Donkere dagen voor Kerst…

ongevalHet is amper veertien dagen geleden dat een 21-jarige Harenaar aan een celstraf wist te ontsnappen. Er was 48 maanden tegen hem geëist. Daar bleef uiteindelijk een werkstraf van over. Eentje van 240 uur om precies te zijn. De jeugdige automobilist had in april een ongeval veroorzaakt waarbij een 20-jarige om het leven kwam. Oorzaak drank en veel te snel rijden. Je zou denken dat dit soort dingen de mens wel wakker schudt. En toch blijft er altijd een deel over dat de ogen voor de werkelijkheid sluit. Denkt dat het hen niet zal overkomen. Hoe hard wordt je dan weer met beide benen op de grond gezet als je naar het nieuws kijkt en van een nieuw dodelijk ongeval hoort. Waarbij andermaal drank in het spel is geweest. En onvoorzichtig rijgedrag. Niet opletten en vervolgens op de verkeerde weghelft belanden. Frontaal op een nietsvermoedende tegenligger botsen.

Een enorme klap met grote gevolgen. Voor een 41-jarige inwoonster van Meeden is er dit jaar geen Kerst of feestelijk einde van het jaar. En die zullen er ook nooit meer komen. Haar leven is op een gruwelijke manier afgebroken door een 34-jarige Stedumer. De nabestaanden zijn van een dierbare beroofd door ondoordacht, roekeloos, onverantwoordelijk en volgens een politiewoordvoerder crimineel gedrag.

Een familie blijft verscheurd achter dankzij iemand die zich had moeten beseffen dat hij om moeilijkheden vroeg op het moment dat hij het gaspedaal intrapte. Een 20-jarige die bij de vrouw in de auto zat kwam er relatief goed af en ook de Stedumer liep geen noemenswaardig letsel op.

De man verklaarde tegenover de politie dat hij aan het sms-en was geweest. Uit onderzoek is verder naar voren gekomen dat de Stedumer genoeg gedronken had om te constateren dat hij eigenlijk niet achter het stuur had mogen zitten. Voor een dergelijke hoeveelheid drank in de aderen krijg je normaliter een fikse geldboete en misschien wel een rijontzegging voor een paar maanden. Maar ja, hier spelen wel wat meer zaken mee die het vonnis kunnen verzwaren. Dood door schuld…

En meteen wordt er geroepen om gerechtigheid. Een forse celstraf voor de dader en een langdurige rijontzegging. Omdat we het als maatschappij niet pikken dat mensen met drank op brokken maken. Waarbij het in de meeste gevallen ook nog eens zo is dat onschuldigen er voor moeten boeten. En niet zelden de hoogste prijs betalen.

Hoe hard we echter ook schreeuwen, er zullen altijd mensen blijven die zich er niets van aantrekken. Rustig een borreltje of wat achterover kieperen. Omdat ze denken dat het wel kan. Dat het hun rijgedrag niet zal beïnvloeden. Een hele foute gedachte. Er is inmiddels voldoende bewezen dat je zelfs met een geringe hoeveelheid alcohol in je bloed niet goed meer in staat bent je eigen fouten te zien. Dat de aandacht verslechtert en de reactiesnelheid afneemt.

Tja, als je dan ook nog eens met een telefoon aan het klooien slaat? Dat is vragen om moeilijkheden. Problemen die je niemand toewenst. Vooral geen mensen die zich misschien wel op een verschrikkelijk leuk einde van het jaar aan het voorbereiden waren. Die nu wel iets anders aan hun hoofd hebben dan al die vrolijk twinkelende lichtjes in de kerstboom. De donkere dagen voor Kerst hebben voor hen een hele andere betekenis gekregen. En dat geldt niet alleen voor dit jaar…

De rechtbank moet zich straks weer een beeld vormen van de gebeurtenissen. En vervolgens een gepaste straf uitdelen. Opzet zal men de man niet kunnen aanrekenen. Wel dat hij met zijn gedrag bewust het risico heeft genomen dat er slachtoffers zouden kunnen vallen.

Nog niet zo lang geleden kreeg iemand twee jaar cel. De Harenaar had meer geluk. In zijn geval werden de maatschappelijke belangen van de veroorzaker meegewogen. Die vond men belangrijker dan de gevoelens van gepaste vergelding. Vertaald in een forse vrijheidsstraf. Omdat niemand daar gebaat bij is. Leg maar eens aan nabestaanden uit dat rechtvaardigheid altijd twee kanten heeft.

2 gedachtes over “Donkere dagen voor Kerst…

 1. Twee kanten maar ?
  Natuurlijk, je kunt het verdelen in de kant van de slachtoffers en de kant van de daders.
  Of bedoel je dat de kant van de daders twee kanten heeft.
  Omdat er hele volksstammen datzelfde onverantwoorde gedrag uithalen en dan het stomme geluk hebben dat er niets misgaat.
  In die zin heeft deze dader natuurlijk lelijk pech gehad. Los van die straf zal hij het er de rest van zijn leven mee moeten doen dat hij die dood van die vrouw op zijn geweten heeft. En dan heb je opnieuw twee kanten. Naast degenen die daar zwaar mee verder komen in hun leven zullen er zijn waar ook dit niet doordringt. Die zitten straks ondanks alles opnieuw bezopen achter het stuur, desnoods zonder rijbewijs.
  Ik ben ook jong geweest, ik hoor bij degenen die altijd dat stomme geluk hebben gehad dat er niets misging.
  En dan kan ik ook nog altijd twee kanten op,…
  doorzuipen of eindelijk mijn verstand een keer gebruiken.

  • Je laatste opmerking had ook gemakkelijk in het verhaal gepast. Net zoals de rechtvaardigheid twee kanten heeft, is het de veroorzaker die twee keuzes heeft. Doorzuipen en niet meer rijden of zijn verstand gebruiken.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s