De nachtmerrie van een ouder…

Het is de nachtmerrie van menig ouder. Een minderjarige dochter die seks heeft met een voor haar volslagen onbekende man. Tegen betaling, maar dan nog. De rechtbank in Groningen kreeg er maandag mee te maken. In de beklaagdenbank zat een 31-jarige man uit Ossendrecht. De aanklacht tegen hem luidt misbruik van een 14-jarig meisje met een verstandelijke beperking.

door Koen van Lannik

Je krijgt contact met een meisje en hebt er een urenlange autorit voor over om het kind in Winschoten te ontmoeten. In de auto ligt een camera en de man heeft geld bij zich. Zijn intenties lijken overduidelijk. Hij wil seks met haar en er opnames van maken. Omdat hij 31 is en zij op het moment van het misbruik nog maar 14 jaar, mocht de man vandaag opnieuw een rit maken. Nu richting eerste verdieping van de rechtbank. Om zich voor zijn misstap te verantwoorden.  Want betaalt of niet, seks met een minderjarige is strafbaar. Ook al geven ze honderd keer aan er geen bezwaar tegen te hebben.

De Ossendrechter had het meisje via internet leren kennen. Er werd via het web over van alles en nog wat gesproken. Uiteindelijk dachten ze elkaar ‘zo goed’ te kennen dat er een ontmoeting op touw werd gezet. Hij zou in de auto stappen en naar Winschoten rijden. Zo’n 350 kilometer richting het Noorden. Ze zouden elkaar bij de Mc Donalds treffen. Het initiatief daartoe kwam van de man. Hij zag dat niet als een probleem. Ook al wist hij dat het meisje minderjarig was. Hij had foto’s van haar gezien maar zijn interesse in de tiener was er eentje van pure nieuwsgierigheid.

Een specifiek doel had de man niet gehad. De fastfood-zaak heeft het meisje niet aan de binnenkant gezien. Toen de Brabander ter plaatse was werd ze meegenomen naar een industrieterrein. Daar werd wat gepraat en gerookt en vervolgens had het duo seks. Volgens de man ging het ‘als vanzelf.’ De Ossendrechter legde zijn hoogtepunt op film vast en betaalde het meisje na afloop een bedrag van vijfhonderd euro.

Je vraagt je af wat een volwassene in hemelsnaam beweegt om een dergelijke actie uit te voeren. Seks met een kind hebben waarvan de hulpverleners zeggen dat ze naïef en kwetsbaar is. Een typisch slachtoffer van loverboys. Achteraf kan de verdachte zich wel voor het hoofd slaan. Omdat hij het nooit met een meisje van 14 jaar had mogen doen. Maar een verkrachter? Nee. Dat is hij niet. ‘Het was ongepast, maar ik was destijds zwak. Mijn vriendin ging vreemd’, klinkt het quasi verontschuldigend.

De moeder van het meisje leest een slachtofferverklaring voor. Met daarin de vragen die alle ouders zichzelf stellen als het tot dergelijke zaken komt. Waar heb ik gefaald. Wat had ik nog meer moeten doen om haar te beschermen. Had ik beter op moeten letten? Ze voelen zich schuldig. Waarom juist hun kind? Ze begrijpen het eenvoudig niet.

De Officier van Justitie begrijpt er ook niks van en wil, net als de rechtbank, de Brabander laten onderzoeken. Om in te kunnen schatten hoe weloverwogen de man heeft gehandeld. Geweten heeft dat hij met een kwetsbaar slachtoffer te maken had. Een gemakkelijke prooi. Mijn mening? Een overbodige maatregel. Iemand die dergelijke escapades uithaalt weet deksels goed dat je vanzelf bij twee uit komt als je één plus één optelt. De zaak wordt in april voortgezet.

