Zoek en gij zult vinden…

Er zijn van die dagen dat je wel tien keer met je ogen moet knipperen voor je in de gaten hebt wat er zich binnen je belevingswereld afspeelt. En dat begint soms al vroeg. Nog maar nauwelijks klaar voor de eerste zwarte energiestoot van de dag krijg je al een knal voor je hersens waar je niet goed van wordt.

Weet u, soms denk ik er wel eens aan om maar niet op het moment te wachten dat de voorspelling van de Maya’s echt uit zal komen. Het is me al zo vaak gevraagd hoe ik het einde der tijden zou willen beleven. Nou, weet u wat? Gewoon met een grote knal. En dan bedoel ik niet de dreun die je hoort als de botox-voorraad van dat nepvrouwtje Kelly ontploft.

Maar ja, dan hoor je weer dat het einde der tijden wordt uitgesteld. En denk ik bij mezelf waarom sommige mensen zo vermoeiend kunnen zijn met hun achterlijke gezwam. Zo slaapverwekkend dat ze de vergelijking met een doos slaapmiddelen of fles sterke drank gemakkelijk aan kunnen. Gelukkig heb ik een prima steun in de rug. Het typische katje dat je niet zonder handschoenen moet aanpakken. Iemand met een heldere kijk op de wereld. Iemand die mij wakker houdt. Niks vage toespelingen of iets dergelijks.

Vanmiddag moest ik ook even met mijn ogen knipperen. Had ik dat nou goed gezien? Was het werkelijk waar wat ik zag? Snel even vragen of het katje mij wilde knijpen. Dat deed pijn dus moest het wel waar zijn.

Er sjokte daadwerkelijk een wichelroedeloper rond in een tuin bij mij in de buurt. Je kunt van me zeggen wat je wilt maar als zich een dergelijk schouwspel voor mijn ogen ontrolt ben ik mateloos geboeid. Of was het nou nieuwsgierig? Hoe dan ook, ik vroeg me af wat de man in hemelsnaam in die doorsnee tuin van dertien in een dozijn dacht te vinden.

Nou weet ik dat die ijzerdraadlopers pretenderen dat ze verborgen waterbronnen, metalen, edelstenen en andere objecten in de bodem te kunnen vinden. Ja, ze kunnen zelfs aardstralen waarnemen. Ik weet dat ik nu op lange tenen ga staan maar het schept in ieder geval duidelijkheid. Al die vage figuren met nog vagere trucjes om mensen om de tuin te leiden? Daar schijnt een mooie term voor te zijn. Ze zijn een beetje mentaal gedesoriënteerd.

Eerlijk is eerlijk, dat was ook zo’n beetje het eerste wat ik dacht toen ik die man in de waterkou zag rondscharrelen. Onzichtbare lijnen trekkend. Hij had iemand bij zich die hem op een paar passen afstand volgde. Gewapend met een schep. Op een gegeven moment bleef de wichelroedeloper staan. Hij had kennelijk iets ‘waargenomen.’

Prompt werd op de door hem aangewezen plek een graspol uit de tuin geschept. Die gebeurtenis herhaalde zich een aantal keren. Op het laatst leek het gazon meer op een slagveld waar mollen een oorlog hadden uitgevochten. Nou zijn die beestjes stekeblind. En als u het mij vraagt was de wichelroedeloper dat ook.

De kans dat de man met behulp van zijn ijzerdraadjes water had gevonden was niet bijster groot. Waarom? Omdat die dingen gewoon niet werken. Behalve in onze verbeelding dan. Het zijn simpele constructies die door het minste of geringste in beweging worden gezet. Die van mijn slachtoffer deed dat ook. Maar dat was weer niet zo’n groot wereldwonder. Er stond op dat moment een windkracht zeven. Hou zo’n ding dan maar eens stil.

En water vinden? Hou op zeg. Uit onderzoeken blijkt onder andere dat de wichelroede uitslaat wanneer mensen verteld wordt dat er zich een waterleiding onder de grond bevindt terwijl dit niet zo is. En als er wel leidingen onder de grond zitten en de wichelroedeloper weet dit absoluut niet, slaat de wichelroede niet uit. En dan nog wat. Onder het overgrote deel van het aardoppervlak bevindt zich water. Hoe groot is dan de kans denkt u dat wij zonder zo’n ding een plek kunnen aanwijzen waar zich water bevindt?

Na een uurtje van ogenschijnlijk vruchteloos zoeken leek het alsof het stel de moed had opgegeven. Op zich vond ik dat niet zo verwonderlijk. Ten eerste omdat de halve tuin inmiddels was omgeploegd en de visvijver de enige plek was waar ze water hadden aangetroffen.

En ten tweede? Het begon te regenen. En niet zo’n klein beetje ook. Het kwam met bakken vol tegelijk naar beneden. Het zal je verdorie maar gebeuren. Zet je met behulp van wat ijzerdraadjes een hele tuin op zijn kop, blijkt het water gewoon van bovenaf te komen. Tja, daar heb je geen wichelroede voor nodig in Nederland. Zoek op het web en gij zult vinden. Het is namelijk voldoende om af en toe eens op Buienradar te kijken. Is minder vaag of slaapverwekkend en scheelt een stuk in tuinonderhoud.

Een gedachte over “Zoek en gij zult vinden…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s