Hou Fleur in je leven…

FleurDe dood van de 15-jarige Fleur Bloemen uit Staphorst heeft veel veroorzaakt. De tiener sprong op 11 december voor de trein. Onder de ogen van klasgenoten. Vlak voor de school zou beginnen. De school waarop ze werd gepest. Waar ze niet meer heen wilde. Ze wilde wel door met haar familie, maar niet met het leven op school. Uiteindelijk koos ze voor een wanhoopsdaad. Zag in de overweg de enige uitweg. Een citaat uit haar schriftje maakt wel duidelijk hoe wanhopig ze was. ‘Ik kan er niet meer tegen. Ik wil hier weg. Voorgoed!’

Hoe triest kan het zijn dat iedereen slechts een ogenschijnlijk vrolijk, open, lief en behulpzaam meisje heeft gezien. Iemand die geen enkel signaal had afgegeven dat ze de strijd wilde staken. En toch was dat het geval. Achter de façade van haar vriendelijke gezicht met glinsterende pretogen ging een stille strijd schuil. Een gevecht dat ze niet heeft kunnen winnen…

Pestverhalen zijn zo pijnlijk herkenbaar. Voor mij en velen met mij helaas. Ik ben er vreselijk depressief door geweest. Heb ook aan zelfmoord gedacht.

Er ging een golf van verontwaardiging en afschuw door het land. Vreselijk vonden we het allemaal. De pesters moesten aangepakt worden. In de cel gestopt omdat ze iemand bewust de dood hadden ingejaagd. Het AOC Terra in Meppel heeft een onafhankelijk onderzoek ingesteld. Iedereen hoopte dat de stille tocht voor Fleur de laatste zou zijn. IJdele hoop, we blijken weinig van haar zinloze dood te hebben geleerd. Er verschijnen wekelijks nieuwe berichten over zelfdodingen. Vaak kennen we de achtergronden niet eens. Heel soms krijgen we echter een kijkje achter de schermen. Komen we te weten wat de trieste redenen zijn geweest. Zoals in het geval van Fleur…

De schreeuw om actie neemt ondertussen steeds grotere vormen aan. De zin ‘ook ik ben een slachtoffer van pesten’ verschijnt bijna dagelijks in onze mailbox. Komt uit alle hoeken van Nederland. Met daaraan de vraag gekoppeld of wij niet iets kunnen betekenen. Je wilt wel maar vraagt je af wat. Heel erg lang hebben we niet hoeven nadenken. Omdat vanuit het onderwijs zelf het voorstel kwam er iets mee te doen. Het project Hou Fleur in je leven was geboren.

Inmiddels zijn de plannen zo ver gevorderd dat er gastlessen over pesten en de gevolgen daarvan worden georganiseerd. Ook bestaat de mogelijkheid dat er les-opdrachten worden samengesteld en ligt het in de bedoeling een jaarlijks terugkerende prijs in het leven te roepen. Van Eddy en Anneke Bloemen hebben we inmiddels toestemming gekregen om deze prijs de Fleur Bloemen Award te noemen.

De start van het project vindt in de provincie Groningen plaats. Op het Dollard College in Winschoten. De school waar ze als eersten het verhaal Als alleen de dood een vluchtweg biedt op dit weblog en het gedicht Fleur Bloemen, einde van een boeket van Paul Zeeman hebben gebruikt.

Om het in de klas te bespreken en er een opdracht aan vast te koppelen. Die luidde kort en bondig. Reageer op het verhaal of maak zelf een gedicht. En dat deden de leerlingen.

We hebben de inzendingen beoordeeld en uiteindelijk een winnaar gekozen. Die maken we tijdens de Week tegen het Pesten (4 t/m 8 februari) bekend. Dat zal eerst via Webjournaal,  het weblog Wereldse en minder wereldse zaken van Paul Zeeman en uiteraard de school gebeuren. Aansluitend wordt een persbericht naar de media gestuurd.