7 gedachtes over “De nachtmerrie van een ouder…

 1. Inderdaad Monique, wat jij schrijft gebeurd helaas wel….Spreekwoord zegt niet voor niet een ouwe bok lust nog wel een groen blaadje..Tien ik 14 was liep ik van het station naar huis en zag een man aan komen maar ik had niks in de gaten toen de man voorbij kwam greep hij zo onder mijn rok..schrok me rot en deed aangifte..Het enige wat de politie zei moet je maar een langere rok aan doen je daagt ze zo uit en daar kon ik het mee doen

  • Ayla, onze maatschappij richt zich steeds meer op jonger. Ik vind het persoonlijk walgelijk als een man zich verontschuldigt met het feit , dat jonge meisjes ´nog strak zijn´ terwijl vrouwen die kinderen hebben gekregen dat niet meer zijn. Of zo wordt er nog vaak aan toe gevoegd: vrouwen van middelbare leeftijd zijn bitter´. Wel wie heeft ze dan zo bitter gekregen? Zeker het is leuk om te kijken naar het jonge spul om te zien hoe het zich ontwikkeld in de goede zin van het woord. Als je kinderen hebt gekend in hun peutertijd, die opeens een leuke tiener zijn geworden, maar meer ook niet. Als die man 500 euro van zijn bankrekening heeft geplukt blijkt dus dat hij het van te voren heeft bedacht. Ik kan geen medelijden met hem hebben. Maar ja het is niet alleen een probleem van mannen, vrouwen zijn tegenwoordig ook met ´toyboys´bezig. Ben ik dan zo oud dat ik gewoon een man leuk vindt om wie hij is en niet omdat hij strak in het vel zit en een sixpack heeft ? 🙂

 2. Neen, ik praat het niet goed, ik zeg alleen wat mijn puber overkwam. Die kwam vaak stomend van woede thuis als er een middelbare heer haar openlijk zat aan te staren en wat ik begrepen gebeurt dat vaker dan men denkt. Mijn dochter ging gewoon in een spijkerbroek met een trui of een t shirt over straat dus niet uitdagend. Ik probeerde alleen uit te leggen dat er dus mannen zijn die dus op jonge meisjes kwijlen en dat ik niet denk dat de man ´zwak´ was. Ik heb gelukkig een dochter die mondig is en niet bang uitgevallen en toen ze een keer ging winkelen en een man schuurde langs haar toen ze in een winkel was heeft ze die gewoon in de winkel rekken geduwd. Nabokov heeft Lolita niet voor niets geschreven zullen we maar zeggen. In dit geval wist de man goed wat hij deed en kun je rustig zeggen dat hij zijn straf verdient, maar wat moet je dan van mannen zeggen die gewoon in stilte zich verlustigen en huiswaarts keren naar vrouw en kinderen?

 3. Wat is nu Uw thema ? praat U het goed of zegt u eigenlijk nou ja toch een beetje eigen schuld had je maar geen borsten moeten krijgen..
  Borsten is hier kennelijk de isu , maar het verhaal gaat over een viespeuk die z’n tengels niet thuis kan houden ?
  Het kind is 14 jaar met een verstandelijke achterstand en naïef , kijken mag en is tot daar aan toe.
  Maar een goed figuur of niet, seks met minderjarigen en zeker van dit kaliber, bovendien met voorbedachte raden is toch echt heel fout.

 4. Toen mijn dochter in de pubertijd kwam en een leuk figuurtje kreeg waren er toch veel heren van middelbare leeftijd, die openlijk naar haar borsten staarden, haar opeens een lift aanboden of kwijlden op afstand. Dus zo vreemd vind ik dit bovenstaande niet nee.

  • ‘Dus zo vreemd vind ik dit bovenstaande niet nee’ Die mag u eens uitleggen. Het lijkt er op dat u een en ander een beetje zit te bagatelliseren. Misbruik is fout. Hoe dan ook, in welke vorm dan ook. Daar heeft de ontwikkeling van een kind niks mee te maken.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s