Rechter en beul tegelijk…

Op internet dook begin deze week een foto op van de acht jongeren die in Eindhoven een 22-jarige man uit Oirschot bijna dood hebben geschopt. De prent kwam van iemand die in eerste instantie anoniem wenste te blijven. Totdat GeenStijl/Powned lucht van de zaak kreeg.

Ineens was de volslagen onbekende inzender niet zo anoniem meer. Kreeg hij de microfoon van de roze plopkapgangsters onder zijn neus geduwd. Vertelde in geuren en kleuren zes van de acht knapen te kennen. Dat hij met sommigen was opgegroeid. Het manneke plukte de prent van de facebookpagina van een van hen en stuurde die naar de media.

En dat hebben we geweten. De vermoedelijke daders werden overal met naam en toenaam genoemd. Hun gezichten niet eens onherkenbaar gemaakt. Ook niet bij GeenStijl/Powned, maar dat hadden we van hen niet hoeven verwachten. Omdat de jongens hun recht op privacy hadden verspeeld. En wie bepaalt dat dan Dominique Dweesie? Oke, het medialandschap is volkomen veranderd. Iedereen plempt zijn eigen tronie op social media als Facebook, Twitter en Hyves. En ja, dan geef je een flink stuk van jezelf bloot. Maar dat maakt van een journalist of het publiek nog geen bevoegd opsporingsambtenaar. Volgens mij is er nog steeds geen wetswijziging doorgevoerd die bepaalt dat iedereen politieagentje mag spelen.

Gelet op de gevolgen van de in mijn ogen grensoverschrijdende actie vraag ik me af of GeenStijl en Powned ook zo veel fatsoen in hun donder hebben om publiekelijk excuses te maken aan de persoon die toevallig dezelfde naam heeft als een van de mogelijke schoppers. De man die niets met het voorval te maken had maar dankzij de roze garde bijna moest onderduiken omdat hij van alle kanten werd bedreigd. Daar hoor je namelijk niemand over. Gevalletje collateral damage? Jammer maar helaas?

Het zullen wel weer die verrekte buitenlanders zijn geweest.

Het achttal was al door de publieke opinie veroordeeld alvorens ze ook maar als verdachte konden worden aangemerkt. Hoe walgelijk de poging tot doodslag ook, want dat is het in mijn ogen wel, mogen we dergelijke publieke acties niet goedkeuren. Dat riekt aan alle kanten naar eigenrichting. Zoiets kunnen we niet tolereren. Het maakte de gebruikers van Twitter en Facebook kennelijk weinig uit. Ze gingen onverdroten door met hun jacht op de mogelijke daders.

Het zou me niks verbazen als er binnenkort weer een deskundige opduikt die ons een of ander probleem probeert aan te praten. Omdat binnen de Acht van Eindhoven namen voor komen die een buitenlandse klank hebben. En dus hoor je de PVV-ers en hun gelijkgestemden al weer roepen. Dat het weer die verrekte buitenlanders zijn. En ja, dat klopt. Er zitten naast drie Nederlanders namelijk ook vier Belgen bij. O ja, de identiteit van de achtste wil Justitie niet bekend maken. Ach, hoor ik ze denken. Dat zal wel weer een ontspoorde Marokkaan zijn.

U zult het misschien niet begrijpen, of niet willen weten, maar de mens is in aanleg een gewelddadige creatuur. Sterker nog, gooi wat drugs of alcohol naar binnen en u zult zien hoe snel de grenzen van het fatsoen vervagen. Hoe rap u van een potentieel slachtoffer in een dader verandert. De beelden die we van Eindhoven hebben gezien? Allesbehalve een zeldzaamheid. Zinloos geweld is een wekelijks terugkerend kwaad. Morgen is het uw kind dat een doodschop krijgt. Of er eentje uitdeelt.

Omdat een dader, met dank aan de democratie die we zelf in stand houden, ook rechten heeft.

Van de acht opgepakte knapen zitten er nog drie in het gevang. De rest is weer thuis. Zij zijn ‘onder voorwaarden’ vrijgelaten maar moeten van de Belgische onderzoeksrechter wel beschikbaar blijven voor verdere verhoren. Over een uitleveringsverzoek wordt nog nagedacht.

Voer voor de talloze roeptoeters die de digitale galg al van de nodige spijkers hebben voorzien. Er schande van zullen spreken. Onder het mom van collectieve verontwaardiging het tuig zelf wel even willen ophangen. Trial by media and society. Zonder enige kennis van zaken aangaande het recht voortrazen in hun collectieve domheid en zelfs dreigende taal uitslaan richting familie en vrienden van het stel.

Het gekke is dat je bijna geneigd bent om ze gelijk te geven. Justitie doet er immers vrolijk aan mee. Zij waren er als de kippen bij om de beelden van de mishandeling te publiceren. Het zou de opsporing en arrestatie van het achttal moeten bevorderen. Pas toen de impact van de publicatie duidelijk werd, pleitte men voor terughoudendheid. Te laat natuurlijk. Internettend Nederland was er toen al lang en breed met de foto en de video vandoor gegaan.

Als de daders van de mishandeling zich straks voor de rechter moeten verantwoorden zal elke zichzelf respecterende advocaat deze zin ter verdediging gebruiken. ‘Gelet op de aandacht die deze zaak in de media heeft gekregen is de verdediging van mening dat…’

De rest mag u zelf invullen maar ik geef u op een briefje dat er voor een lagere straf gepleit zal worden. Omdat een dader, met dank aan de democratie die we zelf in stand houden, ook rechten heeft. Later ook de kans moet krijgen om een leven op te bouwen waarbij zijn verleden hem niet mag achtervolgen. Ja mensen, dat noemen ze in dit land rechtspraak. Daar zou een aantal schreeuwers zich ook eens in moeten verdiepen voordat ze nog een keer de moraalridder gaan uithangen. De rol van rechter en beul willen overnemen…

Dat past de gewone burger niet en een omroep zou zich daar al helemaal verre van moeten houden.

Een gedachte over “Rechter en beul tegelijk…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s