Wordt het recht steeds krommer…?

Er ligt een man op een grasveld te slapen. Geen ongewoon tafereel. Dat doen namelijk wel meer zwervers. Kennelijk is er aanleiding genoeg om te constateren dat de ronkende man overlast veroorzaakt en dus wordt de politie gealarmeerd. ‘We hebben al een paar weken last van die meneer. Gaan we nou effe oplossen. We zijn onderweg’, krijgt de meldkamer te horen. Twee agenten rijden vervolgens naar de ‘plek des onheils.’

Onderweg naar de nietsvermoedende slaapkop spreekt het duo al over de mogelijkheid om hun slachtoffer naar een andere plek te brengen. Er wordt met de wapenstok gezwaaid en geprikt. De man wordt in het politiebusje gezet en afgevoerd. Naar het bureau denkt U? Mooi niet dus. De dienders hebben andere plannen.

Nadat er enige niet al te vleiende teksten worden gebezigd, besluit het tweetal een doodlopend afgelegen landweggetje op te rijden. Daar stappen ze uit. De verbouwereerde man wordt mee de bosjes in genomen. Daar wordt hij op zijn knieën gedwongen. Krijgt een schep en onder bedreiging van een pistool de boodschap dat hij maar met graven moet beginnen. Het slachtoffer denkt dat zijn laatste uur heeft geslagen. Dat hij zijn eigen graf moet graven. Dat ze hem zullen executeren. Er gebeurt echter niets. De agenten vertrekken. Ze laten de huilende man aan zijn lot over.

Het lijkt een scene uit een slecht geregisseerde gangsterfilm waarbij de indruk wordt gewekt dat er iemand standrechtelijk om zeep wordt geholpen. Niets is echter minder waar. Het voorval vond in augustus 2009 plaats. In het District Rotterdam-Noord van de politieregio Rotterdam-Rijnmond om precies te zijn. De betrokkenen zijn de 35-jarige hoofdagent Jurian W. en aspirant Jan D. (27). Het slachtoffer een dakloze Pool.

De man denkt dat zijn laatste uur heeft geslagen. Dat ze hem zullen executeren.

De rechtbank vindt dat er sprake is van ‘zeer ernstige feiten.’ Ontvoering, doodsbedreiging en misbruik van het gezag. Het is ook niet niks. Dat deze door twee politieagenten zijn gepleegd wordt omschreven als ‘verbijsterend, onterend en in strijd met de waarden en normen die de Nederlandse politie hoog in het vaandel heeft.’

De agenten houden zich acht maanden stil. Omdat er echter steeds meer verhalen de ronde doen op het bureau, stapt aspirant-agent Jan D. naar een leidinggevende. Hierna kan het slachtoffer, dat inmiddels weer in Polen verblijft, opgespoord en gehoord worden.

De rechtbank vindt dat op dergelijke feiten niet anders gereageerd kan worden dan met het opleggen van een gevangenisstraf. En dat is dan ook gebeurd. De hoofdagent krijgt zes maanden cel, waarvan drie voorwaardelijk. Dat zal hem leren…

Kunt u het nog volgen? Niet? Dan leg ik het even uit. De rechters hebben namelijk meegewogen dat de diender nog nooit eerder voor soortgelijke strafbare feiten is veroordeeld. Daarnaast is rekening gehouden met het tijdsverloop tussen de aanvang van het onderzoek in april 2010 en de behandeling van de zaak. De gevolgen voor de agent zijn ingrijpend geweest. Hij is zijn baan kwijt en volgens eigen zeggen in een sociaal isolement terecht gekomen. Ook daar is bij de strafoplegging rekening mee gehouden. De aspirant-agent krijgt overigens een werkstraf van 240 uur en drie maanden voorwaardelijk opgelegd.

Waarom dit verhaal? Omdat een 27-jarige man flink in de piepzak zit die een inbreker (18) in zijn kraag wist te grijpen. Hem vernederde. Anderhalf uur lang opgesloten heeft gehouden. Omdat de dader 2,5 jaar cel boven het hoofd hangt. Omdat er iemand 16 maanden onvoorwaardelijk heeft gekregen voor het beramen van een overval.  Begrijpt u waar ik heen wil? Praat ik nu krom wat recht is? Of is het recht hier een beetje krom… Oordeel zelf en reageer.

2 gedachtes over “Wordt het recht steeds krommer…?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s