De familie Bloemen heeft haar volledige steun aan het project toegezegd. Vooralsnog van een afstandje omdat het verdriet nog te diep zit. ‘Maar op termijn willen we er zeker wel wat meer mee doen. Het zou in ieder geval mooi zijn als dit geweldige initiatief landelijk wordt opgepikt’, zegt Eddy Bloemen. Wij hopen het met hem. We hebben namelijk veel handen nodig. Al was het alleen maar omdat één hand alleen geen lawaai kan maken…

32 gedachtes over “Hou Fleur in je leven…

 1. Ik vind het vreselijk dat er gepest word terwijl iedereen weet wat de gevolgen er van zijn. De pester heeft helemaal niet door dat je eigenlijk het hele leven van diegene verpest. En al je de volgende ochtend hoort dat er een meisje voor de trein is gesprongen, dan denk je: zo bedoelde ik het niet, maar dan is het al te laat….
  pesten moet NU STOPPEN….

  Groetjes leerling van het Dollard College

 2. Ik ben er trots op dat ik op het Dollard College zit, de aanstichter hiervan.
  ik vind pesten verschrikkelijk en ik ben niet de enige die dat vindt.
  Als een kind van 4 jaar oud bij me kwam en vroeg wat pesten is, had ik geantwoord:Pesten is het ergste dat er is.

 3. Ik snap niet dat je mensen zo kunt pesten dat ze niet meer willen leven. De pesters moeten leren en weten hoeveel ze iemand pijn kunnen doen. Het verdriet voor de ouders,familie broers en zussen en ook voor de vrienden. Het verdriet dat nooit meer over gaat. ik zit nu zelf op het Dollard College en m’n leraar heeft veel aandacht besteed aan het onderwerp ‘pesten.’ Ik vind dat alle leraren dit moeten doen!

  Groetjes, leerling van het Dollard College

 4. Ik vind het heel erg wat er met Fleur is gebeurd..
  Maar ook vooral voor de familie.
  Het is goed dat er nu actie ondernomen wordt. Maar het is al te laat voor vele slachtoffers.
  Respect en Sterkte voor de familie van Fleur!
  Hopen dat zoiets nooit meer gebeurt..

  • Marit,
   Ik denk dat jullie allemaal eens zouden moeten overwegen om het twitteraccount @FleurBloemenSt te gaan volgen. Van daaruit wordt namelijk binnenkort ook een nieuwe website gelanceerd… Op die manier blijf je volledig op de hoogte. De bijeenkomst van vrijdag zal daar namelijk ook op komen te staan.

  • Niet alleen voor de familie is het heel erg verdrietig maar ook voor die treinmachinist die haar heeft zien springen en haar per ongeluk heeft overreden. Dat is ook heel verdrietig.

   Groetjes
   Ireen en Annie

 5. Het is zo erg dat ze zelfmoord pleegt. Die pesters zouden gestraft moeten worden maar als ze dit horen zeggen ze vast; het was niet de bedoeling om het zo ver te krijgen maar toch is het wel gebeurd. Pesten hoort sowieso al niet. Het is juist zielig als je pest. Je bent helemaal niet stoer, je bent dan eigenlijk een watje als je pest. Ouders helemaal verdrietig, maar niet alleen ouders. Ook vrienden en de man die de trein bestuurde schrok zich vast dood. Dus stop alsjeblieft. STOP met pesten.

 6. Mijn eigen vriendin word gepest met haar achternaam. Ze is opgestroomd en in die klas waar ze zat werd ze gepest maar nu ze bij ons in de klas zit willen andere kinderen dat nu ook gaan zeggen. Ze heeft het nu gelukkig aan mij verteld en ik ben er achter aan gegaan samen met nog een andere goeie vriendin en nu is het ook gestopt. En nu helemaal sinds mijn leraar Nederlands hier zoveel tijd aan besteed.
  Dit kunnen meer leraren bereiken en ik denk dat onze school daar heel goed aan doet om hier mee bezig te gaan. Ook met het project Hou Fleur In Je Leven..
  Ik denk dat meer kinderen nu gaan zeggen tegen vrienden die ze nog hebben of tegen hun ouders dat ze gepest worden. Bedankt Nanko Kiel dat U zo snel op al mijn berichtjes heeft geantwoord. Wij wachten de gastles allemaal af. Onze klas en mijn leraar. En ik hoop dat dit door heel Nederland heen gaat en zo het pesten in ieder geval een heeel stuk minder wordt.

