Klap van de Hamer gehad…

pistoolU heeft vast wel eens een denkbeeldige klap met de hamer gehad. Nou, het kan ook letterlijk en figuurlijk. Maar dan bent u waarschijnlijk het slachtoffer van Hamer Brandstoffen geworden. Een lege BV in het Noord-Groninger Winsum van waaruit de oplichtingspraktijken vorm werden gegeven. En het waren niet bepaald huis-, tuin- en keukenoplichters. Nee, er werd op grote schaal geopereerd, waarbij het schadebedrag enkele honderdduizenden euro’s is. Halverwege januari werden Ejvind V. en Jaap E. door een arrestatieteam van hun bed gelicht. De politie sluit meer arrestaties niet uit.

Of zij hun oog ook hebben laten vallen op een zekere Linda H. is niet bekend. Deze vrouw zou volgens een gedupeerde ook bij de handel en wandel van de oplichters betrokken zijn geweest. De omvangrijke zaak, er hebben zich inmiddels meer dan veertig gedupeerden gemeld, is ook bekend geworden onder de naam half 5-fraude.

Het duo ging op een geraffineerde manier te werk. Ze stalen in eerste instantie de identiteit van een bedrijf met praktisch dezelfde naam. Daarbij werd gebruik gemaakt van een website die qua kleurgebruik, type letters en logo bijna identiek was aan de bonafide onderneming. Vervolgens kregen ondernemers een telefoontje met de boodschap of ze met spoed iets konden leveren. Ach, als ondernemer help je elkaar. Dus maak je daar geen probleem van. Als de kassa maar rinkelt nietwaar?

De klant mailde zijn bestelling en om het allemaal lekker betrouwbaar te laten lijken stuurde hij meteen de bedrijfsgegevens, een uittreksel van de Kamer van Koophandel-uittreksel en een ID-bewijs mee. Het bedrijf, met een vestigingsadres in Zwolle, bleek keurig ingeschreven te staan. Ze zaten er niet daadwerkelijk, het adres was alleen maar nodig om mensen om de tuin te kunnen leiden. Volgens de KvK was er geen enkele reden om Hamer Brandstoffen te wantrouwen.

Justitie sluit niet uit dat Hamer Brandstoffen onderdeel is van een groter netwerk.

Geen vuiltje aan de lucht dus. Al helemaal niet als er vervolgens ook nog een betalingsbewijs werd overlegd. Omdat de bank de betaling vermoedelijk niet op tijd had kunnen verwerken. Want ja, tegen het einde van de middag zijn ze natuurlijk niet zo scherp meer. Daar kan de klant natuurlijk ook niks aan doen.

Een aantal detailhandelaren trapte er in en besloot tot levering over te gaan. Daarbij ging het onder meer om jacuzzi’s, keukenapparatuur, tractorbanden, boxspringmatrassen en landbouwmachines. De goederen werden in de regel door een koeriersdienst opgepikt. Waarbij het nog wel eens gebeurde dat de chauffeur onderweg de telefoon kreeg omdat het afleveradres was veranderd. Volgens Ejvind V. omdat zijn werknemers niet meer op het eerder afgesproken adres zouden zijn. Koeriers kwamen op deze manier nogal eens bij Motel Assen terecht. Waar een man en een vrouw, vermoedelijk Linda H., van Hamer Brandstoffen de spullen in ontvangst namen.

Als de ondernemer de volgende dag in de gaten kreeg dat zijn geld nog steeds niet was bijgeschreven, zag hij de bui hangen. Een belletje naar de koerier leerde dan dat het afleveradres tussentijds gewijzigd was. De spullen bleken te zijn verdwenen. Ejvind V. en zijn handlanger (s) waren niet meer te traceren. Namen de telefoon niet meer op. Misschien wel omdat ze het te druk hadden. Met het opzetten van andere handeltjes. Misschien wel bij bedrijven als Colourwave Holding, AK Holding  en Connection Logistics. Omdat hier de afgelopen jaren op exact dezelfde manier werd gehandeld. Duidelijk is in ieder geval dat tientallen ondernemers en koeriersdiensten op deze manier zijn gedupeerd. Van enkele honderden tot zelfs tienduizenden euro’s.

Na de inval bij het duo werd niet alleen de administratie van de lege BV in beslag genomen. De politie trof eveneens een hoeveelheid drugs en enkele vuurwapens aan. Hamer Brandstoffen, niet bepaald een onderneming waar je zonder kloppen naar binnen wandelt.

Maar wees gerust, de man met de echte hamer is op bezoek geweest. Heeft het bedrijf buitenspel gezet. In afwachting van hun proces mogen Ejvind V. en Jaap E. vanachter de tralies wasknijpers produceren. Spreekwoordelijk gesproken dan. Maar of ze daar in het gevang afnemers voor kunnen vinden…

2 gedachtes over “Klap van de Hamer gehad…

  1. Dat heb ik van de week bij TROS Opgelicht gezien. Kan niet begrijpen dat daar zoveel mensen zijn ingetrapt. Hoewel ze wel erg geraffineerd te werk gingen.

    • Klopt, het was inderdaad bij Opgelicht. Het vermoeden is gerezen dat er veel meer slachtoffers zijn gemaakt. En daarom is het denk ik wel goed om het onder de aandacht te brengen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s