Laat Fleur laatste zijn geweest…

In Meppel is vanavond een stille tocht gehouden voor de 15-jarige Fleur Bloemen, de Staphorster tiener die op 11 december, op weg naar school, voor de trein sprong. Ze kon het gepest van anderen niet langer verdragen. Besloot er een einde aan te maken. De tocht was een statement. Een duidelijk signaal dat het afgelopen moet zijn met pestgedrag. Pesten is kerven snijden in iemands ziel. Littekens die nooit meer verdwijnen…

Van de deelnemers werd gevraagd of ze een bloem wilden meenemen. Die kon op het Kerkplein worden neergelegd. De familie van Fleur en de burgemeesters van Meppel en Staphorst waren eveneens aanwezig. Er werden enkele toespraken gehouden en er werd een gedicht van Fleur voorgedragen waarmee ze drie jaar geleden een prijs heeft gewonnen. Met als onderwerp pesten.

Zoals bekend komt er geen strafrechterlijk vooronderzoek naar de mogelijke pesters van de tiener. In het schriftje waarin Fleur haar gedichten en gedachten opschreef, stonden ook de namen van haar mogelijke plaaggeesten. Het Openbaar Ministerie heeft het schriftje uitgebreid geanalyseerd en na bestudering definitief besloten van een eventuele vervolging af te zien.

Pestgedrag is een bijna ingeburgerd kwaad dat moeilijk uit te roeien is.

De pesters zullen blij zijn met deze uitkomst. Het is echter de vraag hoe de gepesten er over denken. De meiden en jongens die nog steeds met onverlaten te maken hebben. Is er nu een vrijbrief afgegeven om maar met de pesterijen door te gaan? Lopen we op deze manier niet het risico dat er nog meer kinderen zullen komen die net als Fleur eindigen?  Wordt het kortom niet eens tijd dat pesten strafbaar wordt gesteld?

Er is iets voor te zeggen. Het probleem is echter wel dat het strafrecht pas achteraf wordt toegepast. Je spant dus in wezen het paard achter de kar en daar is niemand bij gebaat. Het is overigens ook nog eens de vraag waar je dan een grens trekt. De een is al op zijn of haar tenen getrapt als er een enkele opmerking wordt gemaakt, terwijl een ander veel meer kan hebben. Wanneer is het kortom genoeg? Iedereen stapt wel eens met het verkeerde been uit bed en niet zelden wordt dat dan op anderen afgereageerd. Het is iets anders als je stelselmatig wordt getreiterd of gekleineerd.

Het blijft een hele moeilijke kwestie. Duidelijk is in ieder geval wel dat er iets moet gebeuren. Dat het in mijn beleving echter veel meer zin heeft om aan preventie te werken. Te zorgen dat je pestgedrag in de kiem probeert te smoren. Uitroeien bij de wortel. Dat zijn we verplicht. Tegenover onszelf en anderen. Laat het een van uw goede voornemens in het nieuwe jaar zijn. Al was het alleen maar ter nagedachtenis aan Fleur. De bloem die niet tot volle bloei heeft mogen komen. Laat zij de laatste zijn geweest…

8 gedachtes over “Laat Fleur laatste zijn geweest…

 1. Het is toch van de gekke dat je je kind naar school stuurt in de hoop dat het deze ellende maar niet meemaakt! (en het gebeurt zeer regelmatig, in elke klas is bijna een slachtoffer)
  Je hebt in elk geval de garantie dat de scholen er (bijna in alle gevallen) niks aan doen. De keiharde waarheid is inderdaad dat de maatschappij er niks aan doet. Scholen waar een dode valt door pesten wordt de hand boven het hoofd gehouden en ze voelen zich zelf ook niet verantwoordelijk.
  Mensen oordelen dat het wel mee zal vallen en lullen maar wat over weerbaarheid.
  Dit is hoe een gemiddelde pester met z’n slachtoffer omgaat.
  enjoy the video:

  In België waren ze tenminste nog massaal verontwaardigd. In Nederland is er niks aan gedaan zelfs niet na de dood van Fleur.
  De reden dat niemand iets deed, en de kans dat het de komende jaren ophield 0,0% was omdat NIEMAND iets deed heeft haar doen besluiten om een einde aan haar leven te maken.
  Op zich wel een goede reden toch om dood te willen? Mensen die je dagelijks als grof vuil behandelen en niemand die iets deed.

  EN:
  AOC Terra wist het wel. Ze deden er alleen geen fuck aan.
  Kinderen zijn niet veilig op de AOC Terra. Da’s de waarheid!!!

