terugpakken. Daar zou ik sterker van worden zei mijn vader dan. Misschien is dat wel de reden waarom ik het doe. Omdat ik denk dat de kinderen die ik pest er ook sterker van zullen worden. Eigenlijk weet ik wel dat het onzin is maar hoe stop ik er mee? Ik denk dat het me niet lukt om mijn gedrag zelf te veranderen. Eigenlijk ben ik best wel een gemeen iemand.

  • Het is heel moedig van je Thimo dat je dit durft te vertellen. Ik hoop dat je door dit tragische voorval inziet waar pestgedrag toe leiden kan. Stuur me een mailtje met je gegevens en ik zorg dat het daar terecht komt waar het hoort. Als je dat tenminste wilt.

 17. Als leerkracht VO wil ik graag reageren. Uiteraard gaat m’n medeleven uit naar de nabestaanden van Fleur. Ik wens ze heel veel sterkte. Bij het lezen van al deze reacties springen me de tranen in de ogen. Er is gelukkig van alles te doen om pesten te voorkomen. Ik probeer mijn steentje eraan bij te dragen, maar zal daarbij best fouten maken. Niemand heeft op het gebied van pesten de wijsheid in pacht. Ook ik niet. Dit schooljaar ben ik erg blij met mijn mentorklas. Mijn leerlingen hebben goed begrepen dat iedereen anders is, maar vooral dat iedereen anders mag zijn. Daardoor is er veel respect voor elkaar.

  Vorige week een trieste gebeurtenis in de sport, nu in het onderwijs. Het is een maatschappelijk probleem. Er zijn op dit moment te veel jongeren, maar zeker ook volwassenen, waar het respect voor elkaar onvoldoende aanwezig is. Ik hoop dat een ieder waarbij dit respect ontbreekt tot inkeer zal komen en ook nu weer door de tragische dood van Fleur inziet welke dramatische gevolgen pesten kan hebben.

  Dit probleem is net als in de sport niet in één keer op te lossen. Gelukkig zijn er velen waarbij het respect wel aanwezig is. Misschien kunnen zij een positieve rol spelen om pesters te laten inzien waar ze mee bezig zijn. We zullen er met z’n allen de schouders onder moeten zetten om kinderen die extra steun verdienen steviger in hun schoenen te laten staan.

  Daar komt nog bij dat het in het onderwijs een cultuur aan het worden is om leerkrachten aan te klagen wanneer zij gepeste leerlingen in bescherming nemen. Het lijkt de omgekeerde wereld, maar is niets anders dan de keiharde realiteit waar leerkrachten mee te maken hebben. Ik hoop ook van ganser harte dat deze cultuur een halt toegeroepen kan worden.

  • Eigenlijk zouden uw leerlingen het verhaal allemaal moeten lezen en uiteraard de reacties. Misschien zijn we wel op een punt dat er lezingen op scholen gegeven moeten worden over pestgedrag en wat het voor invloed op iemand kan hebben. U heeft gelijk, we hebben hier met een maatschappelijk probleem te maken. En het is inderdaad te hopen dat de dood van Fleur ‘niet voor niets’ is geweest. Dat we nu wakker zijn geschud. Wat ik overigens niet begrijp is uw zinsnede dat leraren aangeklaagd worden als ze gepeste leerlingen in bescherming nemen. Aangeklaagd door wie dan?

  • Het lijkt me normaal dat leerlingen die pestgedrag vertonen hierop aangesproken worden. Als dat gebeurt komen sommige ouders van pesters meteen in het verweer om op te komen voor hun kind. Op zich begrijpelijk. Er zijn ouders die vinden dat hun kind geen pestgedrag vertoont. Uitspraken uit de praktijk zijn: “Dat doet mijn kind niet.” of “Oh, dat. Dat is alleen maar een beetje plagen.” Ze zien daarbij niet de impact die dit op het slachtoffer heeft. Het is wenselijk dat deze ouders iets realistischer kijken naar het gedrag van hun kind en bereid zijn iets te doen zodat het pestgedrag stopt.