  Groetjes leerling van het Dollard College

  • Hallo,
   Bij alle ellende die onze mailbox is binnen gespoeld is het goed te horen dat er ook binnen jullie eigen leeftijdsgroep actie wordt ondernomen. Het voorbeeld van je vriendin en hoe jullie daar werk van hebben gemaakt is de manier. Samen met jullie hopen we inderdaad dat dit een vervolg zal krijgen. Dat hangt echter grotendeels van de scholen en hun leerlingen af. Maar ook daar komen we zeker op terug. We zouden zeggen, tot volgende week vrijdag….

 7. ik vind het verschrikkelijk dat het zover moet komen, het is verschrikkelijk voor de ouders als je een kind dat nog zo jong is moet missen.
  Ik leef mee met de hele famillie, want mijn neef die 12 jaar is is ook kortgeleden overleden aan een goederenlift ongeluk op hun eigen bedrijf.
  Ik vond het verschrikkelijk voor hem, en het is niet eerlijk dat je aan pesten zoveel overhoudt en dat er zelfs doden vallen.Voor zoiets moet een andere oplossing zijn.
  Ik zit ook op het Dollard College en mijn leeraar heeft er veel aandacht aan besteedt.
  Ik weet nog goed hoe het is om iemand te verliezen…

  Veel succes

  • Heel veel sterkte gewenst en ja, het is verschrikkelijk als je iemand verliest. Op welke manier dan ook. Het is goed dat jullie school zoveel aandacht aan het onderwerp besteedt. Hou dat vast en laat het verhaal van Fleur aan iedereen lezen. Misschien dat je ze ook kunt stimuleren om het twitteraccount @FleurBloemenSt te gaan volgen. Dan blijven jullie op de hoogte van de ontwikkelingen….

 8. Ik zit op de school die hier mee begonnen is en waar de actie gaat starten onze leraar Nederlands heeft hier veel tijd aan besteed wij hebben het op school er vaak over dat pesten echt moet stoppen.
  Het begint op onze school en ik denk echt dat er meer scholen zijn die hier mee moeten gaan beginnen. Ik denk dat als de scholen dat gaan doen dat pesters zich gaan melden en de gepeste kinderen gaan zeggen dat ze gepest worden.
  Hier mee hopen wij dat het pesten minder zou worden.
  leerling van het Dollard College.

  • Je hebt volkomen gelijk dat jullie school de ‘aanstichter’ is geweest van dit geheel. Hulde aan iedereen daar die dit onder de aandacht heeft gebracht. Wellicht is het ook goed voor jullie om te weten dat er inmiddels een twitteraccount is geopend waar mensen hun steun kunnen uitspreken. Je kunt deze vinden onder @FleurBloemenSt
   Ik zou zeggen, laat iedereen daar op school dit account volgen. We zullen er tijdens de gastles zeker op terugkomen…

  • Ik zit nu in de les van die leraar Nederlands. Ik heb het tegen mijn leraar gezegd en mijn leraar die heeft er al naar gekeken en dat in de klas tegen ons gezegd waarschijnlijk heeft mijn leraar dat dan ook al wel gedaan in de andere klassen.
   Onze klas is er nu druk mee bezig met dat pestverhaal en ik denk dat onze klas niet meer zo snel zal gaan pesten.
   Groetjes leerling van het Dollard College (die dat berichtje daar boven ook heeft geschreven).

  • Heel erg bedankt voor je reactie. We zijn blij te horen dat jullie klas in ieder geval niet zo snel meer zal gaan pesten. Nogmaals, wij kunnen niets oplossen omdat we geen deskundigen zijn. Daar zijn andere mensen voor. Het enige dat we wel kunnen doen is mensen bewust maken. En wat nog veel belangrijker is…. Elkaar op school er op aanspreken is prima, het verhaal thuis onder de aandacht brengen minstens net zo belangrijk. Vraag je ouders maar eens wat zij er van vinden…

