Shockerende maatschappij…

Het lukt de maatschappij iedere dag opnieuw om te shockeren. Af en toe kun je het ongeloof van m’n gezicht scheppen over de zaken die mij ter ore komen. Voorvallen die elke realiteitszin tarten. De gruwelen die mensen elkaar aandoen. Leed in alle soorten en maten. We schudden het hoofd, spreken onze verbazing en afschuw uit. Gaan daarna over tot de orde van de dag. Omdat er, hoe gruwelijk het ook klinkt, morgen ander leed op ons wacht. Dat is namelijk de keiharde realiteit.

Voor mij ligt het relaas van Suzanne. Met daarbij de boodschap dat ik het maar op mijn weblog moet plaatsen. Ik vraag haar of ze dat wel zeker weet. Ze heeft er geen problemen mee. Zij niet, maar ik wel. Het is namelijk nogal wat als je misbruikt wordt op een moment dat je zintuigen niet werken zoals het hoort. Voor het eerst sinds tijden twijfel ik.

Ze voelt hoe een onbekend lijf in het hare dringt. Het lichaam beweegt op en neer. Kreunt en steunt. Vraagt of ze het lekker vindt. Ze wil dat hij ophoudt en duwt hem weg. Wordt misselijk en gaat naar het toilet. Daar zijn de sporen van overmatig alcoholgebruik volop zichtbaar. De penetrante geur van braaksel komt haar tegemoet. Beneemt haar bijna de adem. Alles zit onder. In de badkamer kijkt ze in de spiegel naar een gehavend gezicht. Vol wonden zonder een verhaal. Suzanne kan zich niets meer herinneren. Er zijn alleen maar vragen..

Ze maakt zichzelf vervolgens een verwijt. Vindt dat ze haar hoofd had moeten gebruiken. Zou ze iets teveel hebben lopen flirten? Dronken als ze was de man onbewust een vrijbrief hebben gegeven om zich aan haar te vergrijpen? Zij weet het niet. Heeft een black-out gehad. En zo ja, dan nog blijft de vraag waarom hij daar op ingegaan is. Waarom heeft hij niet gewoon zijn hoofd gebruikt. Afstand gehouden. Dat zou namelijk wel zo logisch zijn geweest.

Wat blijft is het akelige gegeven dat er op een grove manier misbruik van een weerloze vrouw is gemaakt. Van iemand die niet helder kon nadenken. Als gevolg van de drank tijdelijk ontoerekeningsvatbaar. Ik kan in niets een rechtvaardiging zien om de lichamelijke integriteit van iemand op zo’n moment te schenden. De wet is daar vrij duidelijk over. En dat is maar goed ook. Want zou dat niet zo zijn, dan is straks iedere dronken vrouw aangeschoten wild.

Mijn twijfel is weggenomen. Een poosje na het voorval besluit ik Suzanne opnieuw met haar verhaal te confronteren. Omdat ik duidelijk wil maken wat het teweeg kan brengen als het eenmaal over internet vliegt.  Iedereen zal zich er op storten. Het zal haar heel lang achtervolgen. Sommigen zullen een schouder aanbieden om op uit te huilen. Anderen zullen haar de rug toekeren. Zonder pardon veroordelen.

Na enige aarzeling zegt Suzanne dat ze haar lesje wel heeft geleerd. En dat het een waarschuwing voor iedereen moet zijn. Zorg dat je je hoofd er bij houdt. Waar je ook bent. Met wie je ook bent…

5 gedachtes over “Shockerende maatschappij…

  • Klopt, daar was inderdaad een reden voor. Had niets met reactie op zich te maken. Meer met afspraak die ik met iemand anders heb gemaakt.

 1. Het verhaal van ‘Suzanne’ staat niet op zich. Wat haar is overkomen, puur om te waarschuwen, is een goede zaak.
  Respect hiervoor…..
  Het is ook een stuk eigen verantwoording om niet te veel te drinken en je hoofd in alle omstandigheden erbij te houden.
  Hiermee wil ik dus beslist niet aangeven dat de verantwoording alleen bij slachtoffer ligt, het maakt de daad alleen makkelijker.
  En mensen die daar misbruik van maken zijn ratten, laat dat duidelijk zijn.
  Ja…Nanko de hele wereld, mensheid doen elkaar vreselijk dingen aan.
  Ouders houden hun hart vast als tieners uit willen, want ook al drinken ze geen alcohol , veel verkrachtingen vinden ook plaats omdat er een pilletje in drank wordt gegooid. Het ook zich binden aan dader begint vaak met zoiets denk aan de loverboys.
  Het enige wat we kunnen doen is voorbeelden blijven geven en waarschuwen, zodat ouders dat door geven aan hun kinderen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s