Het gevecht van Nadine…

Mochten we de illusie hebben dat Europa ooit een natie zou kunnen worden, gooi die gedachte dan maar snel overboord. Miljarden worden door ons over de grens gekieperd. In de richting van arme landen als Griekenland. En er is nog veel meer nodig. Miljoenen worden in een Glazen Huis gegooid om de babysterfte in Afrika te bestrijden. En ondertussen ligt de armoe op de hoek van de straat waarin je woont. Te slapen in een kartonnen doos of onder een dak dat je amper een thuis kunt noemen.

We mogen ons in Nederland gelukkig prijzen met de mate van rijkdom waarin we leven. Het kan namelijk ook heel anders. En daarvoor hoeft u niet eens zo ver van huis. Reis enkele honderden kilometers naar het zuiden en je krijgt de schrik van je leven.

Het is nauwelijks voor te stellen hoe een moeder met vier kinderen het hoofd boven water moet zien te houden. In een ogenschijnlijk welvarend land als België. De bodem van de bureaucratische rivier als drijfzand onder haar weg ziet glijden. De willekeur van het systeem niet de baas kan worden. Je zou spontaan allerlei hulpgoederen naar onze zuiderburen willen brengen. Vooral als je de verhalen hoort over misbruik van macht en geld. Over wantoestanden die in Nederland ondenkbaar zouden zijn.

Het is niet te begrijpen hoe een alleenstaande vrouw keer op keer geestelijk kapot wordt gemaakt. Dat water in het huis, kortsluiting in het elektrisch systeem en brandgevaar niet als een indringende roep om hulp worden ervaren. Dat een draadje trekken onvoldoende is. Behalve wachten op de volgende knal. De voorstelling van het laatste avondmaal op de schoorsteenmantel kan niet tragischer uitgebeeld worden.

Ze wil haar onmacht wel uitschreeuwen maar verstopt de pijn in haar ogen. Hoeft eigenlijk niets te zeggen. Het gezicht van de nog betrekkelijk jonge moeder en oma spreekt  boekdelen. Het leed heeft zich al heel lang geleden in haar gelaat gebrand.

Een gevecht op enkele tientallen meters grond. En dat iedere dag opnieuw.

Hoe triest is het dat mensen met Kerst kaarsen moeten branden. En niet omdat het de tijd van het jaar is. Gewoon omdat ze niet anders kunnen. Niks romantiek in la Belgique. En vooral niet zeuren. Want doe je dat wel, verlies je elk privilége die je nog ergens hebt weten te bemachtigen. Ik tel mijn zegeningen. Besef me hoe rijk we eigenlijk zijn. Wordt vervolgens ronduit somber als ik me realiseer hoe zij en haar gezin worstelen voor het recht op een menswaardig bestaan. Een gevecht tegen de macht. Op enkele tientallen vierkante meters grond. En dat iedere dag opnieuw.

Je voelt je nog kleiner worden als je ziet hoe gastvrij ze is. Zich dapper houdt en blijft rennen om het je naar de zin te maken. Alle kleine beetjes die ze heeft met je wil delen. Omdat ze wel haar trots heeft weten te behouden. ‘Het is niet veel maar het komt uit een goed hart’, verontschuldigt oma zich.

Je zou zoveel voor haar willen doen. Ze zou het niet eens accepteren. Ondanks alle tegenspoed de zwaar overbelaste rug recht houden. Niet omdat ze dat nog kan of wil, maar omdat het van haar wordt verwacht.  Misschien wel zeggen gelukkig te zijn met het weinige dat ze heeft. Zich geen raad te weten met veel.

De zon strooit zijn licht uit over het landschap. Alsof de koperen kogel iets duidelijk wil maken. Dat het ondanks alle duisternis ooit weer zal opklaren. Ik hoop maar een ding. Dat meme Nadine en haar kinderen ook nog wat licht in hun leven mogen toelaten. Dat dit de laatste Kerst is geweest die ze in het donker hebben doorgebracht…

12 gedachtes over “Het gevecht van Nadine…

 1. Ja, je gelooft het niet dat we dit soort dingen nog moeten meemaken. De trieste werkelijkheid is met dit verhaal echter weer treffend neergezet. Hoop het beste voor Nadine en haar kids.