 9. En Toch !!
  Ik heb het gevoel dat het wederom een kort termijn denken wordt .
  Massaal springen we met commentaar en al op deze verschrikkelijke gebeurtenis af, om ons vervolgens weer om te draaien en met het dagelijkse leven door te gaan.Want zo zitten we in elkaar !!!!
  Waar zit de angel , dat is wat men zich af moet gaan vragen , hoe is het mogelijk dat kinderen onder de ogen van ouders en leerkrachten , vrienden, vriendinnen zo de afgrond in glijden,
  Heeft dan niemand het signaal gezien, gewoonlijk gaat er een gemoed verandering aan vooraf , plotseling heel opgewekt etc.
  Hoe goed ken je je / het kind ?
  Hoe ver heen moet een kind zijn om tot deze daad te komen ?
  Zal het de huidige Maatschappij zijn waarin de luxe hoogtij viert en werkende ouders geen of niet voldoende tiid meer hebben voor de kinderen ?
  Kinderen die na schooltijd een leeg huis aantreffen en geen oor vinden hoe onbeschermd moet het kind zich voelen ?
  In scholen gaan ze op in de massa en Owee als je als kind tussen de “wolven ” terecht komt.
  Hoofdzakelijk is het maar een gangmaker die met of zonder reden begint, de rest pest mee om niet buiten de boot te vallen.
  En iedereen weet dat buiten de boot vallen desastreus gevolgen kan hebben en zeker voor kinderen .
  En wat bedoeld U………………… ik heb het signaal niet ( willen ) gezien !

  Prima actie Nanko

 10. Toen ik dit aan iemand liet lezen zei hij dat het helemaal geen zin heeft om er tegen te vechten. Omdat ze toch doorgaan. Ik kan me daar erg kwaad om maken. We moeten blijven vechten… Hulde aan de initiatiefnemers.

 11. Het is triest dat er dergelijke initiatieven op poten gezet moeten worden, maar wat is het mooi dat mensen dit doen. Kom op, steun dit. Geef je stem en zorg dat dit massaal wordt opgepikt.

 12. “Fleur Bloemen Award”, zou ze er zelf weet van hebben? Ik denk het wel. Ze zit vast ergens heel stiekem mee te kijken. En wat zal ze trots zijn. Hoe wrang ook, heeft ze toch nog iets bereikt. Tegelijkertijd blijft het enorme verdriet. Lieve ouders van Fleur, wat fijn dat jullie je steun hebben toegezegd. Jullie krijgen Fleur er niet mee terug, maar besef dat ze op deze manier voort kan leven. Beste redactie van Webjournaal, hartelijk dank voor dit initiatief. Ik hoop van harte dat het zal bijdragen het proces op gang te houden om kinderen, maar ook volwassenen aan het denken te zetten. We zijn er nog lang niet om pestgedrag een halt toe te roepen. Laat dit een definitief begin van het einde (van pesten) zijn.

 13. Een kind dat lacht, maar diep van binnen veel pijn heeft
  maar dat niet laat zien.
  Praat met je kinderen, ook al is het kort. Vraag na hun dag of ga gewoon een gesprek aan.
  Ook al hebben ze een lach op hun gezicht en doen ze vrolijk.
  Achter die vrolijkheid kan van alles zitten en die lach kan nep zijn
  zodat ze verborgen houden waar ze werkelijk mee zitten.

  • Iedereen die ik hoor en uit alles wat geschreven wordt blijkt dat iedereen het vreselijk vindt. Ik vraag me dan af hoe het mogelijk is dat het nog gebeurd zonder dat iemand er iets mee doet. Volgens mij komt het doordat de pester niet in de gaten heeft wat zijn of haar GEDRAG met een ander doet.

 14. Pesten is idd niet goed. Mensen die pesten hebben geen leven. Dus verzieken ze dat van een ander maar. Wat een rotvolk.
  ik ben zelf ook jarenlang gepest. Vanaf de basisschool tot aan het mbo.

 15. Wij hebben onze dochter laten veranderen van school. Ze is net veranderd van school en dat omdat de “oude” school het zogenaamde pestprotocol met een korreltje zout nemen… Vreselijk wat pesten met ons kind heeft gedaan…

  • Wat erg zeg dat je je kind van school moet halen omdat men daar in gebreke is gebleven. Misschien moeten zij zich ook maar eens voor dit project aanmelden.

  • Het is vervelend om je kind van school te halen. Omdat er veel kinderen zijn die pesten. Ik ben het volledig met u eens. Het mag niet kunnen dat sommige kinderen anderen pesten om hun leven zwak te maken.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s