Miriam, zinloos offer van bruut geweld…

Zou het kunnen zijn dat de 16-jarige Mirjam Abarkan uit IJsselstein het slachtoffer van eerwraak is geworden? Het meisje dat, vermoedelijk door haar 42-jarige moeder, op de tweede dag van 2013 in de ouderlijke woning aan het Saffierpad is neergestoken?

Omwonenden hebben verklaard dat de leerling van het Cals College in IJsselstein bekend stond als een ‘net en sociaal meisje.’ Het slachtoffer, wiens werkelijke voornaam Maryam is, heeft bijna vier jaar geleden nog geld bijeen gesprokkeld in een actie tegen zinloos geweld.

Waarom reageert een moeder zo wanhopig dat ze haar dochter van het leven berooft? Op social media laat men er in ieder geval geen gras over groeien. Daar doen de wildste geruchten de ronde. Een van de hardnekkigste is dat Mirjam zwanger was van haar vriendje zou zijn geweest.

Het lijkt me wel duidelijk dat dit een geval van eerwraak is. Meisje heeft geen zin in gedwongen huwelijk met een neef of zo. En dus moet ze dood.

Een hele boute veronderstelling, vindt ook de politie. Vooralsnog is er namelijk niets dat in de richting van eerwraak wijst. Zouden er best andere oorzaken tot dit verschrikkelijke drama geleid kunnen hebben. Bovendien wordt eerwraak volgens deskundigen doorgaans niet door vrouwen gepleegd. Komt het onder Marokkanen zelfs niet vaak voor. En gebeurt het meestal met voorbedachte rade.

Hoewel het gezin als redelijk modern te boek stond, werd wel verwacht dat Mirjam in grote lijnen volgens de gebruiken van de Islam zou leven. Ze hoefde geen hoofddoek op. De tiener had echter niet veel op met de godsdienst van haar ouders. ‘Ze wilde een leven zoals ieder ander opgroeiend Nederlands meisje. Met alle vrijheden die daar bij horen’, zegt een vriendin van haar op internet. Die houding werd haar volgens ingewijden niet in dank afgenomen. Haar relatie met een 17-jarige Nederlandse jongen deed daar geen goed aan. Die paste al helemaal niet binnen de opvoeding die de ouders voor ogen stond. Het vriendje liet na de dood van Mirjam deze boodschap achter.

mirjam

Zou het mogelijk kunnen zijn dat hij de oorzaak is geweest van een totaal uit de hand gelopen ruzie tussen moeder en dochter? Het verklaart wel waarom een vriendin van het slachtoffer heeft gezegd dat er vaker trammelant binnen het gezin was.

Intussen circuleren er berichten over het internet dat het meisje het incident gedeeltelijk aan zichzelf te wijten heeft gehad. Nog erger is dat er in sommige Marokkaanse kringen een vorm van rechtvaardiging voor de daad wordt gezocht. Sommige meiden zouden te Westers zijn geworden in de ogen van hun veel traditionelere ouders.

Jammer dat het een leven heeft gekost maar ik acht de rest gewaarschuwd. Wij hebben een wereld en de Hollanders hebben een totaal andere wereld.

Hoe diep kun je zinken met het plaatsen van dergelijke uitlatingen. In wat voor maatschappij belanden we als dit soort onzinnige teksten voor lief worden genomen. Omdat de cultuur van de een niet die van de ander is. En kennelijk nooit mag worden. Mensen met een niet-Nederlandse achtergrond die zichzelf ontwikkelen zoals wij dat graag zien gaan we dan maar met geweld tot de orde roepen?

Dat gezegd hebbende moeten we vooral niet de fout maken om meteen met de beschuldigende vinger in de richting van de Islam te wijzen. Een etiket op het voorval te plakken en in een hokje te plaatsen. Omdat het mooi in het algemene beeld past.

Wat het werkelijke verhaal ook is, het blijft triest dat er na Fleur Bloemen weer een jong meisje uit het leven is weggerukt. Een zinloos offer van bruut geweld. Dat het nieuwe jaar nog geen week oud is en de volgende stille tocht zich al weer aandient…

De moeder van Miriam is vandaag voorgeleid aan de rechter-commissaris. Zij zit nu in bewaring op verdenking van moord dan wel doodslag. De politie zet het onderzoek voort. De vrouw zal door gedragsdeskundigen onderzocht worden. Op dit moment kunnen er nog geen conclusies worden getrokken over de exacte toedracht en haar motieven. Op 17 januari zal de rechtbank een beslissing nemen over het verdere voorarrest.

3 gedachtes over “Miriam, zinloos offer van bruut geweld…

  1. het is geen eerewraak en ze is ook niet gedwongen te trouwen het zijn allemaal leugens enzo geloof er niet in net als dat ze zeiden dat ze zwanger was nou dat was ook al niet zo!!! …

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s