Achttien jaar voor Jasper S.

weilandkopie11Dat hij uiteindelijk tegen de lamp zou lopen, werd voor Jasper S. wel duidelijk toen vorig jaar het grootschalige DNA-onderzoek werd opgestart. Het spel was voor hem op dat moment uit. Hij had tot aan dat moment altijd zijn mond gehouden over het verschrikkelijke drama. Om zijn gezin te beschermen. Hij wilde er voor zijn kinderen zijn. Vandaag kreeg boer Jasper S. uit Oudwoude te horen dat hij achttien jaar de cel in moet. Het Openbaar Ministerie had twintig jaar geëist.

De Friese boer was in de Koninginnenacht van 1999 een eindje gaan fietsen om zijn gedachten op een rijtje te krijgen. Toen hij de naar huis fietsende Marianne tegenkwam sloegen bij hem de stoppen door. Hij ging haar achterna, trok haar van de fiets en nam haar onder dwang mee naar een weiland bij Veenklooster. Daar misbruikte hij Marianne, wurgde haar en sneed haar de keel door.

Hoe moet Marianne zich gevoeld hebben, wetende dat haar laatste moment was aangebroken. Dat ze haar familie nooit meer terug zou zien. Het is maar goed dat we in Nederland niet het principe van oog om oog, tand om tand kennen. Geen straf zou immers te zwaar zijn om vergelding te zoeken voor het leed dat de familie Vaatstra is aangedaan. Voor de nietsontziende manier waarop Jasper S. tekeer is gegaan. Zijn slachtoffer verminkt en naakt in het weiland heeft achtergelaten.

Voor de familie Vaatstra komt met de veroordeling een definitief einde aan een langslepend drama. Aan een onzekerheid die maar liefst dertien jaar heeft geduurd. Natuurlijk vond de familie de straf te laag. Welke straf moet je iemand ook geven die weloverwogen een einde aan het leven van je dochter heeft gemaakt. Marianne krijgen ze er niet mee terug. Jasper S. heeft de mogelijkheid om tegen het vonnis in beroep te gaan, maar of hij daar gebruik van maakt? 

Op de vraag van de media hij Jasper S. ooit zal kunnen vergeven, antwoordde Bauke Vaatstra resoluut; ‘Nee. het is een rat en blijft een rat.’

4 gedachtes over “Achttien jaar voor Jasper S.

  1. Als ik de moordenaar zou vergeven(wat ik niet kan) zou ik me dochter nog na trap na geven ook….het is zo als Revaba zegt levenslange opsluiting ook geen tweede kans meer en gewoon lekker middeleeuws water en brood, een andere optie is als proefdier verder door het leven te gaan, leveren ze de maatschappij ook nog wat op ..dan hebben ze net als de slachtoffers levenslang

  2. Waarom krijgen zulke moordenaars geen opsluiting tot de dood? Ik weet wel dat er vaak onschuldige mensen een ‘doodstraf’ ondergaan in sommige landen, maar als het bewijs en de bekentenis van de moord door S. zo duidelijk is dan zou dit toch moeten … zulke mensen een terugkeer in de maatschappij geven ..? een 2e kans ..? waarschijnlijk al sneller vrij dan over die 18 jaar wegens goed gedrag ..?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s