   Ik laat dit verhaal zeker aan mijn leerlingen lezen.

  • En laat ze er hier op dit blog ook vooral op reageren. Misschien dat ik ze dan kan bundelen tot een geheel om er vervolgens voor uw school een goed handvat van te maken.. Is het overigens teveel van het goede om te vragen waar u leraar bent. Als u dat liever niet publiekelijk doet, mijn emailadres staat rechts op het blog voor vertrouwelijke info.

 18. De school van Fleur geeft toe dat er een brief is waarin namen worden genoemd. Maak ze maar openbaar. Maar nee, men wil eerst een extern bureau onderzoek laten doen of de dood van dit meisje wel door de pesterijen is veroorzaakt. Natuurlijk, verstop je gewoon. Loop er voor weg. Zoek desnoods de schuld bij een ander. Jullie hebben gewoon gefaald. Geen oog gehad voor de problemen van dit kind. Omdat ze niet aan het ideaalbeeld van anderen voldeed. Hoe triest dat dit allemaal kan gebeuren.

 19. Ik hoop dat ze de pesters pakken. En dan niet schorsen van school maar straffen omdat ze eigenlijk een moord op hun geweten hebben

 20. Rust zacht lieve Fleur. Vindt het heel erg dat je deze stap dacht te moeten nemen. Ik weet wat het is om gepest te worden omdat het me regelmatig zelf overkomt. En als je er met iemand over begint wordt er alleen maar gelachen. Dan zeggen ze dat je niet moet zeuren. Dat je een jammerend klein kind bent dat niet tegen een stootje kan. Ze moesten eens weten.

  • @Anoniemetje,
   Blijf er niet mee rondlopen. Zoek hulp. Laat Fleur alsjeblieft de laatste zijn die door de schuld van anderen tot deze moeilijke beslissing is gekomen. Kaart het aan bij je ouders, leerkrachten, goede vrienden of mail me desnoods. We willen geen van allen nog een stille tocht voor weer een verloren leven.

 21. Krijg weer maagpijn.Mijn dochter is ook gepest op school, niet zo”n klein beetje ook! dezelfde meiden zaten ook op tennis waar mijn dochter heel goed in was.Ik ben in de oudercommissie gegaan om ook alles in de gaten te houden, ging mee met schoolreisjes en zat in de tenniscommissie…maar het pesten gebeurde gewoon in de klas, en onderweg van school naar huis! Ze hebben haar opgesloten in de kleedkamer van de gym..en kleedkamer van de tennis enz enz. De schoolleiding deed helemaal niks!
  Ze is naar een middelbare school geweest waar die meisjes niet heengingen, maar waar wel haar 2 broers opzaten. Daar ging het wel beter maar doordat ze zo onzeker was geworden was ze gewoon een buitenbeentje geworden.Daarna heeft ze SPW gedaan en daar werd ze gelukkig weer de oude! ze kon praten over wat ze heeft meegemaakt , en had een vertrouwenslerares waar ze veel mee heeft gepraat! o, zo belangrijk niet alleen je ouders (waar je niet meer alles aan wil vertellen) maar iemand die je kan vertrouwen. Die opleiding heeft haar heel goed gedaan.

  • Heel goed dat ze zich hier doorheen heeft weten te slagen. Echter, te triest voor woorden dat het zo ver heeft moeten komen. En een prima boodschap voor ouders die ook met dergelijke misselijkmakende dingen als pesten te maken krijgen. Laat, hoe vreemd het ook moge klinken, de dood van Fleur een waarschuwing zijn. Nee, niet voor niets zijn geweest. Dat we eindelijk eens opstaan en dit uit de sfeer van kennelijke onwetendheid (?) trekken. Opdat er niet nog meer zinloze doden zullen vallen.

