Verrotte maatschappij…

We jammeren en jeuzelen wat af in ons kikkerlandje. Kreunen en steunen om het hardst als er weer nieuwe bezuinigingsmaatregelen worden afgekondigd. Roepen voor de zoveelste keer in koor dat het land naar de gallemiezen gaat. Ja hoor, u heeft volkomen gelijk. En weet u wat? We werken er zelf dapper aan mee.

Tijdens de oudejaarsnacht stond ik in de stromende regen naar het vuurwerk te kijken. Terwijl er naast mijn voeten een uitgeblust stuk vuurwerk neerplofte dacht ik aan die 70 miljoen euro die in een paar uur tijd letterlijk en figuurlijk in rook opging. Dacht ik tegelijkertijd aan al die mensen die het afgelopen jaar de deuren van de voedselbank uit de scharnieren hebben gelopen. In de rij hebben gestaan om een fatsoenlijk kerstdiner op tafel te krijgen.

Ik zag de beelden weer voor mij van mensen die ook in een rij hebben gestaan. Tijdens de verkoop van vuurwerk. Doodleuk voor de televisiecamera kwamen vertellen dat er voor honderden euro’s in de plastic tas of doos zat. ‘Van de ratten besnuffeld zijn ze’, zei ik tegen mijn wederhelft. ‘Eerst moord en brand schreeuwen dat het steeds moeilijker wordt om de boodschappen te betalen en vervolgens in een paar minuten tijd de waarde van enkele voedselpakketten de lucht in schieten. Zoiets valt toch niet te rijmen?’ Ik wil niemand zijn pleziertjes afnemen, maar als het mijn buren waren geweest? Dan had ik ze de waarheid verteld.

Wat is er in hemelsnaam mis met ons land dat  we constant lopen te klagen. Ons te buiten gaan aan zaken die je in tijden van crisis het eerst terzijde zou schuiven. En ondertussen niets meer voor een ander over hebben. Ik zag een voorbeeld op het weblog van De Dagelijkse Standaard waaruit op een keiharde manier blijkt wat de heersende moraal is. Hoezeer we met onszelf bezig zijn.

Getuigen van een vuurwerkongeluk in Zaandam hebben geweigerd hulp te bieden aan een 12-jarige jongen. De politie vroeg mensen om water te halen om de brandwond van de jongen te koelen, maar aan dat verzoek gaf niemand gehoor. Blijkbaar interesseerde het omstanders gewoon geen reet; zij waren nieuwjaar aan het vieren! Het was tijd voor feest, niet voor hulp aan gewonde jongetjes! Val een ander lastig met dat soort idiote verzoeken! En ondertussen klagen diezelfde mensen wel steen en been dat het zo snel bergafwaarts gaat met de samenleving. Vindt u het raar? Natúúrlijk gaat het land kapot als dit het nieuwe normaal is.

Mistroostig zou je er van worden. Terwijl de ene knal na de andere klonk en de donkere hemel met kleurig siervuurwerk werd gevuld, keek ik naar het kereltje dat vlak bij mij stond. Hij genoot zichtbaar. Met een brede grijns op het gezicht en een veiligheidsbril op zijn neus. Verstandige ouders dacht ik nog. Zouden zij zich ook bewust zijn geweest van het feit dat ze zojuist een aardig karretje boodschappen in rook hadden laten opgaan?

 

8 gedachtes over “Verrotte maatschappij…

 1. Zou een treurig zooitje worden als je hier over doordenkt.
  Vuurwerk afschaffen!dan ook maar de mensen veroordelen die op vakantie gaan,wat dacht je van al die mensen die een auto kopen en uit eten gaan,of naar de bioscoop, en dat terwijl er voedselbanken bestaan, als je eens per jaar vuurwerk gaat veroordelen wat is dan het einde.
  Ed

 2. Kerst en ook oud naar nieuw wordt meer traditie dan wat het moet zijn.
  Zo las ik op facebook bij iemand: Zo de kerstspullen weer opgeruimd, is eigenlijk wel een gedoe voor een paar dagen.
  De een wil nog meer kerstspullen etaleren dan de ander.