 2. He Nanko
  Lezen we maar niet al te vaak over onze zuiderburen (Spanje, Italie en Griekenland) en hoe corrupt en bureaucratisch deze landen zijn? Volgens mij komen onze zuiderburen steeds noordelijker. Ook in België weten ze maar al te goed hoe ze moeten uitstellen, maar vooral moeten afstellen. Kijk alleen al naar de regering. Het heeft tenslotte ook meer dan een jaar geduurd voor er een nieuwe kwam. Het goede voorbeeld geven noemen we dat. Zo gaat het daar dus ook met de service van lagere overheden, nutsbedrijven en grote bedrijven. Als je rijk bent in dit landje kan alles maar oweeeeee als je van een uitkering of een klein loontje moet rondkomen. Dan wordt er al gauw, bij een onenigheid, een advocaat tegen je ingezet om zo enig tegengas van jouw kant tegen te gaan. En als jij geld van hen krijgt, mag je haast wel een advocaat inschakelen om je geld te krijgen. Als je een baan hebt moet je alles doen wat je gevraagd wordt anders heb je zo weer een uitkering enz.
  Dus ik denk dat Nadine geen geval apart is maar een van de vele schrijnende gevallen van een welvarend land als België. En ja, ze heeft uiteindelijk weer stroom maar ze heeft er flink voor moeten betalen. Ondanks dat de woning van de woningstichting is. Schandalig, te grof voor woorden. Het is in mijn visie het land met truien met hele grote stukken leer op de ellebogen, bruine armen tot aan die ellebogen en schoenen zonder hakken om nog beter de hielen te kunnen likken.
  Soms schaam ik me dat ik een Nederlander ben. Maar ik ben gelukkig ook geen Belg.

  Groetjes Henry

  • Wat denk je. Zouden ze hier ook niet allemaal met leren elleboogstukken rondlopen? België is geen uitzondering. Eerder een bevestiging van de regel die ons door de strot wordt geduwd.

  • Beste bobbejaan
   Ik heb een relatie met een Belgische en ze is blij dat ze in Nederland woont en dat ze deze taferelen zelf niet meer hoeft mee te maken. In Nederland is het echt wel anders

  • Laat ik het dan anders stellen. Ik denk niet dat Belgie wezenlijk verschilt van Nederland. Dat er hier ook van dit soort schrijnende gevallen te vinden zijn. Dat maakt het overigens niet minder erg.

 3. Worstelen voor het recht op een menswaardig bestaan. En dat in een land als België? Ja hoor, dat kan. Is eigenlijk niks bijzonders. We sluiten gewoon onze ogen er voor. Willen het niet zien zolang het ons zelf niet raakt. Maar awel, hoelang u de ogen ook gesloten denkt te houden, vroeg of laat gaan ze pijn doen. Ziet ook u dat Nadine niet de enige is. Er veel meer zijn zoals u. En niet eens zo ver van uw eigen bed.

 4. Hier zijn geen woorden voor. Wordt er stil van. Verschrikkelijk dat je jezelf en je gezin op een dergelijke manier door het leven moet vechten. Heel veel licht in het nieuwe jaar toegewenst Meme.

 5. Waarom houden we inderdaad niet eens subiet op met het verschepen van zakken geld naar mensen die er alleen maar munt uit slaan door het heel snel naar een bank in het verre buitenland te transporteren? Kijk eens meer naar de gevallen zoals hier is neergezet. Welk een troosteloosheid moet het zijn om telkenmale op te moeten boksen tegen onwillige overheidsdiensten. We moeten voorwaar trots zijn op de houding van Nadine. Velen hadden het al opgegeven.

  ‘Misschien wel zeggen gelukkig te zijn met het weinige dat ze heeft. Zich geen raad te weten met veel.’

  Een zin die mij en velen zou moeten raken. Omdat het niet zo mag wezen dat iemand bij het opstaan zich al moet afvragen hoe de dagen door te komen.

 6. Situaties zoals in het verhaal hierboven zijn geen zeldzaamheid. Het doet mij als Belg pijn dat er landgenoten als meme Nadine zijn die onze hulp net zo hard nodig hebben als vele andere Europeanen.

 7. Het zal aan mij liggen, maar het is net alsof de ellende zich in de laatste weken van dit jaar opstapelt. het is onvoorstelbaar dat dit soort taferelen bestaan. Ook in België is het kennelijk niet veel beter gesteld met de overheid dan in de rest van Europa. Ik heb een kennis in Oostende wonen en zij klaagt ook wel eens over de manier waarop men met de gewone burger omspringt. Weet je Nanko, ik kan me helemaal in jouw conclusie vinden. Als je kijkt wat wij in Nederland hebben, dan hebben we het nog niet eens zo slecht.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s