 2. Ik zou iedereen aan willen raden de site “aanraken een levensbehoefte” te bezoeken waar o.a. wordt geschreven over het respect voor zichzelf en elkaar.

  http://www.aanrakeneenlevensbehoefte.nl/

  Nadat in Zweden onderlinge kindermassage was ingevoerd meldden groepsleiders en leerkrachten meer rust in de groep, socialer gedrag en betere leerresultaten. Dat laatste is niet zo vreemd, want een ontspannen kind staat open voor nieuwe indrukken. De conclusie van peuterleidsters en leerkrachten die aanraakspelen en OK! toepassen is dat dit een positief effect heeft op de groepsvorming.

  Door OK! leren kinderen op natuurlijke wijze met hun grenzen en die van de ander om te gaan. Ze ontwikkelen respect voor zichzelf en elkaar, zitten beter in hun vel en pestgedrag neemt af. In een kindergroep waar aanraakspelletjes en ‘massage’ deel zijn van de dagelijkse activiteiten voelen kinderen zich meer geborgen en deel van de groep. De mens is een zoogdier. Huidstimulatie is voor hen een eerste levensbehoefte is, net als lucht, water en voedsel, liefde en veiligheid. Een kind dat onvoldoende huidstimulatie krijgt kan in zijn ontwikkeling geremd of beschadigd worden.

  Herman Bekker.

 3. Het pesten gaat nooit over zolang de pestkoppen niet worden aangepakt.
  Het zgn. pestprotocol houdt in dat diegene die gepest wordt sterker moet worden.
  Maar de pestkoppen die worden niet aangepakt en dus veranderd er niets.
  De eerste reacties op het bericht van de zelfmoord van Fleur waren wel heel duidelijk.
  Op de site van de Meppeler Courant schreef een moeder dat ze al een aantal keer bij de directeur van aoc terra (waar ook Fleur op zat) had aangeklopt omdat hun kind werd gepest maar dat ze geen gehoor kreeg.
  Er was niets aan de hand volgens die man.
  Zo’n man zou direct ontslagen moeten worden en zonder uitkering op straat worden gezet.
  Maar ja een school scoort niet als bekend wordt dat er zoveel gepest wordt en dat is het grote probleem.

  Jacob

 4. Het is verschrikkelijk wat Fleur allemaal is overkomen waardoor ze tot dit trieste besluit is gekomen!
  Helaas zijn er heel veel kinderen en volwassenen die ook door deze hel moeten.
  Pesten is verschrikkelijk!!!…
  Ik ben tot mijn twaalfde een heel open en spontaan vrolijk kind geweest.
  Totdat ik naar de middelbare school ging en vreselijk gepest ben.
  Mijn gymkleren werden door de stront gehaald, boeken vernield, teksten op het bord geschreven, en mijn mooie nieuwe (tweedehands) fiets met handremmen waar ik zo trots op was werd vernield.
  Ik werd dagelijks opgewacht onderweg en in elkaar geslagen.
  Soms zat ik tot 17 uur op school op het toillet verstopt omdat ik niet naar huis durfde.

  Dit alles heeft mij gevormd tot de persoon die ik nu ben…’
  Een enorm onzekere vrouw van 35.
  Die altijd bang is fouten te maken en te falen.

  het brengt me soms in de problemen omdat mensen niet steeds willen zeggen dat ik het goed doe.

  Daarom begrijp ik niet dat er nog zo enorm gepest word.
  Kinderen zien toch wat het kan veroorzaken.

  Maar het ergste vind ik dat volwassenen ook collega’s pesten.
  Dit moet stoppen.

  Fleur komt helaas nooit meer terug, en de kinderen en mensen die het hebben zien gebeuren zijn voor het leven getekend!!!
  Ik heb het met ze te doen.

  Fleur was een lieve mooie meid met nog een heel leven voor zich, en ik denk aan Tim…
  Die ook uit het leven is gestapt door pesten.

  Laten we allemaal even stil staan bij deze twee kanjers.
  En ook denken aan degene die geen naamsbekendheid hebben gekregen maar ook tot deze daad zijn gekomen.

  En ik denk ook aan alle kinderen die nu nog gepest worden.
  En ik hoop dat het mijn dochter en zoon nooit zal overkomen.