 3. Wat ik helemaal schandalig vind! Dat er voedsel van de voedselbanken wordt gestolen! Wordt uitgedeeld aan vrienden en kennissen, die het wel kunnen betalen!
  Door de vrijwilligers die het ophalen, ook knuffels voor Roemenie. Het mooiste wordt er vooraf al uitgehaald!
  Dat is stelen van de allerarmsten! SCHANDE. Ik weet dit verhaal van iemand uit Den Haag.
  Verbeter de wereld en begin bij jezelf en zo laag is men blijkbaar gezonken in NL.
  Heb niet iemand aan de tlf gehad en wordt er errug boos over, want gaan voor de Kerst voor 70 euro uit eten, maar wat doen ze dan wel voor hun medemens?
  Ja en sorry voor de mensen die het heel slecht hebben.
  Ik heb ook een heerlijk Kerstdiner gekookt voor mijn moeder van 83 en mijn schoonmoeder van 90.
  Krijgen die ook eens goed te eten.

  • Dit verhaal lijkt mij onwaarschijnlijk. De mensen achter deze instantie zijn altijd erg gedreven mensen.
   Ik zou dit verhaal ook zeer zeker niet generaliseren naar alle voedselbanken.

   Dat er mensen zijn die vuurwerk kopen hoeft nog niet te betekenen dat deze mensen niets voor minder bedeelde mensen over hebben.

 4. Mooi verwoord (zoals je wel vaker feiten glashelder verwoord) … ik heb geen geld voor vuurwerk (dus ook niets gekocht) omdat mijn centen gereserveerd dienen te worden om het eigen risico van de zorg te kunnen bekostigen. Dit is niet zeuren of klagen om iets dat ik niet heb, maar een glashelder feit 🙂

 5. Ja de maatschappij wordt verrotter en mensen krijgen steeds een korter lontje en worden onverdraagzamer.
  Zo heb ik dit jaar voor het eerst de politie gebeld om te klagen over vuurwerk.
  Ruim een week van tevoren knalde het hier al. Nu vind ik een astronautje of vuurpijl niet erg, want ik ben ook jong geweest, maar dit jaar leek het wel oorlog!
  Dat was geen normaal vuurwerk meer maar bommen!
  De kat vloog steeds van ellende onder de tafel en ik kreeg ook bijna een “hartstilstand” van de schrik.

  Ja tuurlijk kun je kiezen om het geld voor vuurwerk naar een goed doel te storten.
  Toch begrijp ik de mensen die vuurwerk kopen en het afschieten, omdat men mischien na een jaar ellende even uit zijn dak wil gaan!
  Wellicht zijn die mensen niet met vakantie gegaan of hebben het hele jaar op andere manieren bezuinigd om een fijne Kerst en Oudjaar te kunnen vieren!?

  Ook ik heb genoten van de vele mooie vuurpijlen en het vuurwerk om 00.00 u!
  Nanko jij ging toch ook naar het vuurwerk kijken.

  Waarom keek je naar het vuurwerk?
  Om te zeggen: tjonge jonge wat een geld gaat er de lucht in?
  Of keek om te genieten?

  Ik heb er van genoten, 1 maal per jaar het nieuwe jaar inluiden met de hoop op een beter jaar! Flesje champagne open en je familie en vrienden het beste wensen.
  Dus ik ga al die mensen die dat vuurwerk hebben aangeschaft en waarvan ik heb meegenoten niet veroordelen, want dan zou ik hypocriet zijn.

  En over verdraagzaamheid gesproken, ik gun ze de lol 1 maal per jaar.

  Ik wens jullie allemaal een heel verdraagzaam, maar vooral gezond en gelukkig 2013!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s