Oplichter pootje gelicht…

Met de aanhouding van een 24-jarige man uit Stadskanaal en een 25-jarige man uit Vledderveen denkt de Politie Noord-Nederland zeker 89 aangiften van oplichting te hebben opgelost. De verdachte heeft zich in de maand september van het afgelopen jaar in korte tijd veelvoudig aan oplichting via het internet schuldig gemaakt.

De politie in het hele land werd op een gegeven moment geconfronteerd met veel aangiften van oplichting via internet. Alle gevallen van oplichting kwamen uit bij de internetsite Prolecto.nl. Op de site werd vooral witgoed en andere elektrische apparatuur aangeboden voor aanmerkelijk lagere bedragen dan de detailhandel. Veel mensen bestelden goederen en maakten het geld rechtstreeks over op de rekening van de oplichter. Toen de gedupeerden geen goederen kregen, deden zij aangifte.

De districtrecherche van Winschoten startte een onderzoek naar de bewuste internetsite. De recherche kwam er al snel achter dat de site werd beheerd door een bekende 24-jarige veelpleger uit Stadskanaal. In de zomer van het afgelopen jaar had de politie de Kanaalster al eens aangehouden voor internetoplichting met toegangskaarten voor concerten. Toen werd hij na verhoor naar huis gestuurd. Kort daarna ontving de recherche Winschoten van de Regiopolitie Kennemerland, de Dienst Bovenregionale Recherche, Bureau Fraude Meldpunt zeker 70 Internetaangiftes van  oplichtingspraktijken van de internetsite Prolecto.nl.

De rechercheurs verzetten veel werk bij het uitzoeken van de vele aangiften. Daarbij onderzocht de recherche ook de financiële handel en wandel van de jonge oplichter. Hierbij werd in beeld gebracht wat de 24-jarige man vermoedelijk aan de oplichtingspraktijken had verdiend. Het landelijk programma Tros Opgelicht besteedde eind vorig jaar al uitgebreid aandacht aan de praktijken en de werkwijze van de man.

De man werd begin vorige week in een woning in Wolvega aangehouden. Hij werd voor verder onderzoek ingesloten. De recherche trof in het huis veel nieuwe en luxe goederen aan. Ook was de woning totaal nieuw ingericht met luxe meubels. Omdat de politie vermoed dat de goederen zijn gekocht met crimineel geld werden deze in het kader van ontneming in beslaggenomen. Ook werden twee personenauto’s meegenomen.

Maandag werd een 25-jarige man uit Vledderveen aangehouden. Hij wordt verdacht van het verlenen van financiële en praktische hand- en spandiensten. De politie denkt dat hij een beperkte rol heeft gespeeld.

De recherche heeft de Stadskanaalster verschillende malen verhoord. Hij werd geconfronteerd met veel onderzoeksgegevens. De man beriep zich telkens op zijn zwijgrecht en werd vrijdag aan de rechter-commissaris voorgeleid. Deze heeft beslist dat de verdachte langer vast blijft zitten. Het 25-jarige hulpje mocht na verhoor, in afwachting van zijn strafzaak, het politiebureau weer verlaten.

De politie heeft het onderzoek nog niet afgerond. De recherche zal het uitgebreide dossier opmaken en naar het Openbaar Ministerie sturen. De officier van justitie beslist op grond van het dossier wat er met de verdachten moet gebeuren.

Bron: Politie.nl

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s