Niet alles zichtbaar bij Ontvoerd…

In zijn artikel in de Volkskrant van 7 januari jongstleden leverde Jean Pierre Geelen kritiek op het programma Ontvoerd van RTL 4. In dat programma is te zien hoe John van den Heuvel ontvoerde kinderen terughaalt vanuit het buitenland. Geelen stelt vast dat de kinderen niet alleen worden getraumatiseerd door de ontvoering zelf, maar ook door de acties van John van den Heuvel. Bovendien merkt hij op dat over de wil van de kinderen niets wordt gezegd en dat je het als kijker maar moet geloven dat het nu goed met hen gaat. De reactie van Geelen maakt duidelijk dat enige uitleg over het onderwerp internationale kinderontvoering zinvol is. Die uitleg geeft Pieter Vermeulen. De Hagenaar doet onder meer aan bemiddeling en coaching bij internationale kinderontvoeringen.

‘Als internationaal familymediator ben ik betrokken bij tal van kinderontvoeringszaken, in samenwerking met het Centrum Internationale Kinderontvoering. Ik richt me vooral op hulp en ondersteuning aan ouders en kinderen die met dit beladen onderwerp te maken krijgen. Vanuit die achtergrond heeft de redactie van Ontvoerd mij verzocht om medewerking aan het RTL 4 programma te verlenen.’

Internationale kinderontvoering is volgens Vermeulen een complex drama. Meer dan tachtig landen zijn in het zogenaamde Haags Kinderontvoeringsverdrag overeengekomen dat kinderen zo snel mogelijk teruggeleid dienen te worden als is aangetoond dat het kind ontvoerd is door een ouder. Vervolgens moet uitvoering worden gegeven aan die terugkeer. Niet ieder verdragsland past de regels echter strikt toe.

‘In de uitzending die zich in Bosnië afspeelde werkte de overheid bijvoorbeeld niet actief mee aan hetgeen is vastgelegd in het Haags Kinderontvoeringsverdrag. Zo zijn er meer landen waarin dat het geval is. Daardoor kan het lang duren voordat een terugkeer plaatsvindt en niet zelden ontbreekt het de ‘achtergebleven ouder’ aan middelen om de advocaat- en proceskosten in het buitenland op te hoesten. Sommige ouders zijn hun kind dan ook gewoon kwijt. Of beter gezegd: sommige kinderen zijn daardoor een van hun ouders kwijt.’

Vermeulen zegt dat in landen waarin de overheid zich wel actief opstelt om het kind terug te geleiden, het kind vaak in een heel nare situatie wordt gebracht. ‘Als de ontvoerende ouder namelijk geen enkele bereidheid toont om mee te werken aan terugkeer zal de plaatselijke politie eraan te pas moeten komen om het kind over te dragen aan de (achtergebleven) ouder. Leuk is anders.’

Het programma Ontvoerd gaat over de weg die een ouder moet gaan om zijn of haar kind terug te krijgen. De teruggeleiding wordt in beeld gebracht en het is volgens Vermeulen duidelijk dat dit vragen oproept. ‘Je kunt van mening verschillen over de manier waarop de terugkeer van een kind in beeld wordt gebracht. Maar voor mij als hulpverlener staat niet de teruggeleiding op de voorgrond, hoe erg dat ook is voor een kind. Belangrijker is het feit dat het kind terugkeert naar een veilige en vertrouwde omgeving in Nederland waar hij het drama en het trauma van de ontvoering kan verwerken. Juist in situaties waarin ouders gescheiden zijn hebben kinderen recht op bescherming en contact met beide ouders. Daarom mag ontvoering niet worden getolereerd en zijn er regels, wetten en verdragen.’

Door de ontvoerende ouder is hen ingepeperd dat de andere ouder niet deugt

Geelen vraagt zich misschien af wat het kind nu zelf wil in dit soort gevallen. In het algemeen kan Vermeulen daar wel wat over zeggen. ‘Ik heb veel met ontvoerde kinderen gesproken. Het valt me op dat zij vooral rust willen. Het lijkt er soms zelfs op dat het hen niet uitmaakt bij wie van de ouders ze het liefst verblijven, als er maar rust is in hun leven. En duidelijkheid over hun situatie. In meer extreme gevallen hebben zij een uiterst negatief beeld van de achtergebleven ouder. Door de ontvoerende ouder is hen namelijk ingepeperd dat de andere ouder niet deugt. In die gevallen is hereniging met de achtergebleven ouder geen feest.’

Goede nazorg en begeleiding bij terugkeer is juist dan noodzakelijk. Een therapeutisch traject dat geruime tijd in beslag neemt en waarbij discretie noodzakelijk is voor een goed verloop ervan. Vermeulen: ‘Dat de makers van het programma die hulp aan ouder en kind niet uitvoerig in beeld brengen mag hen niet verweten worden. Ook niet als een kijker zoals Jean Pierre Geelen daar behoefte aan heeft.’

De methode van de zogenaamde terugontvoering is volgens hem niet wezenlijk anders dan wat de ontvoerende ouder heeft gedaan. ‘Het is illegaal. Er zijn wetten en regels om je aan te houden. En voor eigen rechter spelen kan in een rechtstaat niet worden getolereerd. Zelfs niet als je vindt dat je kind onterecht is meegenomen naar het buitenland. Ik heb geleerd hoe ingewikkeld familiekwesties kunnen zijn en daarom moet altijd gerefereerd worden aan het recht als ijkpunt. Ook al kun je soms kritiek hebben op de uitvoering van het recht. Kinderen verdoven om ze terug te ontvoeren kan echt niet en is niet iets om trots op te zijn. Het betekent gewoon dat je lak hebt aan het recht en het is voor niemand toetsbaar of je handeling te rechtvaardigen is.’

