Tocht door het rampgebied…

aardbeving02Rol je ’s morgens uit je bed, blijkt de wereld te zijn vergaan aan de andere kant van de Eemshavenweg. Twee verschrikkelijke aardbevingen. De eerste van 2,7 valt nog mee, maar de tweede heeft een verwoestende kracht van maar liefst 3,2 op de Schaal van Richter. Crisis nog aan toe. Wat erg voor al die mensen in het verre Westen van Noord-Groningen. Ik zit al met mijn portemonnee op de bank. Wachtend op het moment dat de Koningin de natie zal toespreken  en ik mijn donatie op een haastig geopend gironummer kan storten. Je moet de hulpbehoevende mens immers een handje helpen in deze barre tijden.

Er doemen beelden in mij op van de verschrikkingen die zich daar moeten hebben afgespeeld.  Ik ben verbijsterd. Een inwoonster van Warffum meldt de verslaggever dat het tijden geleden is dat haar bed zo tekeer is gegaan. Ik vraag me af of ze misschien wat liefde in haar leven te kort komt. Een dorpsgenoot heeft haar waterbed zien golven. Was er zo weer afgerold. Elders vluchten mensen de straat op omdat er drie bekers in de prijzenkast van de voetbalclub zijn omgevallen. Men wijst de massaal toegestroomde media op scheuren die door de bevingen veroorzaakt moeten zijn. In sommige kieren hebben zich zichtbaar allerlei mossen verzameld. En dat is echt niet in een etmaal gebeurd.

RTV Noord laat zich gelden als rampenzender en Powned-zuiger Rutger Castricum scheurt met een legerjeep door het rampgebied. Op zoek naar de restanten van wat ooit mooie wierdedorpen moeten zijn geweest.

Ik heb meelij met een oudere dame die in haar dunne nachtgoed op de stoep staat te kleumen. In de nachtelijke vrieskou. Ze zegt naar buiten te zijn gerend toen de aardschok plaatsvond. En verdraaid nog aan toe, er stond toevallig net een televisieploeg bij haar in de straat. Sommigen dachten dat ze een borreltje teveel op hadden. Maar ja, wat wil je ook als je in een kroeg zit. Een ander geeft een ooggetuigeverslag waar je de koude rillingen van krijgt. Hij spreekt over een wiebelend huis, krakende balken en een golvende vloer. Je begint bijna te geloven dat de rampenfilm 2012 bewaarheid is geworden. Dat het hele gebied rondom Zandeweer, het episch centrum van de bevingen, door de aarde is opgeslokt. Wel vreemd dat er nog niemand over de mogelijkheden van een tsunami heeft gesproken.  Je weet het immers maar nooit met die hoge waterstanden in het Boterdiep.

En alsof de duvel er mee speelt is het binnen twee etmalen opnieuw raak. De inmiddels overbekende Schaal meet 2,7. De grond onder de gemeente Loppersum is weer in beweging. Het episch centrum ligt bij ’t Zandt. Je vreest het ergste. Dit moet de genadeklap wel zijn geweest. De toch al wankele infrastructuur in dat deel van de provincie zal nu wel ingestort zijn. Ik ga zelf kijken of er nog iets overeind staat. Verwacht dat het te hulp gesnelde leger me ter hoogte van de Eemshavenweg wel zal tegenhouden. Omdat ze geen ramptoeristen in het getroffen gebied willen hebben.

De mogelijkheid van zwaardere aardbevingen in de toekomst wordt niet uitgesloten geacht.

De realiteit is echter anders. Ik kan rustig doorrijden. Wordt halverwege Stedum vriendelijk gegroet door een boer. ‘Is er weer een aardbeving geweest? Niets van gemerkt. Het gesnurk van mijn vrouw veroorzaakt meer trillingen’, lacht hij. Dat noemt men nou Groninger nuchterheid in optima forma.

In ’t Zandt staat een huis te koop. Maar dat schijnt niets met de aardbeving te maken te hebben. Net buiten Loppersum staat een half ingestorte boerderij. Zou het dan toch? Al snel wordt echter duidelijk dat deze bouwval aan de tand des tijds ten onder is gegaan. Op zoek naar bewijsmateriaal van de bevingen belanden we in Uithuizen.  ‘Die aardbevingen? Ja, we zijn er hartstikke zat van. Ik was helemaal in paniek’, vertelt een vrouw die zojuist de plaatselijke Albert Heijn lijkt te hebben leeggekocht. Via Usquert koersen we richting Kantens en Middelstum. Ook hier geen verzakte wegen, scheefstaande gebouwen of mensen die de laatste nachten in een tent hebben doorgebracht. Wel weer veel scheuren in de muren. En overal dezelfde verhalen over een knal en het gevoel alsof er een vrachtwagen door het dorp is gedenderd. ‘We moeten de gaskraan dichtdraaien. Denkt de politiek dat we dit allemaal maar pikken?’, legt een Middelstummer uit. Hij spuugt demonstratief op de grond. En mist mijn linkerschoen op een haar na.

Natuurlijk is het een strontvervelende zaak dat je bovenop een leeglopende ballon woont waar je stukje bij beetje verder in weg zakt. En ja, draai die gaskraan maar dicht. Wat kan jullie het verrotten dat ze in Den Haag het meubilair moeten slopen om een beetje warm te worden. Dat het Slochter gasveld een miljard euro per maand opbrengt en er in Nederland zeven miljoen huishoudens van het gas afhankelijk zijn. Dat boeit de Groningers toch niks? Huppekee, de barricaden op. Laat die smerige geldgraaiers maar eens voelen bij wie ze de bodem onder de kont wegtrekken.

In 1992 werd in Nederland de tot nu toe zwaarste beving gemeten. Die had een kracht van 5,8 op de Schaal van Richter. Zo’n beetje het dubbele van wat hier de afgelopen dagen is gevoeld. Je vraagt je ineens af of Roermond nog wel bestaat. Daar hoor je namelijk nooit iemand over. Ook minister Kamp niet. Maar dat is niet zo verwonderlijk. Hij is een meester in het ontwijken van discussies.

Gelukkig hebben we in de gemeenten Eemsmond en Loppersum een tweetal kloeke burgemeesters. Zij melden dat de leefbaarheid en de veiligheid van de bevolking altijd voorop zal blijven staan. Ik weet niet wat je daar aan hebt als je bed ineens in de kelder staat in plaats van op de eerste verdieping, maar goed. Het is tenminste iets. We kunnen rustig gaan slapen. Of misschien toch niet…

Een gedachte over “Tocht door het rampgebied…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s