Doctorandus Vodje

Vodje is een aparte snijboon. Zeg maar rustig een zonderlinge dwaas. Volgens mijn maatstaven althans. Hij heeft lak aan de maatschappij. Trekt zijn eigen plan en het interesseert hem niet wat anderen daar van denken. Vodje heet in het echte leven natuurlijk anders. Het is echter wel een toepasselijke naam voor iemand die het niet zo nauw neemt met de opgeruimdheid die mij elke dag als een schaduw achtervolgt.

Ik kan niet tegen rommel en eis van anderen dat ze dat respecteren. Eigenlijk wil ik daar mee zeggen dat hun troep mij ook stoort. En dat ze dat dus moeten opruimen. Belachelijk natuurlijk, want wat heb ik er mee nodig dat iemand leeft zoals hij of zij denkt te moeten leven.

Zoals Vodje dus. Met een dak boven het hoofd waar de gaten in zijn gevallen. Met kleren om het lijf die je niet in de C&A zult aantreffen. Met een tuin om het huis waar zelfs tv-tuinman Rob wanhopig van zou worden. En met een onverschilligheid die geen grenzen kent.

Vodje is een kraker. Hij heeft zich met een stel anderen in een ruïne genesteld. Kreeg de natuur verdorie net tijd om zich te herstellen, gaat een zootje idealisten weer orde in de chaos aanbrengen. Een vredestuin ontwerpen. Een woonomgeving zonder bemoeienis van allerlei overheden.

Het moet een heerlijk gevoel zijn om precies tegen de stroom in te roeien. Dat gevoel van vrijheid te ervaren. Niet telkens in je agenda te hoeven kijken wanneer de volgende afspraak staat genoteerd. Gewoon voor de vuist weg leven. Zoals Vodje.

Ik heb ooit een keer uitgebreid met Vodje mogen praten. Tussen afgebrokkelde muren en allerlei soorten onkruid waarvan ik de naam niet eens kende.  Ik heb me toen  verbaasd over de intellectuele manier waarop hij tegen me sprak.

Je verwacht een ongewassen, wietrokende junk aan te treffen. Beetje wazig uit zijn ogen kijkend en om de haverklap ‘peace en love’ roepend. Zeg maar de flower power-generatie van de eenentwintigste eeuw.

Niks van dat alles. Vodje toonde zich een welbespraakt man. Iemand die de letter van de wet deksels goed bleek te kennen. Een doctorandus nota bene. Weg vooroordeel.

Ik kreeg een gloedvol betoog over een verziekte aardbol. Een terugkeer naar de grondbeginselen van het leven en uitleg over de way of live van Vodje en zijn aanhang.

Ik hoorde het verhaal geduldig aan en besloot toen voor mezelf dat dit niet mijn manier van leven zou kunnen worden. Ik hou van een grote mate van vrijheid. Maar dan wel omringd door enige luxe. Het maakt van Vodje echter nog geen stuk onkruid in de tuin die wij ‘onze’ maatschappij plegen te noemen.

3 gedachtes over “Doctorandus Vodje

 1. Zo lang Vodje z’n tengels thuis houdt en niet in andermans koekjestrommel zit moet het goed gaan.
  Maar we weten natuurlijk allemaal dat het met krakers anders kan lopen, met de nadruk op kan. En over tuinen gesproken.
  “Sterk als je daarvoor kunt kiezen.”
  Ja Gerrit-VL, zoals velen met U hanteren we de overbekende NIMBY-stelling,
  Alles kan en mag….. maar!!! NOT IN MY BACKYARD.

  .

 2. De spijker op de kop, Nanko. De (steeds uitgebreidere) bemoeienissen van de overheden veroorzaken (steeds meer) chaos. Regels gaan vóór op mensen.
  Daar tegenover zo’n vredestuin, met herstel van de (natuurlijke) orde: mensen die voorgaan op regels. Sterk als je daarvoor kunt kiezen.
  Een democratische meerderheid hoeft de even democratische minderheid niet in de tang te nemen. Of zijn ze bang dat hun ongelijk evident zal worden?

 3. Vodje is geen diamant. Dat zal hij ook wel nooit worden en waarschijnlijk niet eens willen worden. Want een diamant is een namaak zirkonia. Diamant is hárd, zirkonia hárt.Diamant heeft een mooie machtige schittering, zirkonia een machtig mooie schittering. De stralende onschuld van zirkonia zal diamant altijd moeten ontberen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s