Zie ook het blog van Pieter Vermeulen.

 

6 gedachtes over “Niet alles zichtbaar bij Ontvoerd…

 1. Als ze nou eens al die energie zouden steken in therapie voor de ouders zodat deze leren om wel goede ouders te worden en hun eigen frustraties en woede aan de kant te zetten, zodat ze elkaar als ex partner respecteren als vader of moeder van hun kind. Kind heeft beide nodig en in mijn ogen kan een kind niet door een eigen ouder ontvoerd worden. Hoogstens kun je spreken van frustreren omgangregeling!
  Maar daar hoef je voor voorbeelden helaas niet voor naar het buitenland.Ps.ik spreek uit ervaring
  Walgelijk vind ik het om zo kijkcijfers te scoren

 2. Sorry, had het niet gedacht maar toch weer ook een sensatieprogramma. Voor sommige kinderen maken ze het er niet beter op. Die vrouw was ziek en wou meermalen de aangeboden reis naar Canada niet aan. Nou na drie jaar, het leven van dat kind weer op zijn kop. Daar moet ze aan denken.. Op het moment nu zie je vader met kind hij draagt het tasje van zijn kind,heeft haar alleen opgevoed. Zij kon het niet vanaf haar geboorte,zegt ze zelf.Ik ga niet de afloop bekijken erger me al sinds het programma begonnen is. Ex-politieman wil populariteit programma van De Vries overnemen.

 3. Wederom een vreselijk iets, kinderontvoering . net als seksueel misbruik. Het kind is en blijft het slachtoffer. ..ik lees: DE KINDEREN WILLEN RUST..vind je het gek.

  Ontvoering zou nooit mogen plaatsvinden daar begint het al mee. Helaas keiharde waarheid: slachtoffer : NIET DE OUDERS zozeer ..nee het KIND!

  De juiste oplossing? Die heb ik niet , iedere situatie is weer anders dus per situatie bekijken net als bij andere zaken. En dat kost tijd ,geld etc. en dan denkt de heer van den Heuvel dit EFFE…op te lossen.

  Ik vraag me dan af waar zijn we mee bezig? Volksvermaking over de rug van kinderen ? .
  Hier moet je op deze manier geen programma over maken. Puur aandacht voor de heer van den Heuvel ..sensatie he ..bah ..walgelijk vind ik dat.

  want krijgen we nu ook een vervolg op dit programma ,van de heer van den Heuvel ..een vervolgprogramma hoe het na een jaar bv gaat met deze kinderen???

  Deze kinderen hebben rust nodig inderdaad ..wanneer luisteren we eens naar het kind zelf?? Wat wil het kind? ..Nogmaals iedere situatie is anders en om inderdaad een kind weer te “ontvoeren”….waar zijn we dan mee bezig???

  Ik wens ook allen die hier mee te maken hebben/krijgen alle kracht want wat is dit heftig.

  Luister naar kinderen die vreselijke dingen moeten meemaken. Begeleiding is keihard nodig (hetgeen in Nederland amper echt “aanwezig”is)
  lierde , warmte en aandacht ..en dan wel gemeende liefde , warmte en aandacht

  sterkte nogmaals

 4. Het behoeft geen betoog dat het er bij de beide ouders om gaat, je kind/kinderen bij je te hebben en te houden.
  Wanneer de rechter in Nederland bepaalt heeft dat het kind bij de moeder mag blijven is er m.i al recht gesproken.
  Je kind terughalen zonder recht? Wellicht niet op de manier zoals een MENEER dat pleegt te doen, en al of niet met slaappil in een handbagage. Echt belachelijk.
  Maar wat dan? Doorgaans is het door/voor hulpverleners in theorie vrij gemakkelijk om suggesties aan te dragen wat wel en niet te doen omdat zij er niet emotioneel bij betrokken zijn.
  Wellicht ziet een achtergebleven moeder dit toch anders want zij weet en wie niet dat de wetten e/o medewerking in de meeste zuidelijke landen niet aan de orde is. Wetende dat de pen aldaar niet sterker is dan het zwaard.
  Het ligt dus heel precair en emotioneel en ja de kinderen zijn absoluut de dupe, maar wat weegt het zwaarst?
  Je kind terughalen of het accepteren dat het tijdens een langdurige en voortslepende rechtszaak aldaar het ergens in Islamabad o.i.d. opgroeit. Met de leefwijze en gewoontes vandien.
  Goddank dat ik die keuze niet hoef te maken en wens een ieder die het wel moet doen heel veel wijsheid.

 5. Verhelderend artikel waarin duidelijk wordt dat internationale kinderontvoering niet iets is uit een spannend jongensboek, maar een serieuze zaak waar zorgvuldig mee omgegaan dient te worden.
  Terugontvoering na ontvoering is in ieder geval niet de wenselijke oplossing voor het ontvoerde kind.

 6. HKOV, mooi dat het er is. Maar zelfs als een rechter concludeert dat er sprake is van ontvoering, wil dat nog niet zeggen dat het kind wordt teruggeleid. Zoals uit bovenstaande duidelijk wordt, is het het kind dat het grootste slachtoffer is. Het kind heeft RECHT op BEIDE ouders. En inderdaad, de achterblijvende ouder is meestal volledig zwartgemaakt. Herstel van de band kan hierdoor zelfs blijvende schade oplopen. Voor de heer die kinderen terughaalt zonder ‘recht’ heb ik geen goed woord over: de kinderen worden gewoonweg voor een tweede keer ontvoerd!
  In- en intriest is het. Wij hopen ooit weer herenigd te worden…

  HKOV, justitie, wetten, rechters in thuisland en land van ontvoering? Wij zijn een pijnlijke, trieste ervaring rijker en een grote illusie armer.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s