In Baflo regende het kogels…(2)

Tijdens de tweede zittingsdag tegen de van tweevoudige moord verdachte Alasam S. werden vrijdag de onderzoeksresultaten van het Pieter Baan Centrum (PBC) besproken. Alasam S. werd wekenlang door het PBC geobserveerd. Uit dat onderzoek is naar voren gekomen dat Alasam volledig toerekeningsvatbaar is geweest op het moment dat hij Renske Hekman en Dick Haveman op 13 april 2011 van het leven heeft beroofd.

door Koen van Lannik

Geen posttraumatische stressstoornis en ook geen psychotische stoornis. Ondanks sporen van het middel Paroxetine, een anti-depressivum, in zijn bloed. Gevoelens van boosheid jegens Nederland zullen er wel degelijk zijn geweest. Omdat hij zijn pogingen een vluchtelingenstatus te krijgen, steeds zag mislukken. En het PCB acht het best mogelijk dat die boosheid en spanning zich zo hebben opgestapeld dat het tot de fatale geweldsuitbarsting is gekomen.

Er zijn echter ook deskundigen die beweren dat er wel degelijk een link is te leggen tussen het gebruik van de Paroxetine en de dubbele moord. Zoals bijvoorbeeld hoogleraar Loonen. Volgens zijn oordeel was Alasam duidelijk uit zijn evenwicht door de op- en afbouw van de medicijnen die hij slikte. Gedragsdeskundige Takkenkamp, de man die al decennia lang verdachten voor Justitie onderzoekt, gaat nog een stapje verder. Hij spreekt van een volledige staat van psychose.

Die het echt weet mag het zeggen. De conclusie is eigenlijk dat je geen conclusie kunt trekken. Het is dus nog maar zeer de vraag wat er maandag uiteindelijk als strafeis uit de hoge hoed van de Officier van Justitie zal rollen. Is hij van mening dat Alasam het bloedbad bij volle bewustzijn heeft aangericht, dan hangt hem een levenslange gevangenisstraf boven het hoofd. Voor het plegen van twee moorden en enkele pogingen tot, in combinatie met mishandeling.

En zelfs dan staat de deur naar behandeling nog open. ‘In de wet is namelijk niet vastgelegd dat iemand alleen maar TBS kan krijgen als een verdachte in enige mate verminderd toerekeningsvatbaar is. Ook een verdachte aan wie het misdrijf volledig kan worden toegerekend, maar die wél psychisch gestoord is, kan deze maatregel opgelegd krijgen’, twitterde advocaat Niek Heidanus.

En waarom zouden we aan hem twijfelen. Of Alasam daar iets aan heeft is nog maar de vraag. Een schrale troost is er wel. Wat er uiteindelijk ook over hem wordt beslist, zijn doel is bereikt. Hij mag in Nederland blijven. Al is het dan achter slot en grendel.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s