In Baflo regende het kogels… (1)

alasamHet Noord-Groninger Baflo werd op 13 april 2011 opgeschrikt door een dubbele moord. De 29-jarige Renske Hekman werd met een brandblusser uit het leven geslagen. Ze werd negen keer op haar hoofd geraakt. Blies haar laatste adem uit in een plas bloed. Een dik half uur later kwam er een einde aan het leven van Dick Haveman. De 48-jarige agent werd doodgeschoten. Met zijn eigen dienstpistool. Een moeder verloor die dag haar kind, een gezin de liefhebbende vader. Het politiekorps een zeer gewaardeerde collega. Een uitgeprocedeerde asielzoeker zijn vrijheid…

door Koen van Lannik

De 27-jarige Alasam S. is de man die beide moorden op zijn geweten heeft. Hij was die dag helemaal dolgedraaid. Had, als de kogels voorhanden waren geweest, waarschijnlijk nog meer slachtoffers gemaakt. De ogenschijnlijk zo aardige en zorgzame man had het leven van anderen compleet overhoop gehaald. Omdat hij bang was. Zich had ingeprent dat iedereen hem dood wilde hebben. Zelfs Renske, de vrouw met wie hij naar Duitsland wilde uitwijken.

Een dag voor het drama had Alasam te horen gekregen dat hij Nederland moest verlaten. Zijn laatste kans op een verblijf was hem door de rechterlijke macht ontzegd. Hij moest het land uit.  Alasam voelde zich machteloos. Toen Renske thuis kwam van het werk werd er over de ontstane situatie gesproken. Ze luisterden naar muziek en aten samen een pizza. Renske vond dat Alasam zich teveel door de Immigratie en Naturalisatie Dienst (IND) had laten inpakken. Zou hem een dom schaap hebben genoemd.

De stemming was die avond slecht. Toch werd er gepraat. Renske probeerde Alasam gerust te stellen. Zei dat alles goed zou komen. Hoe anders was de rauwe, bloederige werkelijkheid. De stemming sloeg volledig om op de dramatisch verlopen voorjaarsdag.

De meningsverschillen liepen uit de hand. Het kwam tot een worsteling in de hal van het appartementencomplex aan de Heerestraat waar Renske woonde. De alarmcentrale kreeg een melding.  ‘Ik hoor een vrouw help, help schreeuwen. Ze is mogelijk met een brandblusser vermoord.’ Een te hulp gesnelde buurman werd eveneens belaagd.

Alasam nam de benen. Liep richting het station. Belde naar Benin. Hij zou tegen zijn neef hebben gezegd: ‘Ik heb mijn blanke vriendin gedood. We waren aan het spelen. Kun jij met mijn familie praten?’

Vervolgens kwam hij de te hulp gesnelde Haveman tegen. De agent werd eveneens gezien als iemand die Alasam wilde vermoorden. Er volgde een worsteling. Het pistool van Haveman lag ineens in de handen van Alasam. Die schoot in het wilde weg om zich heen. Raakte de man wiens dienst er al op zat. Die eigenlijk naar huis zou gaan. Omdat hij die dag al genoeg bekeuringen had uitgeschreven. Zijn gevoel voor rechtvaardigheid zei hem echter dat hij moest meehelpen bij de zoektocht naar de dader van een moord. En dus zette de Godlinzer koers naar Baflo. Om nooit meer thuis te komen.

In het dorp regende het die avond kogels. Er zou in totaal negenendertig keer zijn geschoten. Een tweetal getuigen en een agente werden geraakt. Zij overleefden de waanzin. Dick Haveman was niet zo fortuinlijk. Hij overleed ter plekke. Alasam werd door vijf kogels getroffen en ingerekend.

Dader en nabestaanden zaten donderdag in een en dezelfde zittingszaal. Alasam kreeg van moeder Hekman een aangrijpende en hartverscheurende slachtofferverklaring voorgeschoteld. Ze sprak over haar lieve, zachtaardige, vrolijke en sportieve dochter. Die nooit op de voorgrond trad maar altijd aanwezig was. ‘Ons leven is gekanteld. Veel is gelijk gebleven. Tegelijkertijd is alles anders. Eens zal Alasam thuiskomen. Renske niet meer.’ Ze vertelde huilend hoe ze het slechte nieuws kreeg te horen. Dat ze de agenten had gesmeekt haar te vertellen dat het niet waar was. Kort na het tragische voorval stierf haar vader. Ze was de twee mannen kwijt die haar bij de hand hadden genomen om te laten zien hoe mooi het leven was.

De kille feiten die Alasam ten laste worden gelegd? Twee moorden, twee pogingen tot moord dan wel doodslag op inwoners van Baflo, een poging tot toebrengen van zwaar lichamelijk letsel op een agente en bedreiging van drie politiemensen.

Vandaag komen getuige-deskundigen aan het woord. Zij zullen vertellen over het medicijn Paroxetine, een antidepressivum, en het extreme geweld dat in Baflo heeft plaatsgevonden.  Sommigen zeggen dat er een relatie bestaat, anderen vinden dat onzin. Hoe dan ook, in het bloed van Alasam S. zijn sporen van het medicijn aangetroffen. De uitleg moet er in ieder geval toe bijdragen dat de rechtbank een duidelijk beeld krijgt van wat er zich in het hoofd van Alasam moet hebben afgespeeld. Of hij wel toerekeningsvatbaar is geweest op het moment dat hij als een wilde om zich heen schoot.

Maandag is de laatste dag van de zitting. Dan zal de Officier van Justitie zijn licht over deze intrieste zaak laten schijnen. Dan wordt duidelijk wat de eis zal zijn. Daarna zal de advocaat van de verdachte zijn pleidooi houden en uiteindelijk is het laatste woord voor de man die van Baflo wereldnieuws heeft gemaakt. En van de levens van twee families een puinhoop….

2 gedachtes over “In Baflo regende het kogels… (1)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s