 5. Gisteren keek ik naar the voice kids. Een van de kandidaatjes was een meisje met een,voor haar leeftijd (11), klein postuur. Je zag meteen dat dit kleine meisje een mooie grote aura had. Ze werd op school omwille van haar postuur gepest en zelfs mishandeld.
  Ze zong tijdens de auditie de sterren van de hemel en daarbij wist zij ook nog een geweldige act neer te zetten. Je moet wel blind zijn om niet te zien dat dit een heel bijzonder meisje is. Ze kreeg een staande ovatie en de jury smolt ter plekke voor haar charmes en talent. Na afloop kwam Martijn terug op het feit dat zij werd gepest en moedigde hij haar aan om een hele lange neus naar de pesters te maken. Het valt mij op dat degene die gepest worden altijd iets moois of speciaals hebben. De pesters kunnen dus niet in het licht van zo’n engeltje staan dus willen zij het beschadigen. Dit zie je ook op het internet gebeuren. Hier gaat het helaas ook om volwassen personen. Mensen die zelf ook kinderen opvoeden. Het begint dus bij de ouderen. Het voorbeeld wat we als volwassenen afgeven is bepalend. Ook ik vrees dat het voorlopig nog niet afgelopen is. Er worden steeds meer bijzondere kinderen geboren. Deze moeten zich zien te handhaven tussen mensen die het normaal vinden hun frustraties en tekorkomingen uit te leven op anderen.

 6. Laat zij de laatste zijn geweest…dat zal niet lukken Nanko, hoe graag we met ons allen dat ook willen…want het ligt ook aan een hoger systeem waar wij vaak niet genoeg vat op hebben, dat verander je ook daardoor maar even niet.

  Hoe vaak is niet gebleken dat de mens van zeer goede wil is en kan zijn maar tegen vastgelegde, geroeste systemen aan loopt? We afhankelijk zijn van een overheid die uiteindelijk bepaald, leerkrachten, ouders….is het niet zo dat heel langzaam maar zeker onze vrije wil en goed doen aan banden wordt gelegd?
  Voel jij niet dat wij als mens vaak tegen een muur aan lopen, voor ons steeds meer bepaalt wordt? We gewoon niets meer in de melk te brokkelen hebben?
  Erger ons langzaam maar zeker steeds meer wordt afgenomen?

  Dan is het iedere keer weer heel nobel en medemenselijk dat we het steeds onder de aandacht brengen, dan doen we tenminste iets maar daar waar ze het goede voorbeeld moeten geven ontbreekt en zo wordt de maatschappij steeds harder en niet alleen kinderen maar ook volwassenen zien vaak geen uitweg meer.

  Zijn we de vaders vergeten die hun gezin meenamen in hun wanhoopsdaad?
  Die werden maar snel even betiteld als niet goed in hun hoofd….echter hun hoofd liep over van zorgen en het constant lopen tegen een muur, een van kastje naar de muur. Deze hebben hulp gezocht en niet gekregen.
  Zijn wij ons bewust hoe ver een persoon heen is die besluit om uit de wereld te stappen? Het is en blijft een wanhoopsdaad en deze mensen voelen zich alleen en verlaten. En wij voelen ons verantwoordelijk en tonen dat om erover te schrijven, zodat ze niet worden vergeten….maar de laatste zal het jammer genoeg niet zijn.

  We moeten ons realiseren dat er onder ons pesters en intriganten zullen blijven bestaan ook onder volwassenen, zij doen dit ook omdat ze er bij willen horen, indruk willen maken, hun rotleven daardoor leefbaarder schijnt te worden…een invulling die vaak uit de hand loopt. Zij zijn ook uit om personen te isoleren en te straffen voor wat zij denken te ontberen….eigenlijk normaal willen zijn zoals diegenen die ze pesten en bloed onder nagels vandaan halen. Ook volwassenen lopen tegen een maatschappij aan met alleen maar regels waar ze niet van af willen wijken.

  Sorry, al schrijvende is het langer geworden dan de bedoeling was……eigenlijk wil ik zo tegen het nieuwe jaar aan proberen te vragen om ook in deze crisistijd dichter als mens bij elkaar te komen, de signalen te herkennen en elkaar te steunen, zo ver dat mogelijk is.
  Ik ben dankbaar dat ik dit jaar een paar mensen heb mogen leren kennen die ik van heel voorzichtig naar een stukje openheid, vertrouwen heb zien groeien, want we mogen onszelf zijn en onze mening, ervaring ventileren, we leven nog in een vrij land laten we dat koesteren en elkaar helpen en bijstaan.
  Samen staan we sterk!!!!!!

  Een heel gezond en voorspoedig 2013.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s