Woordspelletjes en roze brillen…

Het zal duidelijk zijn uit eerdere verhalen en anders vertel ik het u hier wel even. Ik ben geen fan van Powned. De bende roze plopkapgangsters hoeft niet op mijn sympathie te rekenen als ze weer eens ergens afgeserveerd worden. Soms willen ze echter nog wel eens iets zinnigs zeggen. Of ze dat bewust doen weet ik niet, maar dan nog.

Staatssecretaris Fred Teeven moest er gisteravond aan geloven. Ik hoor het u zeggen. Rutger Castricum was weer eens ouderwets aan het zuigen. Toch had hij wel een punt. Justitie stapelt fout op fout in de kwestie Dolmatov, die zich vervolgens van het leven beroofd, en Teeven doet of zijn neus bloedt. Wacht eerst het debat af dat in de Tweede Kamer gevoerd zal worden en zal dan kijken of het vertrouwen in hem voldoende is gedaald om op te stappen.

Zelfreflectie Fredje. Waarom wachten? Het lijkt me duidelijk dat jij verantwoordelijk bent voor dat wat je ondergeschikten uitvreten. Zo gaat dat in het echte leven namelijk ook. Maar nee, Fredje verstopt zich in woordspelletjes met Castricum. Heeft het over iemand iets toerekenen maar niet kunnen aanrekenen. Omdat hij er niet bij is geweest toen de asielzoekende Rus zich opknoopte. Tja, wat moet je nou met zo’n man. Wel de opdracht geven om de galg klaar te zetten maar vervolgens de beul de schuld geven als de executie wordt uitgevoerd?

Eigenlijk is Mark Rutte geen haar beter. Zijn bril begint vervaarlijk roze te kleuren. Staat daar een beetje te roeptoeteren dat we vooral auto’s en huizen moeten kopen om de economie weer vlot te trekken. Ja meneer de minister-president, kom jij dan even de zak met geld brengen waar we dat uit gaan bekostigen? Er komen namelijk steeds meer mensen bij die hun hypotheek of zorgpremie niet kunnen betalen. Grote groepen hebben schulden. En u roept ze op om nog meer schulden te maken? Geld lenen kost geld. En geld is nu net wat de Nederlander steeds minder in zijn portemonnee aantreft.

Ik zou wel eens willen weten wat er van het oorspronkelijke regeerakkoord is overgebleven. Dat kan nooit veel zijn want Mark belooft het een en doet vervolgens iets anders. Hij is in staat om, met die eeuwige grijns op het gezicht, uw doodvonnis bij u thuis te brengen. Om vervolgens opgewekt te roepen dat u er niet te zwaar aan moet tillen.

Rutte verslijt zijn kiezers voor gek en heeft elke realiteit uit het oog verloren. Loopt in wezen met een schrootbuks achter de Nederlander aan om hem naar de voortdurend onder vuur liggende banken te begeleiden. Pinnen zullen jullie, anders bezuinig ik je alsnog kapot. Snapt u het nog een beetje? Gaat hij zich straks, net als Teeven, ook in woordspelletjes verstoppen? Dat we het hem wel kunnen toerekenen dat Nederland naar de kloten gaat maar het hem niet kunnen aanrekenen?

Rutte schrijft historie vindt hij zelf. Nou, dat denk ik ook. Zelden zal er zo’n kromme redenering ten grondslag hebben gelegen aan de totstandkoming van een sociaal akkoord. De premier is er rotsvast van overtuigd dat het vertrouwen van de consument zal toenemen. Dat de wederopstanding van Nederland nabij is. Ik help het hem hopen, maar als u het mij op de man af vraagt? Ik heb mijn twijfels.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s