Over Danny, dope en domoren…

Als je klaar bent met VI op de maandagavond wil je wel even iets zien met wat meer inhoud dan een aaneenschakeling van Televizierring winnende platvloerse opmerkingen. Kijkbuis glurend Nederland werd maandagavond op zijn wenken bediend. Wilfred Genee interviewde oud-wielrenner Danny Nelissen. De amateur-wereldkampioen op de weg van 1995, tegenwoordig sportjournalist en analiticus, heeft bekend doping te hebben gebruikt. En ja, dan heb je de poppen aan het dansen. Zagen ze je benen, figuurlijk gesproken dan, bij de knieën af.

Gore vetlap, vieze lafaard, vuile leugenaar, hypocriete zak. Nelissen is het allemaal omdat weldenkend Nederland dat vindt. Want ja, doping gebruiken? Dat doe je niet. De oud-prof werd behoorlijk in de tang genomen door Genee, de man bij wie hij tijdens het programma Tour du Jour aan tafel zit, en kreeg op de radio onderuit de zak van oud-topschaatser Erben Wennemars.

‘Je bent journalist. Je praat over een sport die je zelf hebt bevuild. Je hebt dit in stand gehouden. Ben je eigenlijk nog wel geloofwaardig?’, vroeg de schaatser zich af. Toen Wennemars de giertank had leeggeschud antwoordde een geïrriteerde Nelissen dat hij jaren geleden al eens had overwogen om zijn zonden op te biechten. ‘Maar als je kijkt wat ik nu aan doodsverwensingen en aanvallen van mede-journalisten over me heen krijg begrijp je waarom ik het toen niet heb verteld. Ik word nu neergezet alsof ik een of andere boef ben.’

Nee, Armstrong is een boef. Die heeft gelogen, bedrogen en meineed gepleegd. Hele volksstammen voor zijn epo-karretje gespannen. Nelissen is wat dat betreft maar een klein rennertje. Kon niet met dikke pakken bankbiljetten wapperen. Ik kan me wat dat betreft wel vinden in de uitleg van Thijs Zonneveld van het NRC. Hij stelt dat niets of niemand Nelissen heeft gedwongen doping te gebruiken. En hij heeft ook niemand anders het mes op de keel gezet.

De druk van het moeten presteren, een gezin en een hypotheek. Je kunt het honderd keer slappe beweegredenen vinden om aan de doping te gaan en ik keur het zeker niet goed, maar Nelissen legt in ieder geval wel helder uit waarom hij besloot af en toe een naald in zijn arm te laten steken.

Natuurlijk is het ongelofelijk dom geweest wat hij heeft gedaan. Dat weet hij donders goed. Nelissen heeft er uiteindelijk voor gekozen om met zijn geschiedenis ter biecht te gaan. Het feit dat hij er vijftien jaar over heeft gedaan om dit besluit te nemen? Ook daar kun je vraagtekens bij zetten. Hij vond kennelijk dat het moment daar was en deed het gewoon.

Je kunt hem om die redenen allerlei enge ziektes toewensen waaraan hij dood kan gaan, maar dat slaat als de bekende tang op een varken. Een beetje krediet mogen ze Danny Nelissen wel gunnen. Hij heeft het pad gebaand voor alle anderen die nu nog met knikkende knieën op de bank zitten. Achter hun krant kruipen en zich afvragen of ze hun verhaal ook moeten doen. Want dat er meer rondlopen zoals de grote Armstrong en de onbeduidende Nelissen? Dat staat voor mij wel vast. Eigenlijk is iedereen die meerdere malen iets heeft gewonnen nu een potentiële verdachte.

4 gedachtes over “Over Danny, dope en domoren…

 1. Wat staat er op het spel !!!!!!!!

  Ik heb zo het sterke vermoeden dat Dhr. Nelissen dat interview , om het maar even op z,n Hollands de zeggen niet voor de kat z’n staart heeft gedaan.
  Dit geldt Idem dito voor De Heer Armstrong , je opent je doopcel niet zomaar.
  En ach wat beweren / bezweren mensen zoal niet ……( !!?? ) Wie vult naar waarheid z’n sollicitatieformulier of belastingopgave in , en nee belasting ontduiken is niet fout het is een sport ?
  Heeft W. Alexander des tijds echt die 11 stedentocht uitgereden ? nee dat is waar hij gebruikte niet , dan is het hem ook niet kwalijk te nemen .
  Bea deed ooit mee aan een TV-quiz denkt U nu echt dat ze de antwoorden vooraf niet heeft gekregen ?
  Onze Bea is net zo gevoelig voor publiekelijk onderuit gaan als voor Waxine lichtjes
  Ik bedoel je zal toch het antwoord schuldig blijven op de quiz-vraag :
  Wat bedoeld men met de opmerking ” op het Vinke touw zitten ” ?
  En Bea beng……..zonder haperen
  Nee ere voor wie ere toekomt…………… ongelooflijk !!

 2. Die Nelissen is een hypocriet. Ik heb dat interview met Wennemars gehoord. Die durft hem tenminste de waarheid te vertellen. Nee, Nelissen is niet meer geloofwaardig.

 3. Kan aan mij liggen maar volgens mij heeft Nelissen nooit eerder ontkend dat hij doping heeft gebruikt. Volgens mij had dat op iets anders betrekking maar ik weet even niet meer wat.

 4. Ik vind Nelissen vrij hypocriet. Het gaat mij er niet om of hij nu wel of niet heeft gebruikt. Maar dat hij deze zomer in het befaamde tourprogramma bezwoer bij hoog en laag dat hij niet had gebruikt. Dus toch wel. Je kan in ieder geval van het tenenkrommende optreden van Gert Jakobs ( die ook niet verder komt, dan wielrennen, bier, vrouwen en tieten) alles zeggen, maar die is er tenminste altijd open en eerlijk voor uitgekomen dat hij gebruikte en vertelde er maar ook even bij dat er altijd flink gebruikt werd. Daar heb je tenminste nog wat aan. Nelissen is niemand minder dan ´journalist´ die weinig tot geen mening heeft en mooi meejakkert met zijn broodheer.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s