 22. Ik weet hoe ze zich gevoelt heeft al die tijd…
  Ben jarenlang ook slachtoffer van al die pesterijtjes geweest…
  Het pesten moet echt gestopt worden…. hoeveel slachtoffers van pesten moeten er nog komen die er ook een eind aan willen maken, want dit zijn niet de enige die op deze manier er een eind aan hebben gemaakt….

 23. Ik kan wel huilen. Weer iemand die geen uitweg meer ziet. En wat doet men met de daders als het echt waar is van die brief? Wat een vreselijk drama voor de familie. Wat verschrikkelijk dat het voor de ogen van sommige medescholieren is gebeurd. En dan ook nog te bedenken dat dit meisje al eerder is gepest. Was er geen begeleiding? Hadden ze dat niet vanuit de school in de gaten moeten houden?

  • Zet het bovenstaande op je faceboek en zet er zelf onder: als je problemen hebt “gepest wordt dus” praat er over met ouders en of schoolleiding

 24. Kinderen kunnen wel weerbaarder gemaakt worden tegen het pesten, maar het feitelijke probleem ligt bij de pesters die een gebrekkig inlevingsvermogen hebben en dus een antisociale persoonlijkheid hebben… een nog steeds onderschat probleem lijkt me. Pesters moeten harder aangepakt worden. Voor mijn part krijgen ze een taakstraf. In Meppel heerst het sfeertje waarin standaard erg wordt gewaardeerd. Als je een beetje anders bent kijken mensen je al vrij snel raar aan… Ik was zelf vroeger de “stadse”… het wordt tijd dat de Meppelse bevolking eens wat toleranter wordt.

 25. Tja voor de meeste mensen is het een schokkend bericht zo na dat van de grensrechter uit Almere; gisteravond is er weer een scheidsrechter geslagen vanwege een rode kaart. Feit blijft dat als wij willen dat er verandering in komt dan moeten wij veranderen. Iedereen u en ik ook al hebben we niets met voetbal of scholen. wij moeten letten op wat wij zeggen en doen of laten. Verander de wereld begin bij jezelf. Heus ontsteld staan van dit soort gebeurtenis en uitspreken van afschuw is niet genoeg; verander .. verander anders verandert er niets.

  • Helemaal waar. Voorbeeld geven doet vaak wonderen. Schoolleiders die niet ingrijpen geven het verkeerde voorbeeld, net als trainers die een scheidsrechter ter verantwoording roepen. Slechte voorbeelden verwijderen?

 26. Het is misschien hard om te zeggen, maar we zullen het NOOIT leren. Geen enkele stille tocht zal helpen. Geen enkele actie zal effect sorteren. Nederland, nee de wereld, is verziekt. Je zou bijna willen dat de Maya’s gelijk krijgen. 21-12-2012. De dag dat de wereld vergaat.

 27. Ik roep iedereen op om dit verhaal zo breed mogelijk te verspreiden. Laat weten dat hier een einde aan moet komen. Gooi het op elk denkbaar medium om duidelijk te maken dat pesters ook eens flink aangepakt moeten worden. Dood door schuld en als zodanig bestraffen. Wat een verschrikkelijk stel laffe kinderen zijn dit dat ze een meisje op een dergelijke manier tot wanhoop kunnen drijven. En dat zij inderdaad alleen de dood nog als vluchtweg ziet. VERSCHRIKKELIJK….

 28. Oh mijn god. Leren we het dan nooit met zijn allen? Zitten we nog midden in het verhaal van die doodgeschopte grensrechter en krijg je dit op je bord. Het is toch niet te geloven. In wat voor verklote maatschappij leven we eigenlijk dat we dit nog langer toelaten.

 29. Wij doen graag aan symptoombestrijding. Scholen hanteren niets inhoudende anti-pestprogramma’s die niets voorstellen, alleen omdat het wettelijk verplicht is. Deze school heeft een stilteruimte ingericht voor het meisje, mosterd na de maaltijd..

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s