In Baflo regende het kogels…(3)

alasam‘Mensen die denken dat ik dit met opzet heb gedaan, hebben het helemaal mis. Ik ben niet de knapste of perfect. Als ik normaal ben doe ik zoiets niet. Ik ben niet zo’n slecht mens. Dit is mij overkomen. Dat is het. Dit mag geen ander mens ooit overkomen.’ Het waren de woorden die de 27-jarige Alasam S. maandag uitsprak voor de rechtbank in Groningen. Tegen de uitgeprocedeerde asielzoeker uit Benin is levenslang geëist voor de moord op zijn toenmalige vriendin Renske Hekman en motoragent Dick Haveman. Daarnaast worden hem twee pogingen tot moord en mishandeling ten laste gelegd.

Negen keer sloeg hij met een bijna 18 kilo zware brandblusser op het hoofd van zijn toenmalige vriendin. Tijdens de worsteling brak ze beide polsen en een pink. Renske verweerde zich en schreeuwde het uit. Alasam hoorde haar kennelijk niet. Was verblind door woede en angst.

Alasam wil nog altijd geen kwaad woord horen over Renske of de rest van de familie Hekman. ‘Ik wil hen bedanken voor alle steun. Het zijn de beste schoonouders die ik heb gekend. Renske heeft mij niet afgewezen. Ze heeft me veel geleerd. Ze was een geschenk uit de hemel voor mij. Ik ben haar op 13 april 2011 kwijtgeraakt. Sindsdien heb ik niets meer te zoeken op deze aardbol.’

De vluchteling was kennelijk aan het einde van zijn Latijn toen duidelijk was geworden dat hij niet in Nederland mocht blijven. Wantrouwde iedereen. Dacht dat ze allemaal op zijn dood uit waren en twijfelde zelfs aan de liefde van de vrouw met wie hij wel wilde trouwen. Hij veranderde het altijd zo rustige Baflo die voorjaarsavond in het decor van een gangsterfilm.

Nadat de schedel van Renske was gekraakt en haar levenloze lichaam in een plas bloed lag, ging Alasam op zoek naar het treinstation. Hij wilde naar Groningen. Zo ver zou het niet komen. Motoragent Dick Haveman was inmiddels ter plekke en probeerde de verdachte aan te houden. Met pepperspray bleek hij niet tot bedaren te brengen. Haveman trok zijn pistool. Dat werd uit zijn handen geschopt en door Alasam opgepakt. Hij schoot, zonder enige aarzeling, drie keer op de agent.

De Godlinzer werd in zijn mond en borst geraakt. Bezweek ter plekke aan de verwondingen. Vermoord met zijn eigen dienstpistool. Vervolgens werden omstanders beschoten. Een van hen kon wegduiken, de ander werd in zijn been geraakt. Na een bizar vuurgevecht met te hulp gesnelde agenten, waarbij dertig kogels werden geteld, kon de vijf keer geraakte en ernstig gewonde asielzoeker eindelijk ingerekend worden. En zelfs toen wist hij zich nog te verzetten.

Persofficier wordt voor leugenaar uitgemaakt naar aanleiding interview op televisie

Tijdens de laatste sessie van de driedaagse zitting kregen de aanwezigen een geluidsfragment te horen waarop de laatste woorden van Haveman waren te horen. ‘Ja, okay. Dan kijk ik nog even rond. Ik ga rijden.’ Hoewel ze toestemming hadden gegeven om het fragment te openbaren, moet het voor de bij de zitting aanwezige nabestaanden een uiterst pijnlijke confrontatie zijn geweest.

Leugenachtig en berekenend. Iemand die relaties met vrouwen als instrument gebruikte om een verblijfsvergunning af te dwingen. Zo werd de verdachte door de Officier van Justitie neergezet. Het gebruik van het middel Paroxetine, een middel tegen depressiviteit, zou niet van invloed zijn geweest op de gewelddadige gedragingen van Alasam tijdens die dramatische avond. En dus is hij volledig toerekeningsvatbaar geweest. Zegt het Openbaar Ministerie (OM).

Advocaat Mathieu van Linde vindt het vreemd dat het OM alleen die optie open heeft gehouden. Omdat het Pieter Baan Centrum (PBC) geen  afwijking bij Alassam zou hebben geconstateerd. Zei de persofficier van het OM voor de snorrende camera’s van RTV Noord.

En dat is volgens Van Linde een leugen. Het was voor hem al vrij zeker dat het OM niet met tbs als eis zou komen, omdat dit maatschappelijk en politiek niet te verantwoorden zou zijn. Vreemd is ook dat de psychiater van het PBC eerder tegen S. had gezegd dat er zeer waarschijnlijk sprake van een psychose is geweest. Interne onenigheid bij het PBC heeft er, aldus de raadsman, toe geleid dat er uiteindelijk ‘onvoldoende aanwijzingen’ voor ontoerekeningsvatbaarheid zijn geweest.

‘Ze kunnen het dus niet vaststellen maar ook niet helemaal uitsluiten. Dat is heel wat anders’, aldus de raadsman. ‘Een van de agenten had een lichaam zonder ziel, een leeg omhulsel gezien. Zei dat Alasam als een zombie liep en dat zijn ogen niet meer waren dan twee zwarte bollen. Zelfs kogels konden hem niet afremmen. Dat moet wel betekend hebben dat mijn cliënt zich in een psychose heeft bevonden. Dat er wel degelijk een relevant verband tussen het gebruik van medicijnen en het geweld heeft bestaan.’ En dus vindt Van Linde dat Alasam volledig ontoerekeningsvatbaar verklaard moet worden. Omdat hij niet heeft kunnen bevatten wat hij heeft gedaan.

De advocaat vindt het uitzichtloos en inhumaan om iemand levenslang te geven. Omdat je naam dan in wezen wordt doorgestreept. Er geen enkele kans op terugkeer in de maatschappij is. Maar ook omdat een dergelijke straf tegen de wens van de familie Hekman is. En zij zijn, ondanks het enorme leed dat hen is aangedaan, nooit op vergelding of wraak uit geweest.

UPDATE 6 MAART

De rechtbank In Groningen heeft Alassam S. tot 28 jaar cel veroordeeld voor twee moorden en twee pogingen tot moord. Er was levenslang tegen hem geëist. Een dergelijke straf vinden de rechters echter te zwaar. Het vonnis is te lezen op rechtspraak.nl.

 

2 gedachtes over “In Baflo regende het kogels…(3)

  1. ik snap aan de ene kant niet hoe je zo iets kan doen maar aan de andere kant in een woedeaanval weet je niet wat je doet en wie je pijn doet…….

  2. Ik heb met verbazing het gedeelte betreffende de werking van de medicijnen irt het geweld gevolgd. Het medicijn wordt namelijk voorgeschreven als anti-deprssiva, en heeft geen “bijwerking” in relatie tot geweld. Juist niet; de medicijnen vlakken uitersten af tot een aanvaardbaar niveau. Ook in de bijsluiter van de medicijnen is geen verband hier mee terug te vinden. Ik ben zelf bekend met de medicijnen, en slik deze nu 2,5 jaar. Ik heb ze in die 2,5 jaar 1 keer afgebouwd, en na het afbouwen is de mogelijke werking vrij snel verdwenen. Dus een plausibel verband is wat mij betreft niet reeël.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s